Čokoládová kupola s prekvapením
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 10. marca 2022

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
Suroviny
| 500 g (54 %) |
|
| Čokoládový korpus: | |
| 200 g |
|
| 4 ks |
|
| 40 g |
|
| 1 PL |
|
| 90 g |
|
| Krém: | |
| 500 g |
|
| 6 ks |
|
| 9 PL |
|
| 2 PL |
|
| Kávový gél: | |
| 250 ml |
|
| 250 ml (33 %) |
|
| 70 g |
|
| 6 g |
|
| Kávový kaviár: | |
| 300 ml |
|
| 50 g |
|
| 100 ml (33 %) |
|
| 5 plátkov |
|
Postup
-
1
Čokoládové kupoly: Natemperujeme čokoládu, a to tak, že ju najprv zohrejeme na 46 stupňov, potom schladíme na 27 stupňov rozotieraním na ploche (u profesionálov sa na to používa mramorová alebo kamenná doska). Opätovne zahrejeme na 32 stupňov a vylejeme do formy s tvarmi pologúľ. Naplnenou formou poriadne pobúchame o stôl, aby sme odstránili bublinky, a nadbytočnú čokoládu vylejeme z formy. Necháme stuhnúť a zatiaľ pripravíme zvyšok.
- 2
Čokoládový korpus: Čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Vajcia s cukrom vyšľaháme dopenista, potom prilejeme čokoládu a na záver kakao. Vymiešame a nalejeme na plech. Pečieme pri 160 stupňoch 18 minút.
- 3
Kávový gél: Všetky ingrediencie dáme zovrieť, vymixujeme tyčovým mixérom, necháme v miske vychladnúť prikryté fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu. Po vychladnutí rozmixujeme dohladka.
- 4
Krém: Všetko suroviny spolu vymiešame, dáme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a necháme schladiť v chladničke 5 hodín.
- 5
Kávový kaviár: Do vysokej nádoby nalejeme olej (2 litre) a necháme v chladničke vychladiť. Želatínu namočíme do vody. Smotanu, kávu a cukor dáme do hrnca, pridáme vyžmýkanú želatínu a zahrievame. Keď sa želatína rozpustí, dáme zmes dole z ohňa, prelejeme do fľaše a necháme chvíľu vychladnúť. Do studeného oleja pomaly kvapkáme kávovú zmes, vytvoria sa tak guľky „kaviáru“. Potom scedíme a môžeme použiť.
- 6
Z upečeného vychladnutého korpusu povykrajujeme kolieska s takým priemerom, aký majú čokoládové pologule. Na ne nanesieme gél, nastriekame krém a naukladáme kaviár. Prikryjeme čokoládovými pologuľami. Pri servírovaní na ne poklopeme lyžičkou.
- 7
Alebo ak chceme dosiahnuť wow efekt, nalejeme pri servírovaní na stred trochu horúceho espressa.
- 8
A prekvapenie bude odhalené :)
Tiež Čokoládový dezert:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu