Croissanty (slané, alebo sladké)

quester - fotkaquester, 7. decembra 2010

Recept mám od priateľky,ktorý pochádza z Bulharska.K mojim oblúbeným receptom patrí už roky a osvedčil sa či na oslavách jubilea alebo svadbe,či na kare,skratka Zobraziť celý popisRecept mám od priateľky,ktorý pochádza z Bulharska.K mojim oblúbeným receptom patrí už roky a osvedčil sa či na oslavách jubilea alebo svadbe,či na kare,skratka vhodný na každú príležitosť.Krojsandy sa môžu piecť na sladko s hustejším lekvárom,alebo na slano s cesnakom a sú velmi vhodné aj k vínku.

130ks
porcií
10 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
500 g
2 kocky čerstvé
medzi prsty
1 kavova lyž.
5 dcl, vlažné
2
 na vymastenie plechu
5 strúčikov




Postup

  1. 1

    Múku si dáme na chvíľku predohriať na radiator.Potom dáme do múky zohriate mlieko a doň vložíme rozdrvené kvasnice a posypeme cukrom.Necháme ich napučať.Po napučaní pridáme vajcia,soľ a dobre zmiesime.Ak sa vám zdá cesto príliš tuhé,treba pridať teplé mlieko.Cesto musí byť príjemné,vláčne.Ak sme ho zmiesili,tak kysnúť ho nenechávame.

  2. 2

    Hneď ho rozvaľkáme na doske.Na rozvaľkané cesto nastrúhame 1/3 palmarínu(133g) a nožom ho pekne naň natrieme ako maslo na chlieb a posolíme.Ak chceme robiť sladké,tak pocukríme kryšt.cukrom.Cesto preložíme ako na pagáčiky(zprava,zľava,zhora,zdola.) A tak to opakujeme ešte dva krát.Cesto nenechávame kysnúť medzi prekladaním.

  3. 3

    Až ho preložíme posledný krát,necháme ho vykysnúť cca 30 minút pod utierkou na teplom mieste.Potom ho rozvaľkáme,dáme naň roztlačený cesnek a nakrájame na kocky asi 3 krát 3 cm.Na každom štvorčeku dva protiľahlé konce zatlačíme dovnútra.Ponatierame ich vajcom a po prípade posolíme a posypeme sézamom.Poukladáme ich na vymastený plech ďalej od seba ,lebo radi tam ešte narastú a upečieme. AK chceme robiť krojsandy na sladko,nedávame tam toľko soli ale pridáme cukor a plniť ich môžeme hustejším lekvárom alebo orechovou plnkou.Prajem vám dobrú chuť a prežite príjemné chvíle na vianoce s vynikajúcimi krojsandami. S pozdravom.

Diskusia k receptu

zitar
určite vyskúšam, páči sa mi toto cesto
vierik
Ja mám tento recept tiež,je výborný,len ja miesto Palmarínu používam stužený tuk,postup je ten istý.Robievam z neho moravské koláče,ale vyskúšam aj tento.
marienka44
@Quester ,da sa to robit aj z polovicnej davky? Vzdy natierame tretinu tuku a skladáme. Je to pracné, ale výsledok asi stojí za to.
quester
ano p.Marienka,aj z polovičnej dávky,potom Vám stačí 1palmarín.Je toho skutočne veľa,no najlepšie sú vždy čerstvé.Ja ich milujem na slano a hlavne s postrúhaným syrom.
gabikaw
super cesto, croissanty na slano miluje celá rodinka :-)
mariaklara
@questet , prosím ťa, ten palmarín natierame vlastne 3x, čiže po tretinách, ak môžeš napíš mi to čím skôr, lebo by som ich urobila. Ďakujem:-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia