Citrónový koláč

Autor receptu: adrianmisala

Tento jemne kyslý citrónový koláč dobre padne v teplých letných dňoch

8
porcií
130 minút
príprava
50 minút
na 210-120 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín na cesto rýchlo vypracujeme pevné cesto. Cesto vtlačíme do vymastenej a múkou vysypanej zúbkatej formy na ovocný koláč ( nie do tortovej ) a na 1 hodinu vložíme do chladničky. Po 1 hodine cesto popicháme vidličkou a vložíme do rúry vyhriatej na 210 °C na 15 minút.
  2. V kastróli privedieme do varu mlieko a kôru z citróna. Pridáme múku a cukor. Varíme do zhustnutia a odstavíme z plameňa. Necháme mierne vychladnúť a primiešame žĺtky s citrónovou šťavou.
  3. Pripravenú zmes nalejeme na predpečené cesto a pri teplote 180 °C pečieme 20 minút. Medzitým z bielkov ušľaháme sneh, do ktorého za stáleho miešania pomaly prisypávame cukor. Sneh rozotrieme na hotový koláč a pečieme ešte 15 minút pri teplote 120 °C