Čierny koreň v smotanovej omáčke
Autor receptu: elixir
Čierny koreň som sa odhodlala odskúšať len nedávno a páči sa mi jeho chuť, je to niečo medzi petržlenom a špargľou. Pre tých, čo ho nepoznajú: nedajte sa vystrašiť jeho vzhľadom. :)
2 porcie |
20 minút príprava |
50 minút tepelná úprava |
Postup
- Čierny koreň ešte neošúpaný poriadne poumývame pod vodou kefou na zeleninu. Pripravíme octový roztok. Čierny koreň po jednom šúpeme a krájame na menšie kúsky do šikma, tie hneď vkladáme do octového roztoku, aby nezačali černieť.
- Vodu s mliekom a lyžičkou soli privedieme k varu. Ošúpané kúsky čierneho koreňa vyberieme z roztoku a dáme ich do hrnca, varíme 20 minút.
- Na panvici medzitým na masle opražíme cibuľu. Potom pridáme čierny koreň, ten už bude polo-uvarený. Obsah panvice podlejeme vývarom, dosolíme ak treba, pridáme čierne korenie a dusíme pod pokrievkou ďalšiu pol hodinu na slabom plameni.
- Po pol hodine panvicu odokryjeme, malo by tam byť už málo vývaru ale ak ho je viac, necháme ešte chvíľu redukovať. Potom prilejeme smotanu, pridáme parmezán a na drobno nasekanú petržlenovú vňať, premiešavame a necháme zhustnúť. Na záver dochutíme muškátovým korením.
- Jedlo som podávala s roztlačenými zemiakmi zmiešanými s lyžicou masla a parmezánom, ozdobila som ho petržlenovou vňaťou.
- P.S.- Portrét čierneho koreňa. :)