Citrónový krém

claire3105 - fotkaclaire3105, 11. novembra 2013

Túto plnku som si veľmi obľúbila, keď mi ju sestra urobila do torty. Najlepšie ide dokopy s čokoládovým korpusom, ja používam vždy bábovkové cesto. Zobraziť celý popisTúto plnku som si veľmi obľúbila, keď mi ju sestra urobila do torty. Najlepšie ide dokopy s čokoládovým korpusom, ja používam vždy bábovkové cesto. Upozorňujem že krém je veľmi kyslý (podľa mňa je práve to na ňom také dobré).

30 min minút
príprava

Suroviny

Plnka:
1 bal. (40 g)
2 dcl
150 g
250 g
Bábovkové cesto:
20 dkg
20 dkg
1 bal.
1 bal.
1 dcl
1 dcl
4 ks
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Začnem bábovkou. Do misy nasypeme múku a práčok do pečiva. Do mixéra postupne pridáme 4 žĺtky, práškový cukor, vanilkový cukor, olej a vodu. Všetko to spolu vymixujeme. Vylejeme do misy a poriadne premiešame s múkou a práškom do pečiva, aby nevznikli hrudky.Z bielok vyšľaháme sneh (ja pridávam aj štipku soli, potom sa sneh krajšie vyšľahá a chuť to nijako nepokazí). Nakoniec pridáme sneh a opäť poriadne premiešame. Pečieme vo forme na tortu pri 180°C približne 45 minút.

  2. 2

    Teraz ideme na krém: Z dvoch decilitrov citrónovej šťavy a jedného Zlatého klasu uvaríme citrónový puding. Ak nechcete aby bol krém príliš kyslý, môžete časť z citrónovej šťavy nahradiť vodou. Nezabudnite dodržať pomer 2 dcl tekutiny na jeden zlatý klas.

  3. 3

    Puding necháme za občasného miešania celkom vychladnúť a vyšľaháme s ním práškový cukor, kým sa úplne nerozpustí. V tej kyslej mase to ide pomerne rýchlo. Maslo necháme zmäknúť a po kúskoch ho zašľaháme do citrónovej masy. Krém je hotový, potom ho iba stačí natrieť medzi rozrezaný korpus. Mne toho krému ešte veľa ostalo, tak som ním natrela celú tortu zvrchu, poliala ju čokoládou a ešte dozdobila cukrárskym sáčkom, prípadne ešte dekoračnými cukrovinkami.

  4. 4

    Krém je hotový, potom ho iba stačí natrieť medzi rozrezaný korpus. Mne toho krému ešte veľa ostalo, tak som ním natrela celú tortu zvrchu, poliala ju čokoládou a ešte dozdobila cukrárskym sáčkom, prípadne ešte dekoračnými cukrovinkami.

Diskusia k receptu

danielas
moja zlatá a ty si takúto tortičku sama pripravila v 13 rokoch? Tak to máš moju veeeľkú pochvalu :-)
luss44
pekná torta, si šikulka :) recept si ukladám, zíde sa
martamm
Claire, skláňam sa pred Tebou, krásna a určite chutná tortička, som zvedavá na harmóniu chutí, ktorú vytvorí čokoládový korpus s citrónovým krémom, ukladám do KK :)
klaura
no, mne sa recept tiež páči ... určite vyskúšam a som zvedavá ma ten kontrast ... kyslého a sladkého ... teším sa ... :)
si šikovná ... :)
sovka62
Sladké s kyslým? to bude naozaj harmónia chutí, veď aj pár lyžičiek kyslého ríbezľového džemu spraví v torte zázraky. Tak ukladám a vyskúšam, do smrti sa človek učí. Si šikuľka.
mesiar50
Naozaj zaujimavá kombinácia chutí.Torta vyzerá skvelo.Dozaista si šikovná slečna.
bubaya
Nejako som to zle dešifrovala, alebo sa možno myslí iná šťava. Mala som len 2 citróny, z toho bolo šťavy deci, tak som to doliala vodou do 2 dl. Plnka bola krásna, hladká, ale kysláááááááááá, až nám ústa sťahovalo. Teraz som ju robila druhý raz a dala som šťavu z jedného citróna a vodu a bola ťip ťop.
jana85
Vdaka tebe je to najoblubenejsia torta v rodine!Jednoducha,skvela a spravne kysla :D
claire3105
@bubaya mne to vzdy vyslo tak akurat s tymi 2 dcl ale niekomu to moze prist kysle ved sto ludi sto chuti takze kazdy tam moze nahradit trocha tej stavy vodou
1x azriel




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia