Čierny koreň v smotanovej omáčke

Autor receptu: elixir

Čierny koreň som sa odhodlala odskúšať len nedávno a páči sa mi jeho chuť, je to niečo medzi petržlenom a špargľou. Pre tých, čo ho nepoznajú: nedajte sa vystrašiť jeho vzhľadom. :)

2
porcie
20 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Čierny koreň ešte neošúpaný poriadne poumývame pod vodou kefou na zeleninu. Pripravíme octový roztok. Čierny koreň po jednom šúpeme a krájame na menšie kúsky do šikma, tie hneď vkladáme do octového roztoku, aby nezačali černieť.
  2. Vodu s mliekom a lyžičkou soli privedieme k varu. Ošúpané kúsky čierneho koreňa vyberieme z roztoku a dáme ich do hrnca, varíme 20 minút.
  3. Na panvici medzitým na masle opražíme cibuľu. Potom pridáme čierny koreň, ten už bude polo-uvarený. Obsah panvice podlejeme vývarom, dosolíme ak treba, pridáme čierne korenie a dusíme pod pokrievkou ďalšiu pol hodinu na slabom plameni.
  4. Po pol hodine panvicu odokryjeme, malo by tam byť už málo vývaru ale ak ho je viac, necháme ešte chvíľu redukovať. Potom prilejeme smotanu, pridáme parmezán a na drobno nasekanú petržlenovú vňať, premiešavame a necháme zhustnúť. Na záver dochutíme muškátovým korením.
  5. Jedlo som podávala s roztlačenými zemiakmi zmiešanými s lyžicou masla a parmezánom, ozdobila som ho petržlenovou vňaťou.
  6. P.S.- Portrét čierneho koreňa. :)