Foto: ywett
s hrozienkami... (cesto pripravené v pekárničke a dá sa použiť aj na vianočku)
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300ml vlažného |
|
100g rozpusteného |
|
510g |
|
2 polievkové lyžice |
|
1 čajová lyžička |
|
1/2 balíčka |
|
25g |
|
troška |
|
60g |
|
60g strúhaná |
|
Na potretie: | |
1 |
|
1 polievková lyžica |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Do nádoby dáme ako prvé, tekutiny (mlieko)
-
2
Rozpustené maslo.
-
3
Teraz prídu na rad sypké suroviny (preosiatu múku) a do jedného rohu dáme soľ.
-
4
Do druhého rohu kryštálový a vanilkový cukor.
-
5
Uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Nádobu vložíme do pekárničky a zapneme program cesto. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Trvá to 1hod. 25 minút. Ak chceme mazanec mať upečený v pekárničke, tak zapneme program základný a už podľa tipu pekárničky nastaviť váhu a hnednutie...
-
6
Za chvíľku po premiešaní, pridáme hrozienka a nastrúhanú čokoládu (ja som dala aj väčšie kúsky čokolády)
-
7
Ak sa cesto lepí na boky nádoby, pridať ešte troška múky (ale nebolo treba)
-
8
:-)
-
9
Po skončení programu, dáme vykysnuté cesto na pomúčenú dosku a spracujeme dva bochníky (ja som spravila jeden) necháme ešte pokysnúť 30 minút pod utierkou.
-
10
Potom natrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a posypeme mandľami.
-
11
Dáme piecť do vyhriatej rúry, pri plynovej rúre tretí stupeň, približne tých 40-45minút. Po upečení pečivo hneď, preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
- 12
Domáce čerstvé voňavé pečivko je najlepšie:-)
- 13
Z tohto cesta som už robila aj vianočku s hrozienkami (bez čokolády)
- 14
Prajem dobrú chuť!
- 12
Diskusia k receptu