Citrónový koláč so snehom
šéfcukrár hotela Lomnica**** v Tatranskej Lomnici, 20. júla 2017

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 175-180 °C
Suroviny
| Linecké cesto: | |
| 250 g |
|
| 90 g |
|
| 150 g |
|
| 1 ks |
|
| Citrónová náplň: | |
| 7 ks |
|
| 300 g |
|
| 2 ks |
|
| 300 ml |
|
| Bielkový sneh: | |
| 4 ks |
|
| 150 g (do bielkov) |
|
| 150 g |
|
| 50 g |
|
Postup
-
1
Linecké cesto: Všetky suroviny spolu zmiešame na hladké cesto, ktoré necháme asi hodinu odpočinúť v chladničke. Potom ho vyvaľkáme a prenesieme do vymastenej tortovej formy (aj po bokoch stien formy). Predpečieme v rúre pri 180 °C asi 5 minút.
- 2
Citrónová náplň: Vajcia, cukor a smotanu miešame vo vodnom kúpeli, kým nedosiahneme 60 °C. Pridáme kôru a šťavu z citrónov. Vylejeme na predpečené linecké cesto a pečieme pri 175 °C asi 15 minút. Keď potrasieme plechom a celá hmota je ako nadýchaná pena, náplň je hotová.
- 3
Sneh: Bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Cukor s vodou varíme pri 95 °C a vlejeme za stáleho miešania do tuhého snehu. Šľaháme ešte asi 5 minút.
- 4
Vychladnutý koláč nakrájame na 16 kúskov, na ktoré cukrárenským vrecúškom nastriekame bielkový sneh. Nakoniec bielky jemne opálime opaľovacou pištoľou. Koláč ozdobíme plátkami sušeného citróna.
Tiež citrónový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Jasné, že tam je pomaranč, ešte k tomu sú tam aj dve hrušky, jedna uhorka a za hrsť kyslej kapusty.
....a je to všetko aj pokvapkané hadím jedom.
Môj pytón Brutus je nejedovatý, ale prítulný.