Foto: eldina
šťavnatý zákusok, ktorý môžete podávať aj horúci...škoda, že je kalorický, inak by som zbaštila celý plech..:)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
150 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
miništipka |
|
2 PL |
|
Plnka: | |
200 g |
|
150 g |
|
6 ks |
|
7 ks |
|
2 PL |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Potrebujeme: ( gramáž cukru do plnky si prispôsobte podľa seba , koláč je sýty a sladký, ale koláč predsa má byť sladký, nie?..:)))....namiesto orechov môžte pridať mandle či kokos...)
-
2
z masla, múky, štipky soli, vody a 2 Pl cukru vymiesiť cesto..dať do chladničky chladiť , pokým robíte plnku (poprípade pridať ešte trochu múky, toľko, aby sa s cestom dobre pracovalo)
-
3
nalámať čokoládu, pridať zomleté orechy-na hrúbku, akú chcete, lekvár a cukor...na najslabšom ohni rozpustiť, ale pozor, nech čokoláda nezhorí, preto miešať..
-
4
medzitým, kým miešate---- z polovice cesta vyvaľkať na pomúčenej doske cesto veľkosti plechu /nie najväčší plech/...(ženy vedia, že sa dá naraz aj cesto vaľkať-aj čokoláda miešať..:)))) ... )....plech natrieť maslom a valčekom naň preniesť cesto...ako vidíte na obrázku, útvar sa mi nezdaril, ale to nevadí, okraje cesta som na plechu obrezala a naniesla na miesta, kde nevystalo..:)...treba len potľapkať a cesto sa spojí, aj tak je maslové...
-
5
ked je všetko rozpustené-pridať žltky, dobre premiešať, už nevariť-masa je stále teplá, takže sa všetko spojí.........rozpustená čoko masa vyzerá takto:
-
6
do rozpustenej čokoládovej zmesy jemným miešaním pridať vyšľahaný sneh z bielkov
-
7
že to zľahka nejde zistíte okamžite, ked sa metličkou prvý x zaboríte do čokoládovej masy..:) nevadí, hlavne nie mixérom...(25.te metličkovmiešanie som už vôbec nerobila "zľahka"..:)))...) -----plnku vyliať na plech
-
8
navrch som zvyšok cesta nastrúhala, nechcelo sa mi opäť vaľkať..:)
- 9
dať piecť do predhriatej rúry na 180°C cca 30 minút......netreba špáratkom skúšať, či je koláč upečený, plnka bude aj tak mäkká, len by Vás to miatlo..:)
- 10
zdobeniu sa medze nekladú!..môj sa tešil práškovému cukru, Váš sa môže aj šľahačke...:)..koláč sa dobre krájal už po 10.-tich minútach
- 11
ešte moje finálne zosumarizovanie času manuálnej práce..:) ../ pre Nás, lenivcov, je to veľmi smerodajné!/-------cesto som miesila asi 2-3 min, čokoláda sa asi 3 min roztápala, medzitým som vyvaľkala cesto-čiže sa čas neráta..:) sneh šľahal mixér asi minútu a nech som ešte niekde stratila dve minúty-aj tak to vychádza maximálne 10 minút....takže další koláč pre lenivcov, čo sa niekedy musia premôcť a niečo napiecť ...:)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 9
Diskusia k receptu