Citrónový koláč

Citrónový koláč s polevou

Autor receptu: redakcia

10-12
porcií
30 minút
príprava
50-60 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Formu na chlebíček alebo na srnčí chrbát vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Oddelíme žĺtky od bielkov. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. Po jednom pridávame žĺtky, vždy počkáme, kým sa maslovej zmesi dobre zapracujú. Potom po tretinách vmiešame múčnu zmes. Bielky s 1 ČL citrónovej šťavy vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý na záver po častiach opatrne vmiešame do cesta.
  2. Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 60 minút, kým nie je špajdľa, ktorú sme zapichli do koláča, suchá. Koláč vyberieme z rúry, necháme vychladnúť, potom koláč vyklopíme na podnos.
  3. Poleva: Citrónovú šťavu precedíme do misky, pridáme rum a práškový cukor, za stáleho miešania vznikne hustá poleva.
  4. Polevu prelejeme cez koláč a posypeme strúhanou kôrou z biocitróna. Ozdobíme sušenými plátkami citróna. Necháme zaschnúť a nakrájame.