Čučoriedkový zákusok so smotanovým krémom

kata50 - fotkakata50, 4. septembra 2011
Čučoriedkový zákusok so smotanovým krémom
Foto: kata50

Smotanový krém v tomto recepte je vlastne slovenské " mascarpone", ktoré sa hodí aj inde, ako na Tiramisu

20
porcií
30-40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

CESTO:
6 ks
200 g
3 PL vlažná
80 g, posekané na jemno
1 ks
70 g
30 g
3 PL
1 ks
NA CESTO:
2 dl
3 dl
2 dl
0,5 dl
PLNKA:
3 ks
500 ml
1 ks
10 PL
0,5 balíčka
50 ml




Postup

  1. 1

    Najprv si upečieme chutné a jemne nadýchané kakaovo-orechové cesto. Žĺtka šľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom a postupne prilievame 3 PL vody. Máme tuhú, bohatú, svetlú, žĺtkovú penu. Múku, prášok do pečiva, orechy a kakao si zmiešame v miske a opatrne zapracujeme do vyšľahaných žĺtkov. Nemixujeme dlho. Do tohto cesta opatrne vmiešame tuhý sneh zo 6 bielkov a hneď vylejeme na vymastený a múkou posypaný plech s vyšším okrajom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st. Celzia asi 15-20 minút. Podľa vašej rúry - sledovať pečenie.

  2. 2

    Upečené cesto necháme vychladnúť na plechu - nevyberáme von.Čučoriedky-borovnice z kompótu precedíme a šťavu zachytíme. Pridáme do nej trochu rumu a polejeme ňou povrch koláča. Opatrne- netreba veľmi namočiť cesto. Potom na cesto rozotrieme tenkú vrstvu lekváru z čiernych ríbezlí a na to poukladáme kompótové čučoriedky-borovnice. Necháme postáť.

  3. 3

    Pripravíme si plnku. Do misky na šľahanie si vyklopíme termizovanú smotanovú nátierku ( značka Tesco- obsahuje iba 0,5% soli - čo vôbec necítiť. Je prekvapivo hustá a jemnej chuti. Vhodná na tento krém ) pridáme šlahačkovú smotanu, vanilkový a práškový cukor. Začneme VŠETKO SPOLU mixovať a asi do 1 minúty máme hustý krém. Teraz si pripravíme stužovač podľa návodu a všľaháme ho do krému. Zase krátko- nechceme mať maslo, ale lahodný krém. Krém nanesieme na koláč a posypeme kakaom.

    Čučoriedkový zákusok so smotanovým krémom - obrázok 3
  4. 4

    A keď si ho dáte aj zachladiť do chladničky, tak zažijete svojich 15 minút slávy ! Dobrú chuť :-))

  5. 5

    Takto vyzerajú borovnice=čučoriedky

    Čučoriedkový zákusok so smotanovým krémom - obrázok 5
  6. 6

    Toto je veľmi podobný lesný plod-BORIEVKA. Rastie ale, na malých stromčekoch- jadlovec. Používa sa ako aróma do alkoholu (GIN) alebo do jedál ( guláš) z diviny.

    Čučoriedkový zákusok so smotanovým krémom - obrázok 6
  7. 7

    A do tretice máme ešte ďalší super lesný plod, BRUSNICE. Rastú podobne ako čučoriedky na malých kríčkoch, ale sú pekné tmavočervené. Je z nich výborný rôsolový džem s hruškami. Chutí ako príloha k divine . Brusnicovú omáčku určite poznáte. Dostať ich kúpiť aj ako sušené ovocie.

