Čokoládový dezert
Čokoládová kupola s prekvapením
Autor receptu: redakcia
Postup- Čokoládové kupoly: Natemperujeme čokoládu, a to
tak, že ju najprv zohrejeme na 46 stupňov, potom schladíme na 27 stupňov rozotieraním na ploche (u profesionálov sa na to používa mramorová alebo kamenná doska). Opätovne zahrejeme na 32 stupňov a vylejeme do formy s tvarmi pologúľ. Naplnenou formou poriadne pobúchame o stôl, aby sme odstránili bublinky, a nadbytočnú čokoládu vylejeme z formy. Necháme stuhnúť a zatiaľ pripravíme zvyšok.
- Čokoládový korpus: Čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Vajcia s cukrom vyšľaháme dopenista, potom prilejeme čokoládu a na záver kakao. Vymiešame a nalejeme na plech. Pečieme pri 160 stupňoch 18 minút.
- Kávový gél: Všetky ingrediencie dáme zovrieť, vymixujeme tyčovým mixérom, necháme v miske vychladnúť prikryté fóliou tak,
aby sa dotýkala povrchu. Po vychladnutí rozmixujeme dohladka.
- Krém: Všetko suroviny spolu vymiešame,
dáme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a necháme schladiť v chladničke 5 hodín.
- Kávový kaviár: Do vysokej nádoby nalejeme
olej (2 litre) a necháme v chladničke vychladiť.
Želatínu namočíme do vody. Smotanu, kávu
a cukor dáme do hrnca, pridáme vyžmýkanú
želatínu a zahrievame. Keď sa želatína rozpustí, dáme zmes dole z ohňa, prelejeme do fľaše
a necháme chvíľu vychladnúť. Do studeného
oleja pomaly kvapkáme kávovú zmes, vytvoria sa tak guľky „kaviáru“. Potom scedíme
a môžeme použiť.
- Z upečeného vychladnutého korpusu povykrajujeme kolieska
s takým priemerom, aký majú čokoládové
pologule. Na ne nanesieme gél, nastriekame
krém a naukladáme kaviár. Prikryjeme
čokoládovými pologuľami. Pri servírovaní na
ne poklopeme lyžičkou.
- Alebo ak chceme
dosiahnuť wow efekt, nalejeme pri servírovaní na stred trochu horúceho espressa.
- A prekvapenie bude odhalené :)
|