Citrónová torta (fotorecept)

Autor receptu: gordonko

.... kamoške bolo pripomenute v predvečer narodenín jej sestry, že jej slúbila na oslavu citronovú tortu .... takže išlo sa na to zo surovin, čo dom dal a ráno sa do krému dokúpilo.

45 minút
príprava
40-45 minút
na 190 °C

Postup

  1. ... požičané citrony si poriadne umyjeme , chemia je všade
  2. 4 vajíčka si oddelíme od bielkou a žltka dáme do mysy , pridáme 10 polievkových lyžic vlažnej vody ( vody bolo málo , neskoršie som ešte pridával ) 250 gr cukru a miešame a miešame
  3. pridáme postrúhanú citronovú kôru , zmiešame si 300 gr polo. múky s 1 kypricim práškom a pomali prisypávame pod metly do mysy .....
  4. hanba nehanba , cesto bolo husto sypké a ja som neminul ani všetku múku , tak som to zriedil trochou vlažnej vody - nie vela lebo aj sneh to zriedí
  5. urobíme si sneh z bielkou a štipky soly a pridáme ho k cestu.... jemne zapracujeme do cesta , mixer nabok !! postačí varecha ,alebo stierka
  6. cesto vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypaný formy - dá sa použiť aj pečící papier ... ( odporúčam cesto zo stredu formy jemne poodtláčať ku krajom aby sme po upečení nemali strede kopec ) a dáme do vyhriatej trúby na 180 - 190 °C , pečeme 40 - 45 minut .... kontrolujeme špajdlí - pychnutím do cesta - ked je cesto na špaidly ešte není upečeno
  7. upečený korpus necháme vychladnout
  8. KRÉM si urobíme tak ,že do hrnca si dáme 0,5 l mlieka pridáme 10 lyžic cukru a 10 lyžic detskej krupičky ( dáva sa hrubá múka ,ale tu som nemal ) .. varíme a miešame do zhustnutia
  9. hustú zmes si dáme na tanierik či mysu , odporúčam zakryť foliou , alebo pomastiť aby nám povrch nestvrdol - potom by sme mali v kréme hrčky - a môžme ísť spať
  10. vychladnutá zmes a za ňou 1 a pol masla pokrájaného na menšie kúsky - lepšie sa miešá - krému mohlo byť viacej ked lúbite viac krému môžte dať viacej masla
  11. do premiešaneho kremu pridáme šťavu z dvoch citronou ... mne sa stále málilo a tak som ho dochutil kyselinou citronovou - ochutnajte a sami si urobte aký vám chutí
  12. vychladnutý korpus si narežeme na 2 - 3 kusy - vrchný korpus dáme ako prvý ,aby nám spodný korpus s pekným povrchom ostal hore
  13. jedna vychytávka , ktorú som obkukal ..... korpusy si dopredu navlhčíme ( rum , griotka ... čo nám pasuje ) ja som ho vlhčil mix voda s citronovou šťavou kyselinou citronovou a cukrom - tiež si ulahodiť vlastnej chuti
  14. natrieme krémom a položíme naň další čast korpusu a zasa vlhčíme vrchný korpus navlhčíme od spodu lebo ....
  15. hore jemne lízneme krémom ....... boky natrime kolko sa dá .... ked chcete boky zdobiť kokosom , pomletými orechy tak teraz - ale mi sme nechali celú iba z citronou
  16. CITRONOVÚ POLEVU si spravíme zo šťavy citrona a prisypávame práškový cukor ... zasa som pridal trochu kyseliny citronovej , ale tuto to neodporúčam , lebo poleva je hrubšia ako namočený prst a ta kyselkavost sa znásobuje ... polevu nalievame na stred korpusu a rozotierame ku krajom ,pretečenie polevy cez boky sa povoluje
  17. torta je super svieža a najlepšie chutí na 2 deň DOBRÚ CHUŤ