Citrónový koláč

Citrónový koláč so snehom

Autor receptu: redakcia

16
porcií
45 minút
príprava
20 minút
na 175-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Linecké cesto: Všetky suroviny spolu zmiešame na hladké cesto, ktoré necháme asi hodinu odpočinúť v chladničke. Potom ho vyvaľkáme a prenesieme do vymastenej tortovej formy (aj po bokoch stien formy). Predpečieme v rúre pri 180 °C asi 5 minút.
  2. Citrónová náplň: Vajcia, cukor a smotanu miešame vo vodnom kúpeli, kým nedosiahneme 60 °C. Pridáme kôru a šťavu z citrónov. Vylejeme na predpečené linecké cesto a pečieme pri 175 °C asi 15 minút. Keď potrasieme plechom a celá hmota je ako nadýchaná pena, náplň je hotová.
  3. Sneh: Bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Cukor s vodou varíme pri 95 °C a vlejeme za stáleho miešania do tuhého snehu. Šľaháme ešte asi 5 minút.
  4. Vychladnutý koláč nakrájame na 16 kúskov, na ktoré cukrárenským vrecúškom nastriekame bielkový sneh. Nakoniec bielky jemne opálime opaľovacou pištoľou. Koláč ozdobíme plátkami sušeného citróna.