Čokoládový dezert

Čokoládová kupola s prekvapením

Autor receptu: redakcia

12
porcií

Suroviny

Postup

  1. Čokoládové kupoly: Natemperujeme čokoládu, a to tak, že ju najprv zohrejeme na 46 stupňov, potom schladíme na 27 stupňov rozotieraním na ploche (u profesionálov sa na to používa mramorová alebo kamenná doska). Opätovne zahrejeme na 32 stupňov a vylejeme do formy s tvarmi pologúľ. Naplnenou formou poriadne pobúchame o stôl, aby sme odstránili bublinky, a nadbytočnú čokoládu vylejeme z formy. Necháme stuhnúť a zatiaľ pripravíme zvyšok.
  2. Čokoládový korpus: Čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Vajcia s cukrom vyšľaháme dopenista, potom prilejeme čokoládu a na záver kakao. Vymiešame a nalejeme na plech. Pečieme pri 160 stupňoch 18 minút.
  3. Kávový gél: Všetky ingrediencie dáme zovrieť, vymixujeme tyčovým mixérom, necháme v miske vychladnúť prikryté fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu. Po vychladnutí rozmixujeme dohladka.
  4. Krém: Všetko suroviny spolu vymiešame, dáme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a necháme schladiť v chladničke 5 hodín.
  5. Kávový kaviár: Do vysokej nádoby nalejeme olej (2 litre) a necháme v chladničke vychladiť. Želatínu namočíme do vody. Smotanu, kávu a cukor dáme do hrnca, pridáme vyžmýkanú želatínu a zahrievame. Keď sa želatína rozpustí, dáme zmes dole z ohňa, prelejeme do fľaše a necháme chvíľu vychladnúť. Do studeného oleja pomaly kvapkáme kávovú zmes, vytvoria sa tak guľky „kaviáru“. Potom scedíme a môžeme použiť.
  6. Z upečeného vychladnutého korpusu povykrajujeme kolieska s takým priemerom, aký majú čokoládové pologule. Na ne nanesieme gél, nastriekame krém a naukladáme kaviár. Prikryjeme čokoládovými pologuľami. Pri servírovaní na ne poklopeme lyžičkou.
  7. Alebo ak chceme dosiahnuť wow efekt, nalejeme pri servírovaní na stred trochu horúceho espressa.
  8. A prekvapenie bude odhalené :)