Cícer (cicer arientium)

eldina - fotkaEldina, 10. apríla 2018 15:51
Ďalšie recepty »

Cícer (cicer arientium)Foto: eldina

V poslednom čase konečne aj v našich končinách "opäť" objavená strukovina, ktorá je veľmi zdravá. Zo všetkých používaných na Slovensku snáď najzdravšia.

Suroviny

NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Cícer nie je len veľmi chutná a zdravá zelenina, ale aj veľmi užitočná pre tráviacu sústavu. Ako jedna z mála potravín je zdraviu prospešná aj diabetikom.

  2. 2

    Cícer pochádza z Perzie, dôkazy o jeho používaní sú staré už 7000 rokov. Bolo to obľúbené jedlo starých Grékov, Egypťanov , ale aj Rimanov. Dnes je častou prísadou v tzv. Levante kuchyni (sú to krajiny východného Stredomoria).

  3. 3

    Medzi najznámejšie jedlá z cíceru patrí Hummus (nátierka) a Falafel (vysmážané guličky z cíceru).

  4. 4

    Cícer obsahuje nutrienty (nutrienty sú výživné látky podporujúce činnosť všetkých systémov v organizme, teda aj imunitného. Echinacea, imunoglukán, vitamín A, C, E, ale aj D, koenzým Q10, probiotiká, zinok, nenasýtené tuky tzv. omega 3, to všetko sú nutrienty a sú dôležitým faktorom pri zvyšovaní imunity.)

  5. 5

    Obsahuje minerálne látky - zinok, železo, horčík (magnézium), obsahuje proteíny, má nízky glykemický index (28 - 32) a znižuje cholesterol. Ako každá strukovina, tak aj cícer je bohatý na vlákninu, tak veľmi potrebnú pre našu tráviacu sústavu (a taktiež aj funciu čriev).

  6. 6

    Cícerová múka: Vďaka výborným nutričným vlastnostiam je vhodná pre deti a tehotné ženy, diabetikov aj celiatikov.

  7. 7

    V niektorých štátoch Ázie sa z pečeného zomletého cíceru varí nápoj pripomínajúci zdravý variant "kávy".

  8. 8

    Pravidelná konzumácia cíceru predchádza aj koronárnym ochoreniam srdca.

  9. 9

    Cícer sa pridáva do šalátov, do všetkých druhov mäsa, či v kombinácii s inou dusenou zeleninou. Pri pravidelnej konzumácii sa budete cítiť sýti, teda sa odporúča aj ľuďom, čo skúšajú schudnúť vďaka diéte, pomáha aj proti pocitu únavy.

  10. 10

    Ak radi niečo chrumkáte a nechcete, aby to boli mastné chipsy či niečo podobne nezdravé, aj z cíceru sa dá urobiť zdravá a ľahká pochúťka. Suchý cícer namočiť na 24 hodín do vody, pár minút povariť, scediť a trochu osušiť, potrieť trochou olivového oleja a dochutiť korením a soľou, mletou paprikou, či pizza korením, ako to máte radi. Na plech dať papier na pečenie, vysypať naň cícer a piecť asi pol hodinu na 180 °C (nie dlhšie, lebo bude priveľmi vysušený a tvrdý na chrúmanie). Občas ho počas pečenia vareškou poprehŕňať.... Je dostať aj už uvarený cícer v konzerve, ktorý stačí len premyť a nechať trochu presušiť.

  11. 11

    Dúfam, že som Vás navnadila na staronovú a zdravú plodinu - cícer, ja ho v poslednom čase používam do všetkého možného, ale aj nemožného :), tak mi zachutil. (Dnes som napríklad robila cesnakovú polievku a namiesto zahustenia so zemiakmi, som zomlela namočený cícer, spolu s vodou a to dodala do polievky.)

  12. 12

    Takže, ak bude od Eldiny častejšie pridaný recept, ktorý obsahuje cícer - vedzte, že sa dá pridať do x jedál , ktoré budú chutnejšie a v neposlednom rade aj zdravšie. Lebo nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili..

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist