Čierny koreň v smotanovej omáčke

elixir - fotkaelixir, 14. marca 2015
Čierny koreň v smotanovej omáčke
Foto: elixir

Čierny koreň som sa odhodlala odskúšať len nedávno a páči sa mi jeho chuť, je to niečo medzi petržlenom a špargľou. Pre tých, čo Zobraziť celý popisČierny koreň som sa odhodlala odskúšať len nedávno a páči sa mi jeho chuť, je to niečo medzi petržlenom a špargľou. Pre tých, čo ho nepoznajú: nedajte sa vystrašiť jeho vzhľadom. :)

2
porcie
20 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks hrubší
Octový roztok:
300 ml studená
2 PL vínny biely
Na uvarenie:
200 ml plnotučné
500 ml
Na omáčku:
1 ks
2 PL kopcovité
200 ml
150 ml
2 PL kopcovaté, strúhaný
 čerstvá




Postup

  1. 1

    Čierny koreň ešte neošúpaný poriadne poumývame pod vodou kefou na zeleninu. Pripravíme octový roztok. Čierny koreň po jednom šúpeme a krájame na menšie kúsky do šikma, tie hneď vkladáme do octového roztoku, aby nezačali černieť.

  2. 2

    Vodu s mliekom a lyžičkou soli privedieme k varu. Ošúpané kúsky čierneho koreňa vyberieme z roztoku a dáme ich do hrnca, varíme 20 minút.

  3. 3

    Na panvici medzitým na masle opražíme cibuľu. Potom pridáme čierny koreň, ten už bude polo-uvarený. Obsah panvice podlejeme vývarom, dosolíme ak treba, pridáme čierne korenie a dusíme pod pokrievkou ďalšiu pol hodinu na slabom plameni.

  4. 4

    Po pol hodine panvicu odokryjeme, malo by tam byť už málo vývaru ale ak ho je viac, necháme ešte chvíľu redukovať. Potom prilejeme smotanu, pridáme parmezán a na drobno nasekanú petržlenovú vňať, premiešavame a necháme zhustnúť. Na záver dochutíme muškátovým korením.

  5. 5

    Jedlo som podávala s roztlačenými zemiakmi zmiešanými s lyžicou masla a parmezánom, ozdobila som ho petržlenovou vňaťou.

  6. 6

    P.S.- Portrét čierneho koreňa. :)

    Čierny koreň v smotanovej omáčke - obrázok 6

Diskusia k receptu

izabella929
@elixir , práve nedávno som ho videla v TV a bol nesmierne vychválený ako veľmi dobrá surovina...krásne si ho využila v tvojom recepte...krása.-)
1x elixir
elixir
@izabella929 dobrý fúzatý korienok je to... :) Inak keď doň človek zakrojí, začne vylučovať trošku bielej lepkavej šťavy, podobne ako kvety a tá potom začne tmavnúť.
frezia68
@elix ír:niekedy som ho mala v záhrade.Ostal aj cez zimu a dal sa použiť,len sme ho nemali veľmi v obľube.Na polievku,či opečený na masle so strúhankou.U nás som ho nikde v ponuke nevidela,kde si ho kúpila?Pekný recept ***** :-)
1x elixir
zolik
@elixir tyto receptom si mi urobila fakt radost. doteraz som tento koren poznala len na studeno v salatoch. zevraj obsahuje protirakovinove latky. vdaka.
1x elixir
jozka2
Elixir,je to yuka?!ci sa mylim.vyzera to velmi chutne pripravene jedlo.Ak je to yucca,tak z nej robim cosi ako zemiakove pyre.Vyzera to ako ceato,ale spracovavanim sa uroby ako tvarna zemiakova kasa.Je to tiez velmi dobre.*****
1x elixir
motyka
Nepoznám, ale chuť medzi petržlenom a špargľou musí byť fajnová. To by som tiež rada skúsila. Dievčence - nemá niekto z vás foto rastliny? Čítam, že rastie v lese aj v záhrade. Čosi podobné každoročne vyhadzujem zo záhrady. Možno aj čierny koreň.
1x elixir
afataga
ten koren naozaj nevyzera fotogenicky :-), este som ho nejedla, ale chuti trochu ako spargla, asi by mi chutilo, postudujem
1x elixir
lianka
U nás sa to považuje za burinu, ktorá sa nedá vykynožiť. Sestra má toho plnú záhradu a škodí jej to na zeleninu. Inak som počula, že vraj je dobrý aj pri cukrovke.
1x elixir
slawi
@elixir este som ho cerstvy v obchode nevidela, u nas je dostat v Merkur obchodoch zavarany v jemnom naleve. Ja ho zmiesam so smotanou, koprom , octom a solou a mame perfektny salatik.
Tvoj recept je zaujimavy a jednoduchy a ak sa niekedy dostanem k cerstvemu korenu, tak urcite vyskusam :)
1x elixir
motyka
@elix ír - veľmi pekne ďakujem za link. Zistila som, že je to to, čo stále vyhadzujeme. Som zvedavá, či vyraší aj toho roku. Keď áno, tak ho budem pestovať a vyskúšam. Ešte raz vďaka.
1x elixir
elixir
Ďakujem vám za nahliadnutie. :) No ja by som takú burinu brala, aj kvety sa mi páčia, už som na balkóne pestovala šalát, asi si aj tento koreň skúsim zasiať... :) Keď sa mu všade tak dobre darí. :P
jozka2
Vdaka elixir,vidim uz ako vyzera podla obrazku,no to ma podrz a to sme na zahrade mali more,vsetko sa vyhadzovalo.Aky benevolentny clovek bol.
1x elixir
jujoska
To asi nebude cierna redkovka ze? Ta je gulata a tu som uz jedla. Kuknem aj po tejto, laka ma tvoj recept @elixir
1x elixir
elixir
A ja si burinu kupovať musím... :) Včera sme boli pozrieť rodinu, máme teraz jedného chorúša, tak som niesla Franzbrötchen pre potešenie... Bola tam aj milého starká (má 95 rokov), trochu som sa vypytovala, či niečo zvykla pripravovať z čierneho koreňa. Zrazu sa zdvihla a odišla k sebe do bytu, potom sa vrátila späť a darovala mi túto vec, v ktorej nalistovala "Schwarzwurzel":



Je to kuchárka z roku 1890, písaná ešte schwabachom... varila z nej ešte jej mama a čmárali do nej deti, keď starká dieťaťom bola. Opotrebovaná kniha, no pre mňa neopísateľné potešenie. :) Myslela som, že sem pridám túto príhodu, že aj burina vie priniesť radosť... :)
k599
@elixir , dostala si poklad. Aj keď ja som ateista, dostal som modliacu knižku, v koži viazanú, je asi 10cm hrubá, veľmi opotrebovaná, je v nej spústu náboženských piesni a modlitieb. Je z roku 1875, pre mňa obrovská vzácnosť. Každé Vianoce z nej mojím najbližším niečo prečítam. Je to proste poklad. Aj keď som ateista, veľmi si ju vážim.
porzellanka
also: napis mi prosim, ako si ten koren cistila. Ja som ho pripravila doma 1x a zapovedala som sa, ze nikdy viac. A to ho cistil manzel, v rukaviciach, ale pamatam sa, ze noz, hrniec, vsetko s cim prisiel do styku bolo priserne lepkave a nedalo sa to poriadne umyt. Ale chuti skvele.
1x elixir
elixir
@porzellanka :) Môžem napísať ako to fungovalo mne: treba umyť koreň kefou pod vodou od piesku a pod, odrezať konce (z prierezov ide "latex" najviac), začať šúpať. Keď sa lepí, len opláchnuť ruky aj koreň. A dávať do octovej vody.
Tiež som mala lepkavú škrabku, nôž a dosku na krájanie, ale inak už nič iné.
mijaita
@frezia68 (14.3.2015 18:32)

Mam doma velkou cernou, kulatou ředkev. To není ono? Znam bilou redkev (daikon). Tak uz mam v tech redkvich a korenech trochu hokej, pokud to neni mrkev, kren a pod :-) Znalci a znalkyne, prosim o osvetu! (Google nechci, radsi mam lidi!). A ma nekdo zkusenost s kvasenym?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia