Foto: elekra
Robievam ho rada práve preto, že môže mať rôzne obmeny. Dnes bude základný recept.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Umyté zemiaky varíme v šupke v osolenej vode cca 20-30 minút.
-
2
Uvarené zemiaky schladíme v studenej vode a ošúpeme,
-
3
nakrájame na plátky
-
4
a zalejeme uvareným nálevom.
-
5
Nálev si pripravíme z vody, čierneho mletého korenia, soli, kryštálového cukru, octu a samozrejme z nakrájanej cibule.
-
6
Všetky suroviny necháme prejsť varom, ochutnáme aby bol nálev podľa našej chuti a zalejeme ním nakrájané zemiaky. Premiešame a necháme odstáť. Nálevu sa nemusíme báť, keď ho je trochu viac, zemiaky ho do seba nasajú. Nezabudnime poliať šalát kvalitným olejom.
-
7
Pre obmenu môžeme pridať natvrdo uvarené vajce, zelený hrášok (mám rada mrazený a prevarený v náleve) alebo kyslú uhorku nakrájanú na kocky. U nás bol s kuracími nugetkami (kuracie prsíčka vysmážané v klasickom trojobale so sezamovými semienkami).
Teraz nedávno, asi dva týždne dozadu, môj dzedko varil detto perkelt , ale bravčový, aj trhance sme k tomu mali. A bola u nás mama, a ja som pred obedom začala čistiť čerstvú cibuľu, krájať ju na drobno. A keď som si naložila na tanier svoju porciu, spýtala som sa , či sa niekto ku mne pridá a namrvila som si čerstvej cibuľky bohato navrch. A moja mama? Smutné, vraj o tom počuje prvýkrát - už si nepamätá, ako to bolo.... no čo už, ocino je na pravde božej už tridsiatypiaty rok...a mamina pamäť už stráca na sile....
Môj dzedko si ale naložil tiež a povedal, že nič lepšie nejedol, vraj to k tomu pasuje prenáramne. A tak keď robíme akýkoľvek perkelt na smotane, cibuľa musí byť.
A povedzte mi aj vy ostatní - aj vy robíte ten fajnový majonézový šalát iba 2 - 3 krát do roka, ako ja? Vždy, keď ho urobím, sa všetci nezabudneme jeden druhého spýtať - A prečo ho robíme len pár krát do roka, keď je taký dobrý?
No a odpovieme si - šak preto - lebo je dobrý, tak ako naša pravá vianočná kapustnica - aj tá je len raz do roka a keď ju znovu navaríme k Novému roku - už to nie je rovnaká kapustnica, vždy sa trošku odlišuje "ingredienciami" :)))
Ináč dnes som uvarila špenátik so zemiakovými plackami, chutilo nám.