Čokoládové muffiny
Čokoládové muffiny

Čokoládovo-malinové muffiny s jemným čokokrémom

siuuu - fotkasiuuu, 26. mája 2019
Čokoládovo-malinové muffiny s jemným čokokrémom
Foto: Siuuu

Recept mám už veľa rokov, robievam ich aj bez krému aj slávnostnejšiu verziu s krémom, ktorý môže byť podľa chuti - nemusí byť čokoládový. Zobraziť celý popisRecept mám už veľa rokov, robievam ich aj bez krému aj slávnostnejšiu verziu s krémom, ktorý môže byť podľa chuti - nemusí byť čokoládový. Za mňa sú to NAJ čokoládové muffiny, ktoré som mala možnosť ochutnať. Sú extra čokoládové, nadýchané a kyslasté maliny im dodávajú sviežosť.

16-18
porcií
15 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
1 bal. (prášok)
80 g
1 ČL
1 bal.
2 PL
2 ks väčšie
200 g neochutený
80 g rozpustené
70 g posekaná
podľa chuti (mrazené alebo čerstvé)
Krém:
400 g
1-2 PL
80 g
200 ml (33 %-ná)




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto si rozdelíme na suché a mokré, a každé zmiešame v osobitnej mise. Teda v jednej mise zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor, pudingový prášok, jedlú sódu alebo prášok do pečiva, kakao a posekanú čokoládu, a v druhej vajíčka, jogurt a maslo.

  2. 2

    Obe masy ručne (muffiny miešame zásadne ručne, inak budú po upečení hutné, nebudú nadýchané) premiešame, nakoniec vmiešame pokrájané ovocie (ja mám najradšej maliny, ale výborné sú aj višne či ríbezle (ak používame čerstvé maliny - tie dáme až na pekáči do cesta, pri miešaní by sa rozpadli - do cesta je lepšie použiť mrazené). Ja väčšinou aj mrazené vtláčam až nakoniec do cesta. Do muffinového pekáča dáme papierové košíky, ktoré naplníme do 2/3 zmesou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 15 - 20 minút (treba kontrolovať špajdľou, každá rúra pečie trocha inak).

  3. 3

    Na krém vyšľaháme mascarpone, práškový cukor, 100 ml smotany a vychladnutú ganache, ktorú sme pripravili tak, že sme zohriali zvyšnú smotanu po bod varu, zaliali sme ňou posekanú čokoládú, nechali postáť 2 minúty a vymiešali sme do hladkej konzistencie - občas pridávam aj maslo (preto je uvedené v surovinách), ale nie je to podmienkou. Krém ozdobnou špičkou nanesieme na upečené vychladnuté muffiny (ja som ich preložila do dekoračných košíčkov). Dekorujeme podľa svojho vkusu.

  4. 4

    Ja tieto čokoládové dezerty (ak ich robím bez krému) zvyknem podávať s ovocnou omáčkou (rozmixované a v prípade potreby aj prepasírované ovocie so štipkou cukru a pár kvapkami citrónovej šťavy), alebo s pikantným ovocným džemom - kyslastá chuť výborne dopĺňa čokoládovú chuť.

    Čokoládovo-malinové muffiny s jemným čokokrémom - obrázok 4

Diskusia k receptu

marienka44
Nádherné, hneď by som ich začala robiť, ale vidím nezrovnalosti:
V 1. bode píšeš, ze mokrá časť cesta obsahuje smotanu, jogurt atď., ale ja v rozpise surovín na cesto nevidím smotanu, len puding. prášok. Ako to je vlastne?

Do krému dávaš 100 ml smotany. Tú treba vyšľahať vopred? Ganache nenecháš do druhého dňa stáť v chlade? Ďakujem za odpoveď, prajem pekný deň a ukladám recept do KK, priečinok: Muffiny. :-)
siuuu
@Marienka44 (27.5.2019 14:50)

V bode 1. bola chyba - už som ju opravila - do cesta ide iba jogurt (v prípade že by bolo extra husté sa môže pridať smotana alebo mlieko) ... do krému ide smotana iba do ganache - tak ako je popísané smotanu zahrejeme (nevyšľahanú) po bod varu a zalejeme ňou čokoládu - ganache podľa toho kedy sa robí - stačí aj ak stuhne v chladničke, ja som ju využila ganache z predošlého dňa z iného receptu .
siuuu
@Marienka44 (27.5.2019 14:50)

ešte raz oprava (nejako mi to hlboko večer už pomalšie myslí) - do krému polovica smotany (100 ml) sa bez vyšľahania, teda v tekutej forme vyšľahá s Mascarpone a cukrom, zvyšok ide tiež v tekutej forme (zohriata) do ganache ... dúfam, že som to napísala už dobre