Čokoládovo-oriešková torta (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Túto tortu som piekla môjmu miláčikovi k narodeninám. Je veľmi dobrá, chutná a sýta, ale aj troška náročná, ale čo už človek nespraví pre svoju lásku.
8 porcií |
2 dni minút príprava |
30/15 minút na 170 °C |
Postup- Z bielkov a polovice cukru som ušľahala tuhý sneh, zo žltkov a druhej polovice cukru som ušľahala penu, ktorú som zľahka vmiešala do snehu, zasypala som múkou, zmiešanou s kakaom, práškom do pečiva a miešajúc som postupne pridala olej. Cesto som 2/3-iny dala do múkou vysypanej a maslom vymazanej tortovej formy, a 1/3 cesta som rozotrela na kruh, ktorý som nakreslila podľa dna formy na pečiaci papier. Upiekla som v trúbe na 170 stupňoch 30 minút,kruh cesta len 15 minút. Upečené cesto som po vychladnutí vyklopila z formy, stiahla som pečiaci papier z kruhu a odložila do chladničky.
- Pohľad na spodný diel korpusu, takto pečený má výhodu aspoň jednej rovnej strany. Lieskové oriešky aj so šupkou som pražila na suchej horúcej panvici, kým nezačala zliezať ich šupka a nechytili zlato-hnedú farbu. Ešte horúce som ich dala na čistú utierku, ktorú som cez ne preložila a dlaňami som utierku s orieškami šúchala, kým sa neuvoľnila šupka z orieškov úplne. Niekoľko celých orieškov som odložila na ozdobu a ostatné som po ich vychladnutí pomlela na mlynčeku na orechy.Túto časť som nefotila.
- Do hrnca som dala mlieko, žltok, cukor, maizenu, celé som rozmixovala do hladka, na miernom ohni som mliečnu zmes za stáleho miešania priviedla do varu, odstavila z ohňa a nechala dalej miešajúc vychladnúť, do vychladnutej som zamiešala mleté opražené lieskové oriešky.
- Do orieškového krému som zašľahala maslo a odložila som ho do chladničky
- Pripravila som si suroviny na vanilkovú šľahačku.
- Do misy som dala cukor, sladkú smotanu, vyškriabané zrniečka z 1 vanilkového lusku, stužovač šľahačky, elektrickým šľahačom som vyšľahala do tuha a odložila do chladničky. Vanilkové zrniečka som získala tak, že som vanilkový lusk ostrým nožom rozkrojila po dlžke a nožom som zrniečka vyškriabala. Prázdny vanilkový lusk som dala do prákového cukru, aby ho prevoňal a mala doma vlastný "vanilkový cukor". Tortový korpus,oba diely, som hojne pokvapkala rumom.
- Spodný diel korpusu som vložila do tortovej formy a rozotrela som naň orieškový krém s maslom.
- Na orieškový krém som rozotrla vanilkovú šľahačku. Odložila som na 2 hodiny do chladničky.Potom som oblým nožom obišla vnútorný obvod tortovej formy, aby som celé uvoľnila a odstránila som rozovierateľný kruh z bokov torty.
- Na vrch som položila horný diel tortového korpusu.
- Do hrnca som nalámala čokoládu, pridala som sladkú smotanu a nad vodným kúpeľom za stáleho miešania som pripravila čokoládovú polevu - Ganache, ktorú som našla tu na Vareche, je vynikajúca, odporúčam aj iným.
- Hotová čokoládová poleva.
- Polevu ešte za tepla som natrela na tortu. Na bokoch to ešte neviem natierať, ako treba, snád sa časom naučím aj toto. Tortu s vychladnutou polevou som odložila stuhnúť do chladničky.
- Potrebovala som vyrobiť ružičky na ozdobenie torty. Pripravila som podľa návodu Vanilkový krém Dr.Oetker, zmiešala som ho s potrebným množstvom želatíny za studena tiež podľa návodu. Nemala som potravinárske farbivo, tak som do hmoty pridala cviklovú šťavu a zašľahala som ju do masy. Hmotou som vyplnila formu na ruže a dala stuhnúť na 4 hodiny do mrazničky, vyklopila a ozdobila tortu.
- Na tortu som glukozovým sirupom nalepila číslicu a barančeka z marcipánu, dala som ružičky z vanilkového krému zafarbeného cviklovou šťavou, po obvode som nastriekala pusinky zo šľahačky, do ktorých som posadila celý opražený lieskový oriešok, zapichla som sviečočku a blahoželanie. Pridávam výrez tortou.
- Porcia torty na tanieri.
|