    Čučoriedkový zákusok so smotanovým krémom - obrázok 7

Diskusia k receptu

tatranka
Ten zákusok máš ukážkový.Ako s chuťou by som sa ponúkla.
hubata
Katka, veru krásny, dobrý a aj vkusne upravený a nakrájaný, palček dávam hore. Len borovnice .... to sú borievky či tie čierne maliny?
tonicka53
Veľmi pekný zákusok, a to servírovanie, no proste nádhera ! Ale čo sú to borovnice, tak to netuším :-)
viera1
3 dl pohár čučoriedok stačí na veľký plech ?Alebo je to na menšom ?
ela77
Katuška prečo nám robíš také násilie. Čo potom s našimi figúrami.
Po tej smotane sa musím pozrieť.
kata50
Ďakujem pekne všetkým za pochvalu.
Borovnice-borúvky- čučoriedky ...tmavomodré drobné lesné plody, rastúce na nízkych kríkoch. Zberajú sa-češú sa špeciálnymi hrebeňmi na to vyrobenými. Veľmi,veľmi zdravé pri chudokrvnosti a pri tráviacich problémoch. Niekto si ich nakladá surové zaliate 1PL alkoholu, aby sa zachovali všetky vzácne vlastnosti tohto lesného ovocia.
@viera1 , jasné že môžeš dať viac ako 3 dl pohár. Ja som tam mala ten ríbezľový lekvár, tak mi stačilo toľko. :-))
kata50
@ela77 , máš pravdu takýto zákusok robím pre návštevu, lebo je to naozaj kalorická bomba. Ale raz za čas, to môžeme :-))
babi
Nielenže vyzerá krásne, ale musí byť aj veľmi šťavnatý a to mám rada, Ukladám do KK
3sandra3
krásny koláčik,,, a viem si veľmi dobre predstaviť tú úžasnú chuť... a tiež krásne servírovanie,,, ešte som nevidela taký podnos- nádherný, zaujímavý, netradičný
vierik
Všetko už bolo napísané,musí byť veľmi dobrý,takže KK :-)
jerica
@kata50 len čo som si otvorila PC a varechu.sk dala som si hádanku či uhádnem kto pridal taký krásny obrázok s ukážkovo naservírovaným zákuskom , vedela som že naša Katka z východu:-) vychodniarky sa nezaprú,moje švagriné Prešovčanky detto , koláče ako od cukrára . Páči sa mi vyskúšam so zavarenými černicami. Zbožňujem veľa krému a Tvoj koláčik má toho dosť. KK !!
marikasu
Koláčik na jednotku s hviezdičkou, elegantne naservírovaný, no a chutiť musí bombasticky :))
ancicka
Krásny a verím,že aj chutný zákusok.Tá nátierka sa dá nahradiť aj iným krémom.Ja do teska nechodím,lebo tesko nemáme.ked tak príležitostne.Uložím a vyskúšam aj ked z iným krémom.kk
kata50
Fúúha, dievčatá moje však vy ma tak chválite, že od radosti budem piecť pomaly každý druhý deň :-))) Ďakujem.
@jerica moja, nechcem urobiť hanbu môjmu rodnému kraju :-)) A s černicami bude tento koláč úžasný. Krém je veľmi ľahký - nie ťažký, nie mastný, dobre sa je.
@ancicka , skús si vyhľadať v obchode smotanovú nátierku - neochutenú a iba si všimni na obale - zloženie a hlavne obsah soli. Aby mala čo najmenej, pokiaľ možno pod 1%. A potom sa ti krém chuťovo podarí.
vavan
aj ja musím pochváliť nááááádherny zákusok a verím že aj chuťovo vynikajúci
sovka62
Upiecť by som ho upiekla, ale takto ho nepokrájam, ani keby sľubovali kráľovstvo nebeské. Si veľmi šikovná.
1x vika2
tikadielko
ten krém vyskúšam no neviem čo je želatínovy stužovač :D žeby želatína alebo existuje aj stužovač ?
kata50
@tikadielko , želatínový stužovač ( od Dr. Oetker ) ...pre prípravu šľahačkových, jogurtových, tvarohových a smotanových tort a dezertov...toľko citát z obalu. Je to oveľa lepší prípravok ako obyčajný stužovač šľahačky a má jednoduchý postup prípravy. Zaručene funguje-nesklame :-))
kata50
@medovnicek borovnice sú vlastne čučoriedky. Lesné plody-drobné tmavomodré guličky. V niektorých oblastiach ich pestujú aj na plantážach, sú väčšie ale nemajú tú typickú lesnú chuť a vôňu.
evanaaa
Všetcia chválili, vyčerpali zásobu pochvalných slov, mne už nič nezostalo, len povedať, že túžim mať teraz na tanieri pred sebou aspoň jeden kúsoček a ochutnať, ale to je nesplniteľné. A ešte - borovnice sú čučoriedky, a to nie sú borievky? Alebo je to jedno, to isté - čučoriedky, borievky?
tetulka
Tééééda, kurátenká moje, odkedy sem chodzím nakúkat, tak som už 3 kilá pribrala....A je to jedno, či sem idem ráno, alebo večér a dokonca aj najedzená!!!!! Dycky ma chycí takýýýý hlad, že si mosím ít néčo dzobnút, ináč bych tu načisto odpadla!!! A to mám ít za mesác na kontrólu mojému pánu dochtorovi, fnuk, fnuk, ked mi nakáže postavit sa na váhu, škaredo na mna kukne a dozaista ma vyžene z ordinácie...fnuk, fnuk....šak sa neondzite, dajte sem aj recepty čo sa Vám nepodarili, presolené, prihoreté, načisto nejedlé, lebo ináč ma budete mat na svedomííííííííí........Katenka, tutok nademnu, sa ci usmíííváááá, ked nás tutok tak navádzáš na "hríšné maškrcený"........Len "vydržať!" a neít si omascit aspom kúsek chleba.....úúúf, to sú namúhríšnúdušu Tantalové muky!......Ale ináč receptíček parááádnýýý!!!
kata50
@evanaaa borovnice nie sú borievky. Pokúsila som sa poopraviť recept a skúste sa podľa priložených fotografií zorientovať. Verím,že v rôznych oblastiach Slovenska sa používajú podobné názvy a možno to mýli. Ešte dobre, že na webe je všetko :-))
kata50
@tetulka Zlato naše veselééééééé. Však ty pánu doktorovi povedz, že to všetko na vine Varecha, a nie ty. A pekne si namasti chleba a upeč si dobrotku akú chceš :-))) Len nech nám chutí - a Vareche zdar!!!
evanaaa
Takže vysvetlené, Katka, ďakujem, ja si vždy tieto lesné "drobce" mýlim, ale dobré sú aj tak všetky. A borievky mám sušené, dávam icg aj do naloženého hovädzieho mäsa ( divinu nemám).
kata50
@evanaaa no však ja taky tak...Vždy sa musím zamyslieť, že čo je čo. Sú si veľmi podobné a na Slovensku aj v Čechách ich v rôznych krajoch volajú rôzne. Tak pekný deň :-))
cica2
@katka50 , vždy ma milo prekvapia tvoje nádherné zákusky a perfektne ich vieš nakrájať! A tie fotky, sú krásne:)....@tetulka :)))))
zuzliak
@kata50 na borovnice sme chodievali ako deti so strykom v okoli Krivian na Vychode :) najedla som sa ich habadej :) Ale pri peceni pouzivam najviac brusnice, hrozienka, datle, a ine susene ovocie. Borovnice milujem cerstve a so slahackou -mliam :)
pachola
používam čučoriedky aj namiesto jabĺk do barónkiných rezov a sú veru lepšie ako tie jablkové takže aj robené tiramisu s pomazánkovým maslom môže chutiť lepšie ako ten originál
kata50
@pachola , ďakujem za typ do Barónkiných rezov. Vyskúšam to s čučoriedkami :-))
matata1
@kata50 už som dávno nepočula výraz borovnice. U nás sa voľakedy používal, ale ako vymierajú naši starkí, tak vymiera aj mnoho výrazov. A koláčik je nádherný, podobne ako @sovka62 aj ja mám problém s krájaním. Aj začnem rovno, a nakoniec skončím šífami (loďami).
viera1
@kata50 ,neuvažuješ o zmene názvu ?Minule som ho hľadala a nenašla som ho...Nebolo by lepšie napísať Čučoriedkový zákusok ?
kata50
@vierka , myslím že máš výborný nápad. Bude to spisovnejšie:-)) ĎĎĎ
kata50
@vierka1 však ma to mohlo napadnúť aj skôr......Hotovo, zmenené.
@matata1 , ďakujem, že sa ti zákusok páči. Krájaj s dlhým, ostrým nožom, ktorý si ešte zohreješ v horúcej vode. A potom to už ide pekne - samo :-))
tinka1986
U nás totálne najoblúbenejší recept trošku som si ho upravila namiesto termizovanej nátierky používam mascarpone s Lídlu dávam 4 ks a v lete keď boli trhy som kupovala čerstvé čučoriedky ktoré som povarila s džemom troškou rumu a citrónovou šťavou aby bolo kyselšie a manžel si vymyslel vrch pocikcakovať čokoládou. Takže fantázia :-) Ďakujem za super recept :-D
kata50
@tinka1986 som rada, že vám tento recept zachutil. Naozaj je veľmi variabilný. Môžeš si pripraviť s ovocím - vždy inú chuť . Pekný deň :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia