Čokoládovo-oriešková torta fotorecept

pusta - fotkapusta, 5. apríla 2011
Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept)
Foto: pusta

Túto tortu som piekla môjmu miláčikovi k narodeninám. Je veľmi dobrá, chutná a sýta, ale aj troška náročná, ale čo už človek nespraví pre Zobraziť celý popisTúto tortu som piekla môjmu miláčikovi k narodeninám. Je veľmi dobrá, chutná a sýta, ale aj troška náročná, ale čo už človek nespraví pre svoju lásku.

8
porcií
2 dni minút
príprava
30/15 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
120 g
1 a 1/2 PL
120 g
1 ks
3 PL
100 ml
Krém:
50  g olúpané
200 ml studené
150 g
100 g
1 ks
1 PL
300 ml
1  PL
1 ks Bourboune
čokoládová poleva:
220 g
150 ml
dekorácia:
 doma vyrobené z vlastnoručne vyrobeného marcipánu
 na ružičky
 v celku olúpané a opražené
 a iné ozdoby dľa vlastného uváženia




Postup

  1. 1

    Z bielkov a polovice cukru som ušľahala tuhý sneh, zo žltkov a druhej polovice cukru som ušľahala penu, ktorú som zľahka vmiešala do snehu, zasypala som múkou, zmiešanou s kakaom, práškom do pečiva a miešajúc som postupne pridala olej. Cesto som 2/3-iny dala do múkou vysypanej a maslom vymazanej tortovej formy, a 1/3 cesta som rozotrela na kruh, ktorý som nakreslila podľa dna formy na pečiaci papier. Upiekla som v trúbe na 170 stupňoch 30 minút,kruh cesta len 15 minút. Upečené cesto som po vychladnutí vyklopila z formy, stiahla som pečiaci papier z kruhu a odložila do chladničky.

    Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pohľad na spodný diel korpusu, takto pečený má výhodu aspoň jednej rovnej strany. Lieskové oriešky aj so šupkou som pražila na suchej horúcej panvici, kým nezačala zliezať ich šupka a nechytili zlato-hnedú farbu. Ešte horúce som ich dala na čistú utierku, ktorú som cez ne preložila a dlaňami som utierku s orieškami šúchala, kým sa neuvoľnila šupka z orieškov úplne. Niekoľko celých orieškov som odložila na ozdobu a ostatné som po ich vychladnutí pomlela na mlynčeku na orechy.Túto časť som nefotila.

    Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca som dala mlieko, žltok, cukor, maizenu, celé som rozmixovala do hladka, na miernom ohni som mliečnu zmes za stáleho miešania priviedla do varu, odstavila z ohňa a nechala dalej miešajúc vychladnúť, do vychladnutej som zamiešala mleté opražené lieskové oriešky.

    Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do orieškového krému som zašľahala maslo a odložila som ho do chladničky

    Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravila som si suroviny na vanilkovú šľahačku.

    Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do misy som dala cukor, sladkú smotanu, vyškriabané zrniečka z 1 vanilkového lusku, stužovač šľahačky, elektrickým šľahačom som vyšľahala do tuha a odložila do chladničky. Vanilkové zrniečka som získala tak, že som vanilkový lusk ostrým nožom rozkrojila po dlžke a nožom som zrniečka vyškriabala. Prázdny vanilkový lusk som dala do prákového cukru, aby ho prevoňal a mala doma vlastný "vanilkový cukor". Tortový korpus,oba diely, som hojne pokvapkala rumom.

    Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Spodný diel korpusu som vložila do tortovej formy a rozotrela som naň orieškový krém s maslom.

    Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na orieškový krém som rozotrla vanilkovú šľahačku. Odložila som na 2 hodiny do chladničky.Potom som oblým nožom obišla vnútorný obvod tortovej formy, aby som celé uvoľnila a odstránila som rozovierateľný kruh z bokov torty.

    Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na vrch som položila horný diel tortového korpusu.

    Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do hrnca som nalámala čokoládu, pridala som sladkú smotanu a nad vodným kúpeľom za stáleho miešania som pripravila čokoládovú polevu - Ganache, ktorú som našla tu na Vareche, je vynikajúca, odporúčam aj iným.

    Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotová čokoládová poleva.

    Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Polevu ešte za tepla som natrela na tortu. Na bokoch to ešte neviem natierať, ako treba, snád sa časom naučím aj toto. Tortu s vychladnutou polevou som odložila stuhnúť do chladničky.

    Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potrebovala som vyrobiť ružičky na ozdobenie torty. Pripravila som podľa návodu Vanilkový krém Dr.Oetker, zmiešala som ho s potrebným množstvom želatíny za studena tiež podľa návodu. Nemala som potravinárske farbivo, tak som do hmoty pridala cviklovú šťavu a zašľahala som ju do masy. Hmotou som vyplnila formu na ruže a dala stuhnúť na 4 hodiny do mrazničky, vyklopila a ozdobila tortu.

    Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na tortu som glukozovým sirupom nalepila číslicu a barančeka z marcipánu, dala som ružičky z vanilkového krému zafarbeného cviklovou šťavou, po obvode som nastriekala pusinky zo šľahačky, do ktorých som posadila celý opražený lieskový oriešok, zapichla som sviečočku a blahoželanie. Pridávam výrez tortou.

    Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Porcia torty na tanieri.

    Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

marcy
zafarbený cviklou krém z fotopostupu :-)))
pusta
miška, to ružové na vrchu, sú ružičky z vanilkového krému zafarbeného cviklou. presnejšie, chceli to byť ružičky. ten krém som natlačila do formičiek s ružičkami, ale nemala som ich dosť dlho v mrazničke, len hodinu a treba minimálne štyri hodiny,aj želatinu som mohla dať na celkové množstvo krému kľudne celý sáčok.inak cviklová šťava chuť neovplyvnila, chutilo ako vanilková zmrzlina - išlo veľmi na odbyt, k torte si dávali ako tieto ružové kopčeky "vanilkovej zmrzliny", mala som celkom až pol litra zmrazeného krému okrem ružičiek. Mám aj celý fotopostup krému, ale k torte sa mi už nevošiel.
marienka44
@Pusta ,nerozumiem, preco si cesto rozdelila na 1/3 a 2/3. Takze spodny diel korpusu je 2x vyssi ako vrchny. Predsa, keby sa cesto zo 6 vajec pieklo naraz, upeceny korpus by sa 2 x rozrezal a torta by bola plnena 2x a u Teba je len raz. :-(
pusta
marienka44, niet čomu rozumieť, že prečo som to tak delila, lebo je to môj vlastný recept a tak to má byť, nemienila som celý korpus deliť na 2x, ale tak ako je. Ty si svoj korpus môžeš rozdeliť, ako ho ty chceš mať delený. Ja som chcela plniť nie na 2x, alw iba raz. to je celé. skôr ja nerozumiem, s čím máš ty problém.
pusta
@pivonka , to veru je kvalitný piškot, ale najmä kvalitný krém. dakujem za uznanie.
pusta
@marcy , dakujem, áno je to krém zafarbený cviklovou šťavou. mám to aj nafotené, ale nedalo sa vložiť k vôli obmedzenému množstvu povoleného vkladu fotografiíí.
gabinka1
Mnaam vynikajuci recept aj ten krem je vyborny ukladam a upeciem tuto torticku pre maminu :)... nerozumiem preco marienka44 vsetky ale uplne vsetky recepty na vareche kritizuje.
pusta
@gabinka1 , dakujem ti. držím palce, torta nie je ani tak ťažká, ako náročná na čas a financie, nech sa ti podarí, vedd to budeš robiť pre maminku. ani ja marienke nerozumiem, prečo to robí a nie vždy má pravdu, a potom sa už dalej k tomu nevyjadrí. beriem to tak, že to je marienkin prejav. tiež som si nevšimla, žeby niekoho aj povzbudila. niektoré jej pripomienky sú však cenné, napr. ked sa pomýliš.
marta5
Aj ja by som sa pridala,no nechám si to pre seba,ibaže čierny vidí všetko čierne.Obdivujem Vás,ste skvelá a torta je iste lahodná.Dala by som si z nej.
marta5
Orechové milujem,moj syn má rád kokosové,tak mu vždy ked príde vypekám čo má rád.Robme si radosť.
pusta
@marta5 , ani nevieš, ako som tvoj postoj k celému potrebovala, nie som z kameňa - dakujem za uznanie. ...a torta je lahodná, trošku náročná, ale ak človek robí niečo s láskou, nič nie je ťažké...dakujem ti ešte raz.
lenkabrody
Dobry vecer...Mozem sa spytat,da sa namiesto rumu pouzit nieco ine alebo uplne vynechat? dakujeem
pusta
@lenkabrody , namiesto rumu môžeš použiť rumovú aromu, ak nechceš tam mať alkohol, použi na pokvapkanie korpusu scedenú kompotovú šťavu obľúbeného kompotu, aby si korpus primerane zvlhčila, tak vnútorný povrch spodného aj vrchného dielu.
honestka
@pusta : ked mas polevu "ganache" tuto lejes tenkym prudom na tortu VZDY do stredu a zaroven rozotieras smerom ku koncu torty. tak ti poleva steka aj na boky. tieto vzdy zahladzujes a tak budes mat tortu celu poliatu cokoladou a povrch bude krasne leskly a hladky.
inac tvoja torta moze byt ozaj chutna.
honestka
a ked chces pridat viacej obrazkov a text ti to uz nepovoluje, tak si mozes urobit "kolaz" trebarz v picasa albumoch /collage maker/ je tam jednoduchy navod ako na to, alebo sa popytaj dievcat, co pouzivaju ktore takto obrazky pridavaju /napr.@ tatranka, jerica/...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia