Čokoládový zákusok so slivkami

Helena Kohútová
cukrárka kaviarne Sissi v Trenčíne, 15. decembra 2013
Čokoládový zákusok so slivkami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
70 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
100 g
2 PL
2 PL
160 g
20 g
1 ČL
Krém:
100 g
30 g
100 ml
100 g
400 ml
1 bal (10 g)
K tomu:
1 kg (alebo iné ovocie)
1 PL
50 g




Postup

  1. 1

    <b>Cesto:</b> Vyšľaháme sneh z bielkov a lyžice cukru. Potom vyšľaháme žĺtky so zvyškom cukru, pridáme vodu a olej. Ďalej pridáme vyšľahaný sneh, múku, kypriaci prášok a kakao. Cesto pečieme v rúre 20 minút pri teplote 180 °C.

  2. 2

    <b>Krém:</b> Urobíme karamel z cukru, zalejeme ho 100 ml smotany a rozvaríme na hladkú karamelovú masu. Potom pridáme maslo, čokoládu a necháme vychladnúť. Do tejto čokoládovej masy zašľaháme penu zo 400 ml vyšľahanej smotany a stužovača. Odkôstkované slivky zalejeme 200 ml vody a necháme uvariť. Pridáme lyžicu rumu a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Po upečení korpus prekrojíme pozdĺžne, pokvapkáme slivkovou šťavou a poukladáme natesno slivky. Na slivky navrstvíme 2/3 krému a zakryjeme druhým plátom. Zákusok jemne zaťažíme a necháme ho zachladiť. Stuhnutý ho pokvapkáme šťavou zo sliviek a natrieme zvyšnú časť krému a posypeme orieškami.

Diskusia k receptu

pseudocognac
Ked budem v TN, aspon viem, do ktorej cukrarne ist, aj ked chodim tak raz za dva roky :) u nas v NR je v kazdej cukrarni to iste, nakupene z nejakej vyrobne a chuti to vsetko rovnako bezvyrazne. Pouzivanie nahradiek za kazdu moznu ingredienciu...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia