Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Túto tortu som piekla môjmu miláčikovi k narodeninám. Je veľmi dobrá, chutná a sýta, ale aj troška náročná, ale čo už človek nespraví pre svoju lásku.

8
porcií
2 dni minút
príprava
30/15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Z bielkov a polovice cukru som ušľahala tuhý sneh, zo žltkov a druhej polovice cukru som ušľahala penu, ktorú som zľahka vmiešala do snehu, zasypala som múkou, zmiešanou s kakaom, práškom do pečiva a miešajúc som postupne pridala olej. Cesto som 2/3-iny dala do múkou vysypanej a maslom vymazanej tortovej formy, a 1/3 cesta som rozotrela na kruh, ktorý som nakreslila podľa dna formy na pečiaci papier. Upiekla som v trúbe na 170 stupňoch 30 minút,kruh cesta len 15 minút. Upečené cesto som po vychladnutí vyklopila z formy, stiahla som pečiaci papier z kruhu a odložila do chladničky.
  2. Pohľad na spodný diel korpusu, takto pečený má výhodu aspoň jednej rovnej strany. Lieskové oriešky aj so šupkou som pražila na suchej horúcej panvici, kým nezačala zliezať ich šupka a nechytili zlato-hnedú farbu. Ešte horúce som ich dala na čistú utierku, ktorú som cez ne preložila a dlaňami som utierku s orieškami šúchala, kým sa neuvoľnila šupka z orieškov úplne. Niekoľko celých orieškov som odložila na ozdobu a ostatné som po ich vychladnutí pomlela na mlynčeku na orechy.Túto časť som nefotila.
  3. Do hrnca som dala mlieko, žltok, cukor, maizenu, celé som rozmixovala do hladka, na miernom ohni som mliečnu zmes za stáleho miešania priviedla do varu, odstavila z ohňa a nechala dalej miešajúc vychladnúť, do vychladnutej som zamiešala mleté opražené lieskové oriešky.
  4. Do orieškového krému som zašľahala maslo a odložila som ho do chladničky
  5. Pripravila som si suroviny na vanilkovú šľahačku.
  6. Do misy som dala cukor, sladkú smotanu, vyškriabané zrniečka z 1 vanilkového lusku, stužovač šľahačky, elektrickým šľahačom som vyšľahala do tuha a odložila do chladničky. Vanilkové zrniečka som získala tak, že som vanilkový lusk ostrým nožom rozkrojila po dlžke a nožom som zrniečka vyškriabala. Prázdny vanilkový lusk som dala do prákového cukru, aby ho prevoňal a mala doma vlastný "vanilkový cukor". Tortový korpus,oba diely, som hojne pokvapkala rumom.
  7. Spodný diel korpusu som vložila do tortovej formy a rozotrela som naň orieškový krém s maslom.
  8. Na orieškový krém som rozotrla vanilkovú šľahačku. Odložila som na 2 hodiny do chladničky.Potom som oblým nožom obišla vnútorný obvod tortovej formy, aby som celé uvoľnila a odstránila som rozovierateľný kruh z bokov torty.
  9. Na vrch som položila horný diel tortového korpusu.
  10. Do hrnca som nalámala čokoládu, pridala som sladkú smotanu a nad vodným kúpeľom za stáleho miešania som pripravila čokoládovú polevu - Ganache, ktorú som našla tu na Vareche, je vynikajúca, odporúčam aj iným.
  11. Hotová čokoládová poleva.
  12. Polevu ešte za tepla som natrela na tortu. Na bokoch to ešte neviem natierať, ako treba, snád sa časom naučím aj toto. Tortu s vychladnutou polevou som odložila stuhnúť do chladničky.
  13. Potrebovala som vyrobiť ružičky na ozdobenie torty. Pripravila som podľa návodu Vanilkový krém Dr.Oetker, zmiešala som ho s potrebným množstvom želatíny za studena tiež podľa návodu. Nemala som potravinárske farbivo, tak som do hmoty pridala cviklovú šťavu a zašľahala som ju do masy. Hmotou som vyplnila formu na ruže a dala stuhnúť na 4 hodiny do mrazničky, vyklopila a ozdobila tortu.
  14. Na tortu som glukozovým sirupom nalepila číslicu a barančeka z marcipánu, dala som ružičky z vanilkového krému zafarbeného cviklovou šťavou, po obvode som nastriekala pusinky zo šľahačky, do ktorých som posadila celý opražený lieskový oriešok, zapichla som sviečočku a blahoželanie. Pridávam výrez tortou.
  15. Porcia torty na tanieri.