Citrónový koláč
Citrónový koláč

Citrónový koláč so snehom

Matúš Reľovský
šéfcukrár hotela Lomnica**** v Tatranskej Lomnici, 20. júla 2017
Citrónový koláč so snehom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
16
porcií
45 minút
príprava
20 minút
na 175-180 °C

Suroviny

Linecké cesto:
250 g
90 g
150 g
1 ks
Citrónová náplň:
7 ks
300 g
2 ks
300 ml
Bielkový sneh:
4 ks
150 g (do bielkov)
150 g
50 g




Postup

  1. 1

    Linecké cesto: Všetky suroviny spolu zmiešame na hladké cesto, ktoré necháme asi hodinu odpočinúť v chladničke. Potom ho vyvaľkáme a prenesieme do vymastenej tortovej formy (aj po bokoch stien formy). Predpečieme v rúre pri 180 °C asi 5 minút.

  2. 2

    Citrónová náplň: Vajcia, cukor a smotanu miešame vo vodnom kúpeli, kým nedosiahneme 60 °C. Pridáme kôru a šťavu z citrónov. Vylejeme na predpečené linecké cesto a pečieme pri 175 °C asi 15 minút. Keď potrasieme plechom a celá hmota je ako nadýchaná pena, náplň je hotová.

  3. 3

    Sneh: Bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Cukor s vodou varíme pri 95 °C a vlejeme za stáleho miešania do tuhého snehu. Šľaháme ešte asi 5 minút.

  4. 4

    Vychladnutý koláč nakrájame na 16 kúskov, na ktoré cukrárenským vrecúškom nastriekame bielkový sneh. Nakoniec bielky jemne opálime opaľovacou pištoľou. Koláč ozdobíme plátkami sušeného citróna.

Diskusia k receptu

haji
Vypadá to božsky, i tsušené citrony bych testla, je to teď velká móda zdobit sušeným ovocem, která se mi moc líbí.
evanaaa
Nie je tam aj pomaranč? Dobrý dezertík, len to meranie teploty, ako na to? Mám len teplomer do rúry, hádam by aj stačil :)
mitzy
krásny koláčik, v reštike by som si dala, doma by mi určite takýto krásny nevyšiel. hlavne tá pištoľ nie je...ale nevadí, foto potešilo dostatočne :) to sušené ovocie je prekrásne.
1x haji
hadik
@Evanaaa (20.7.2017 17:43)

Jasné, že tam je pomaranč, ešte k tomu sú tam aj dve hrušky, jedna uhorka a za hrsť kyslej kapusty.
evanaaa
@Hadik , zdá sa, podľa toho čo píšeš, že ten tvoj hadík je aj napriek svojmu menu menej škodlivý a jedovatý ako ty, čo sa o tebe povedať nedá......
1x kimlo