Cícerové jaterničky fotorecept

martina34 - fotkamartina34, 12. apríla 2010
Cícerové jaterničky (fotorecept)
Foto: martina34

Sú náhradou zabíjačkových huriek, je to sacharidové jedlo a najlepšie chutia s cviklovým šalátikom.

12
porcií
180 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrnček
1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka
5 ks
5 PL
cca 2 čl
1/2 čl
1 PL




Postup

  1. 1

    Cícer si namočíme deň vopred do väčšieho množstva vody. Na druhý deň ho varíme v neosolenej vode do mäkka asi 45 minút. Uvarený cícer scedíme cez sitko.

  2. 2

    Do hrnca si dáme variť premytú ryžu a jačmenné krúpy. Pridáme asi 1/2 čl soli. Uvarenú zmes necháme ochladnúť.

  3. 3

    Do panvice si dáme olej, na drobno nakrájanú cibuľku a popražíme, dochutíme soľou, čiernym korením a majoránkou.

  4. 4

    Uvarený cícer si pretlačíme pučidlom na zemiaky.

  5. 5

    Zmiešame spolu pučený cícer, ryžu s krúpami a cibuľku s koreninami. Dobre premiešame a ak je treba dochutíme ešte soľou alebo korením. Ak je zmes priveľmi hustá, pridáme trochu vývaru, čo nám ostal po uvarení cíceru.

  6. 6

    Pripravíme si fresh fóliu na potraviny a lyžicou poukladáme zmes na fóliu. Vytvarujeme do tvaru valca a kraje stočíme ako salónku. Uložíme do chladničky, aby jaterničky trochu stuhli.

  7. 7

    Hotovo!

Diskusia k receptu

nelajsia
juchuuuuu, tak toto budem určite robiť... si macherka!!!ja toto môžem...orechové klobásky mám veľmi rada, ale nie sú podľa delenej stravy...aj keď strukovina sa počíta medzi bielkoviny, či nie?
kuchticka
Martina, dakujem za recept. vyskusam pri najbizsej prilezitosti - este tento tyzden. Rozmyslam, pridat do tej pripravenej zmesi kvapky udeninovej prichute a bude to ako klobasky udene. Ale cesnak by tiez patril do jaterniciek.
martina34
@nelajsia , strukoviny sú sacharidy
@kuchti čka, keby že pridáš cesnak, tak to je potom už na klobáskový spôsob, do huriek cesnak nejde, niekto možno môže nové korenie, ale ja ho nemusím, a údená príchuť to tiež radšej do klobások :-)
sjuz
vyzerá to fajn, pridávam do KK :)
marlen
práve som niečo podobné so šošovicou písal.... dá sa to ešte aj so slaninkou na povrchu zapiecť, ale to už nie je veget. to sú jedlá, ktoré som jedol ako aktívny dorastenecký športovec, chutili a nebol som z nich unavený. aj energie som mal dosť...
bozulka
@martinka výborne,ale ja by som tam tiež pridala cesnak ,u nás sa dával do jaterníc a nové korenie sme dávali do krvavničiek a žebráckej kaše.Kam na tie recepty chodíš ,niečo má Bukovský,mám plno kníh ,ale takéto jedlá som tam nenašla,alebo som nepozerala dobre!
To budú šmakovky pre moju nevestu,ona takéto môže.Mám špeciálne oddelenia v mojej kucharke mimo varechu-@martinka ,@egre ška,@michsamant a zatial@2010 ,neskoro som prišla na toto delenie a nemám čas poprehadzovať recepty,ale nové už zakladám správne.
martina34
@bozulka , ja nikdy nerobím niečo podľa receptu, poprezerám rôzne, nechám sa inšpirovať a tvorím, tak mi to vyhovuje, aj tu vidím niečo pekné, no nie je to celkom podľa delenej stravy, tak si to prispôsobím, aby bolo. A hurky mám rada, ale nie pre hurku samotnú, ale preto, že k tomu je perfekná červená cvikla, teda šalát z nej a milujem to spojenie, každé osobite nemusím ale spolu áno.
To áno, inšpirujem sa aj v knihách od Bukovského, aj keď on delenú stravu nepreferuje, skôr zavrhuje mlieko, mliečne výrobky a mäso, čo ja používam a bez mäsa si život neviem predstaviť. Takže bielkovinové dni mám najradšej :-) Postupom času som prišla k záveru, že do obeda je dobré jesť sacharidové jedlá a v poobedňajších hodinách už len bielkoviny, sú ľahšie stráviteľné. A aj sa lepšie cítim, keď večer už nejem sacharidy.
martina34
@bozulka , my s mamou máme zaužívané telefonáty o varení a delenej strave, navzájom sa podporujeme, konzultujeme kombinácie, je to fain, nechceš to aj ty praktizovať so svojou nevestou?
sovka62
Martinka a je sa to studené? Ako posledný krok máš napísané vložiť do chladničky. Akosi mi to studené s jaterničkou nejde dohromady, ale zatiaľ som neochutnala, tak neviem posúdiť.
martina34
do chladničky som to dala, aby to ztuhlo, dobré to je aj studené aj teplé, rozmýšľala som, že to dám zapiecť, samozrejme bez igelitu, tak do chrumkava ako hurku, ale bojím sa, že už nebude čo zapekať, urobila som z toho tri veľké šúlky, jednu zjedli na obed svokrovci, jednu sme včera večer načali a dnes som ju s kolegyňou dorazili a jedna je ešte v zásobe :-)
sovka62
Aha, takže to skúsim zapiecť a jesť teplé, tak by mi to chutilo. A tá červená repa..... Ja ju mám aj ku klasickej zaíjačke najradšej, s troškou chrenu..... Mňam.
evanaaa
Cícer doma mám v zásobe,ale zavarený,takže sa už nemusí variť,ale ak je to také sacharidové jedlo,ja ako cukrovkárka by som veľa zjesť nemala.A cesnak sa dávca do bielych jaterničiek,deo červených nie a tieto myslím že napodobńujú tie biele.
martina34
dnes som to zapiekla, na pekáči ostalo trochu výpeku z pečených zemiakov - oleja, pekne sa to upieklo do chrumkava :-))) mňamkové
flora17
musi to byt fantasticke,z masitej stravy mi asi najviac chyba zabijacka,mnam,a toto je trosku nahrada a dam tam tiez asi trocha cesnaku.
margarida
Ja varievam krúpy ako prílohu k mäsu - postup tak isto ako dusená ryža. Je to zdravé, chutné a lacné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia