Čokoládový veniec fotorecept

amelie - fotkaamelie, 1. januára 2011
Čokoládový veniec (fotorecept)
Foto: amelie

Koláč v tvare venca symbolizuje v mnohých kultúrach kolobeh života, preto sa často pripravuje práve na privítanie nového roku. Tento koláč je francúzsky, receptov Zobraziť celý popisKoláč v tvare venca symbolizuje v mnohých kultúrach kolobeh života, preto sa často pripravuje práve na privítanie nového roku. Tento koláč je francúzsky, receptov na jeho prípravu je veľa, pretože čokoládové koláče sú obľúbené, ale ja som vybrala odľahčenú južanskú verziu.

Suroviny

200 g
120 g
45  g, holandského typu
120 ml
55 g
1 ks
2 ks
1 čl
1 čl
1/3 čl
1/4 čl
1-2 pl
  na ozdobenie




Postup

  1. 1

    Pri tomto múčniku je veľmi dôležité dodržať postup a teplotu tekutých surovín vrátane vajec. Všetky musia byť studené, nejlepšie rovno z chladničky. Koláč bude potom ľakhý a nadýchaný. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Vymastíme maslom alebo neutrálnym olejom formu v tvare venca, najlepšie silikónovú. V mise zmiešame cukor, múku, kakao, sódu bikarbónu a soľ. Pridáme kocôčky zmäknutého (nie roztopeného) masla, studené vajce a bielky. Šľaháme najprv pomaly, potom zvýšime obrátky šľahača na maximum a šľaháme, kým sa ingrediencie nespoja. Spolu by to nemalo trvať dlhšie ako 2 minúty. V ďalšej miske premiešame mlieko s vanilkovým extraktom a kávou a vlejeme do misy s hrudkovitým cestom. Šľaháme najvyššou rýchlosťou 2 minúty. Cesto vlejeme do pripravenej formy a dáme piecť. Po 20 minútach skontrolujeme špajlou, či je upečené. Upečený veniec vyberieme z rúry a dáme chladiť na mriežku minimálne na 15 minút.

    Čokoládový veniec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vychladnutý koláč prevrátime na podnos.

    Čokoládový veniec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si hustú polevu z citrónovej šťavy a práškového cukru. Veniec ňou cikcakovito polejeme a nakoniec posypeme striebornými perličkami.

    Čokoládový veniec (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

zacharka
aký je nádherne tmavý! :)
to asi tou kávou... krásny koláčik
sovka62
Recept som si uložila, ale piecť budem hádam tak o štvrť roka, momentálne mám sladkého vyše hlavy.
amelie
Ďakujem za test kakaa, @julica , pomôže. Použila som Bensdorp, ale ak ho nemám, používam Orion.
lucylee
krásny veniec a určite aj chutný :)
Šťastný Nový rok 2011!
3sandra3
skôr by som ho nazvala Kakaový veniec, nakoľko je tam kakao , čokoláda tam nie je... ale je úžasný... idem upiecť




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia