Cisársky trhanec

morenajea - fotkamorenajea, 4. mája 2015
Cisársky trhanec
Foto: morenajea

od Zdeňka Pohlreicha

Suroviny

100 g
125 ml
2 ks
2 PL
2 PL
štipka




Postup

  1. 1

    Rozpis je na jednu veľkú, alebo dve menšie porcie. V originál recepte sú ešte hrozienka, nasekané orechy a nakrájané jablká. Ja mám ale rada takúto jednoduchú verziu.

  2. 2

    V jednej miske: Žĺtka rozmiešame s cukrom, pridáme múku, mlieko, 1 PL cukru a soľ.

  3. 3

    V druhej miske: metličkou ušľaháme sneh z bielkov.

  4. 4

    Na panvici rozpálime 1PL masla. Sneh vmiešame do cesta a vylejeme na horúce maslo. (Teraz kto chce, môže navrh posypať hrozienka) Pečieme pod pokrievkou 2-3 minúty. Keď je hotové, otočíme a dorobíme druhú stranu. Potom placku vareškou roztrháme na menšie kusy a dáme ich na tanier.

  5. 5

    Na panvici necháme rozpustiť 1PL masla a 1PL cukru. Keď začne karamelizovať (kto chce môže si teraz pridať orechy alebo jablká), pridáme trhanec a premiešame.

  6. 6

    Na tanieri posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

luss44
ked ma chytí mlsná, toto by mi chutilo :) uložím a ochutnám
babidka
Pre mna je to uzasny dezert - mozno donho dat vlastne cokolvek co chces - susene ci cerstve ovocie alebo orechy . Ako deti sme ho milovali a teraz to maju rady aj moje vnucata .Ked nas prepadne chut na nieco sladke / a nemusi to byt prave cokolada:-)/ tak toto zvladne v rodine kazdy.... dieta ci manzel:-)
tothka
Pamätám ako dieťa, volali sme to cisárove omrvinky, najstaršiu sestru sme vždy ukecali a bola pochúťka. Polievali sme si ich ovocným sirupom.
zlota1
dobry Kaiserschmarrn nikdy nesklame))krasny opeceny ho mate,mnam
zolik
Trhanec je vyborna aj vecera. ked boli moji synovia v zravom veku tak som ho robila na 2 panviciach a za vajdlin. a aby to nebolo az tak financne narocne tak som cesto nadstavovala tvarohom. dokonca sa mi zdalo lahsie a nadychanejsie.
violeta
Recept vyzerá byť dobrý, keď boli deti menšie, robila som nejaké pokusy na tento spôsob :-), už si ani nepamätám, ako som ho robievala, ale viem, že som im k tomu dávala jablkové pyré, tak, ako si to pamätali z Rakúska :-), teraz môžem vyskúšať pre vnúčika...
kimlo
Pamätám si na toto jedlo ako decko, mamka to robievala, mávali sme k tomu slivkový kompót...
horvik
Ja som to milovala len tak so skoricovym cukrom.
irina
Ahojte je to dobrý dezert a bol to aj obľúbený dezert Rakúsko-uhorského cisára Františka Jozefa 1
1x irina
kucharka
Jednoduche a chutne... ja som podavala s jablkovym “kompotom”.
Na obrazku je pred posypanim praskovym cukrom.
Dakujem za recept.


ivan14
A nejmenuje se tak právě proto, že ho měl rád Franz Josef?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia