Recept mám od priateľky,ktorý pochádza z Bulharska.K mojim oblúbeným receptom patrí už roky a osvedčil sa či na oslavách jubilea alebo svadbe,či na kare,skratka Zobraziť celý popisRecept mám od priateľky,ktorý pochádza z Bulharska.K mojim oblúbeným receptom patrí už roky a osvedčil sa či na oslavách jubilea alebo svadbe,či na kare,skratka vhodný na každú príležitosť.Krojsandy sa môžu piecť na sladko s hustejším lekvárom,alebo na slano s cesnakom a sú velmi vhodné aj k vínku.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
500 g |
|
2 kocky čerstvé |
|
medzi prsty |
|
1 kavova lyž. |
|
5 dcl, vlažné |
|
2 |
|
na vymastenie plechu |
|
5 strúčikov |
|
|
Postup
-
1
Múku si dáme na chvíľku predohriať na radiator.Potom dáme do múky zohriate mlieko a doň vložíme rozdrvené kvasnice a posypeme cukrom.Necháme ich napučať.Po napučaní pridáme vajcia,soľ a dobre zmiesime.Ak sa vám zdá cesto príliš tuhé,treba pridať teplé mlieko.Cesto musí byť príjemné,vláčne.Ak sme ho zmiesili,tak kysnúť ho nenechávame.
- 2
Hneď ho rozvaľkáme na doske.Na rozvaľkané cesto nastrúhame 1/3 palmarínu(133g) a nožom ho pekne naň natrieme ako maslo na chlieb a posolíme.Ak chceme robiť sladké,tak pocukríme kryšt.cukrom.Cesto preložíme ako na pagáčiky(zprava,zľava,zhora,zdola.) A tak to opakujeme ešte dva krát.Cesto nenechávame kysnúť medzi prekladaním.
- 3
Až ho preložíme posledný krát,necháme ho vykysnúť cca 30 minút pod utierkou na teplom mieste.Potom ho rozvaľkáme,dáme naň roztlačený cesnek a nakrájame na kocky asi 3 krát 3 cm.Na každom štvorčeku dva protiľahlé konce zatlačíme dovnútra.Ponatierame ich vajcom a po prípade posolíme a posypeme sézamom.Poukladáme ich na vymastený plech ďalej od seba ,lebo radi tam ešte narastú a upečieme. AK chceme robiť krojsandy na sladko,nedávame tam toľko soli ale pridáme cukor a plniť ich môžeme hustejším lekvárom alebo orechovou plnkou.Prajem vám dobrú chuť a prežite príjemné chvíle na vianoce s vynikajúcimi krojsandami. S pozdravom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu