Cruffiny
Cruffiny (fotorecept)
Autor receptu: akcenicul
Cruffin je spojenie croissantu a muffinu ;)
16 porcií |
260 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Do misy si pripravíme múku, cukor, 100 g zmäknutého masla a soľ. Kvasnice zalejeme vlažnou vodou, zapracujeme do múky a vymiesime. Necháme kysnúť v teple 2 hodiny.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a "bochník" rozdelíme na 8 častí. Vezmeme prvý kúsok cesta a vyvaľkáme pás dlhý a široký ako sa podarí (mne sa podaril dlhý aj cez pol metra, široký cca 12 cm). Na zahraničných stránkach zvyknú cesto listovať strojčekom na cesto (ako na lasagne). Cesto následne natrieme po celej dĺžke zmäknutým maslom. Mne sa na potieranie najviac osvedčil palec, mašlovačkou sa cesto trhalo. Je preto dôležité, aby maslo bolo skutočne mäkké (mne na cesto, potieranie aj vymazanie formy vystačilo 250 g masla). Potreté cesto zvinieme po šírke na tesno do rolky, ktorú následne pozdĺžne prerežeme. Získame 2 pásy maslom prekladaného cesta, každé zrolujeme do slimáka a vložíme do maslom vymazanej formy na muffiny. Takto pokračujeme s každým kúskom cesta.
- Pripravené cruffiny necháme ešte 1 - 1,5 hodiny podkysnúť, potrieme vajíčkom a pečieme v elektrickej rúre 25 minúť pri teplote 180 °C.