Citrónový koláč
Citrónový koláč s polevou
Autor receptu: redakcia
10-12 porcií |
30 minút príprava |
50-60 minút na 190 °C |
Postup- Formu na chlebíček alebo na srnčí chrbát vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Múku zmiešame
s práškom do pečiva. Oddelíme žĺtky od bielkov. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. Po jednom pridávame žĺtky, vždy počkáme, kým sa maslovej zmesi dobre zapracujú. Potom po tretinách vmiešame múčnu zmes. Bielky s 1 ČL citrónovej šťavy vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý na záver po častiach opatrne vmiešame do cesta.
- Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 60 minút, kým nie je špajdľa, ktorú sme zapichli do koláča, suchá. Koláč vyberieme z rúry, necháme vychladnúť, potom koláč vyklopíme na podnos.
- Poleva: Citrónovú šťavu precedíme do misky, pridáme rum a práškový cukor, za stáleho miešania vznikne hustá poleva.
- Polevu prelejeme cez koláč a posypeme strúhanou kôrou z biocitróna. Ozdobíme sušenými plátkami citróna. Necháme zaschnúť a nakrájame.
|