Foto: amelie
Koláč v tvare venca symbolizuje v mnohých kultúrach kolobeh života, preto sa často pripravuje práve na privítanie nového roku. Tento koláč je francúzsky, receptov Zobraziť celý popisKoláč v tvare venca symbolizuje v mnohých kultúrach kolobeh života, preto sa často pripravuje práve na privítanie nového roku. Tento koláč je francúzsky, receptov na jeho prípravu je veľa, pretože čokoládové koláče sú obľúbené, ale ja som vybrala odľahčenú južanskú verziu.
Suroviny
200 g |
|
120 g |
|
45 g, holandského typu |
|
120 ml |
|
55 g |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
1 čl |
|
1 čl |
|
1/3 čl |
|
1/4 čl |
|
|
|
1-2 pl |
|
na ozdobenie |
|
Postup
-
1
Pri tomto múčniku je veľmi dôležité dodržať postup a teplotu tekutých surovín vrátane vajec. Všetky musia byť studené, nejlepšie rovno z chladničky. Koláč bude potom ľakhý a nadýchaný. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Vymastíme maslom alebo neutrálnym olejom formu v tvare venca, najlepšie silikónovú. V mise zmiešame cukor, múku, kakao, sódu bikarbónu a soľ. Pridáme kocôčky zmäknutého (nie roztopeného) masla, studené vajce a bielky. Šľaháme najprv pomaly, potom zvýšime obrátky šľahača na maximum a šľaháme, kým sa ingrediencie nespoja. Spolu by to nemalo trvať dlhšie ako 2 minúty. V ďalšej miske premiešame mlieko s vanilkovým extraktom a kávou a vlejeme do misy s hrudkovitým cestom. Šľaháme najvyššou rýchlosťou 2 minúty. Cesto vlejeme do pripravenej formy a dáme piecť. Po 20 minútach skontrolujeme špajlou, či je upečené. Upečený veniec vyberieme z rúry a dáme chladiť na mriežku minimálne na 15 minút.
-
2
Vychladnutý koláč prevrátime na podnos.
-
3
Pripravíme si hustú polevu z citrónovej šťavy a práškového cukru. Veniec ňou cikcakovito polejeme a nakoniec posypeme striebornými perličkami.
to asi tou kávou... krásny koláčik
Šťastný Nový rok 2011!