Čokoládovo-pistáciové brownies s levanduľovou penou
šéfkuchár KORZO café & restaurant v Bratislave, 15. februára 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 165-180 °C
Suroviny
250 g (54 %) |
|
220 g |
|
1 ks |
|
250 g |
|
4 ks |
|
150 g |
|
štipka |
|
1 KL |
|
80 g |
|
100 g (nesolené) na obalenie |
|
Levanduľová pena: | |
100 g |
|
50 g |
|
100 g |
|
3 g |
|
100 g (35 %) |
|
Postup
-
1
Čokoládu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Potom odstavíme a necháme chladnúť. Žĺtky vyšľaháme s cukrom dohladka. Pridáme vanilkové semienka, kypriaci prášok a múku so štipkou soli. Dôkladne premiešame a spojíme s roztopenou čokoládou. Bielky vyšľaháme a jemne vmiešame do celej zmesi. Spolu s bielkami vmiešame aj nasekanú bielu čokoládu. Jednotlivé formičky v tvare tortičiek vymastíme maslom a naplníme zmesou tesne pod okraj. Dáme piecť do rúry predhriatej na 180 °C na 10 minút, potom teplotu bez otvárania dvierok znížime na 165 °C a pečieme ešte 40 minút s pridaním pary.
- 2
Pistácie opečieme a rozmixujeme najemno.
- 3
Levanduľová pena: Cukor rozpustíme v 100 ml vody. Necháme prevrieť, odstavíme a pridáme sušenú levanduľu. Necháme lúhovať 20-30 sekúnd a potom sirup scedíme. Mascarpone vyšľaháme s xantánovou gumou a levanduľovým sirupom. Smotanu vyšľaháme a jemne zmiešame s mascarpone. Celú zmes dáme do zdobiacej fľaše so špicatým koncom.
- 4
Upečené čokoládové brownies zarežeme zarovno s formou, v ktorej sa piekli. Brownies vyklopíme a za tepla v rukách jemne vyformujeme do guliek, ktoré obalíme v pistáciovom prachu. Pomocou zdobiacej fľaše naplníme vnútro brownie levanduľovou penou. Odrezky cesta rozdrobíme a použijeme pri podávaní na dozdobenie.
Tiež brownies:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu