Čokoládovo-čučoriedkové rezy

šéfkuchári Peter Kiss a Jozef Masarovič
reštaurácia UFO watch.taste.groove. v Bratislave, 18. júna 2015
Čokoládovo-čučoriedkové rezy
Foto: Pravda - Robert Hüttner
10
porcií
70 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
200 g
75 g
55 g
125 g
65 g
65 g
190 g
75 g
65 g
Karamel:
750 g
100 g
1350 g
štipka
2 ks
230 g
8 PL
100 ml
Čučoriedková želatína:
1140 g
300 g
360 g
35 g
180 g
210 g




Postup

  1. 1

    Z váhy 1 priemerného vajca (50 g) tvorí 30 g váha bielka a 15 g váha žĺtka.

    Pomleté mandle zmiešame s práškovým cukrom, postupne pridáme vajce a žĺtky. Vymiešame spolu s múkou a kakaom. Do cesta pridáme sneh, ktorý sme vyšľahali z bielkov a cukru. Nakoniec pridáme rozpustené maslo. Cesto pečieme 15 minút pri 180 °C.

  2. 2

    Karamel: Cukor skaramelizujeme spolu s glukózou, potom ho rozriedime prevarenou smotanou, do ktorej sme pridali soľ a vanilku. Karamel odstavíme, nalejeme doň žĺtky a trochu povaríme. Nakoniec pridáme želatínu, ktorú sme predtým namočili do studenej vody, a prilejeme likér. Karamelovú zmes nalejeme na cesto.

  3. 3

    Čučoriedková želatína: Čučoriedky s vodou a cukrom dáme do hrnca, necháme zovrieť, povaríme 2 – 3 minúty, kým sa nerozpustí cukor. Rozmixujeme ponorným mixérom. Želatínu namočíme do studenej vody. Potom ju vložíme do zmesi vychladnutej na 60 °C a vymiešame metličkou, postupne zapracujeme maslo nakrájané na malé kocky. Zmes nalejeme na karamel cez sitko, aby sme odstránili malé zrniečka z čučoriedok. Pri podávaní môžeme poliať polevou z čokolády, zo smotany a z pomarančového likéru.

Diskusia k receptu

kukulienka71
toto písanie váhy vajec ma odrádza od inak veľmi zaujímavého receptu. Kto sa má z toho vysomáriť?:-) nepreloží mi to niekto? na kusy, ďakujem
viera1
Neviem síce,čo to je priemerné vajce v bode1),ale asi takto;cukrári vážia vajcia.Podľa tejto tabuľky:„XL“nad 73g „L“ od 63g do 73g,„M“ od 53g do 63g,„S“ menej než 53g. Vajíčko "M" má zloženie cca 33g bielok a 20g žĺtok.Z toho vyplýva,že 55g vajce je vajce "M" a 125g žĺtkov je cca 6ks.
tatranocka
Hm,aspoň veľkosť plechu by mohli dať:1140gr čučoriedok a 360gr masla je dooosť...
tatranocka
Ešte sú tam bielky-190gr,podľa tej tabuľky tiež asi 6ks z "M" vajec ☺
kukulienka71
celkovo je to dosť náročný recept na suroviny. Desať porcií sa dá pokrájať z hocijakej veľkej plochy, rozmer by bol určite smerodajnejší aj kvôli hrúbke celej parády. Lám si hlavu, človeče!:-D
evanaaa
Tak to musí byť ozaj veľký koláč, keď sa dívam na tie váhy použitých surovín, nemala by som naň odvahu, ešte keby tak boli tie miery trochu zrozumiteľnejšie pre nás dalo by sa menšie množstvo spraviť......
evanaaa
No, opravujem sa, uvedomila som si, že tie množstvá sa len zdajú veľa, ak by boli v dkg, tak by sa to ľahšie rátalo, v g sa to len zdá veľa, ale aj tak......