Cibuľový šalát fotorecept

elekra - fotkaelekra, 23. novembra 2011
Cibuľový šalát (fotorecept)
Foto: elekra

Robievam ho rada práve preto, že môže mať rôzne obmeny. Dnes bude základný recept.

4-6
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1-2 ks




Postup

  1. 1

    Umyté zemiaky varíme v šupke v osolenej vode cca 20-30 minút.

    Cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvarené zemiaky schladíme v studenej vode a ošúpeme,

    Cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    nakrájame na plátky

    Cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a zalejeme uvareným nálevom.

    Cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nálev si pripravíme z vody, čierneho mletého korenia, soli, kryštálového cukru, octu a samozrejme z nakrájanej cibule.

    Cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Všetky suroviny necháme prejsť varom, ochutnáme aby bol nálev podľa našej chuti a zalejeme ním nakrájané zemiaky. Premiešame a necháme odstáť. Nálevu sa nemusíme báť, keď ho je trochu viac, zemiaky ho do seba nasajú. Nezabudnime poliať šalát kvalitným olejom.

    Cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pre obmenu môžeme pridať natvrdo uvarené vajce, zelený hrášok (mám rada mrazený a prevarený v náleve) alebo kyslú uhorku nakrájanú na kocky. U nás bol s kuracími nugetkami (kuracie prsíčka vysmážané v klasickom trojobale so sezamovými semienkami).

    Cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

dorisa
Urobím si ho niekedy, mám rada cibuľu, aj zemiaky. Niečo podobné robievala moja svokra, jej tam plávali tie zemiaky.
danculka
Tiež ho robievam,ale musím sa priznať,už som ho dááááávno nerobila,ale ste mi narobili chuť,tiež ho máme radi,super...
arasidka
Obyčajný zemiakový šalát s dostatočným obsahom cibule! No šak to je ono! Pred pár dňami sme sa na túto tému u nás doma bavili. Bolo to veľmi dávno,tak dávno, keď som ešte mala mliečne zuby v hube. Ocino - "naša gazdinka" - uvafril kurací perkelt na smotane a k tomu domáce trhance. Pamätám si, že sme pri obede sedeli za stolom a prenáramne sme sa čudovali, čo to ocino futruje do seba. Jedol ten perkelt, ale v mištičke mal zostatok tohoto zemiakovo-cibuľového šalátu. Mama sa divila, ako to len môže ísť dokopy. A vtedy nám ocino povedal - šak skúste. A my sme skúsili! A teraz, páni a dámy, prosím, aby ste si neťukali na čelo, že Arašídka je už hudera blem-blem... Nie je, táto zvláštna kombinácia sa u nás tak udomácnila, a práve si spomínam,že to bolo obdobie, keď som si sotva deväťročná obľúbila cibuľu. Dlhé roky keď sa varil perkelt na smotane s trhancami, vždy sme sa tatina spýtali, a šalát máš? A on len žmurkol a vytiahol z chladničky za misu šalátu.
Teraz nedávno, asi dva týždne dozadu, môj dzedko varil detto perkelt , ale bravčový, aj trhance sme k tomu mali. A bola u nás mama, a ja som pred obedom začala čistiť čerstvú cibuľu, krájať ju na drobno. A keď som si naložila na tanier svoju porciu, spýtala som sa , či sa niekto ku mne pridá a namrvila som si čerstvej cibuľky bohato navrch. A moja mama? Smutné, vraj o tom počuje prvýkrát - už si nepamätá, ako to bolo.... no čo už, ocino je na pravde božej už tridsiatypiaty rok...a mamina pamäť už stráca na sile....
Môj dzedko si ale naložil tiež a povedal, že nič lepšie nejedol, vraj to k tomu pasuje prenáramne. A tak keď robíme akýkoľvek perkelt na smotane, cibuľa musí byť.
3sandra3
krásny zemiakový šalátik... minule som aj ja robila, ale moc sa mi nepodaril, pripravila som málo nálevu, takže bol trocha suchý... nabudúce urobím podľa Tvojho receptu
megginr
tento robia v nasej rodine len a len nasa stara mama, vzdy na stedry vecer... pre mna je to ten najsamlepsi zemiakovy salat, aky existuje. Majonezovy je oproti nemu nula ;) avsak ma to jeden hacik - taky skvely salat, ako robi nasa stara mama - nevie urobit ani moja mamina a ani ja... Preto KK a budem skusat stastie :)
sneica
tento salat som robila velakrat ale nepoznam jeho povodny recept len som si domyslela ... zalievala som vyvarom a primiesala surovu cibulu a vnat....tento recept co najskor vyskusam,a dakujem...:)
anina43
@Ara šidka zbožňujem Tvoje komentáriky, píšeš fantasticky, s humorom a krásne, dávaš Vareche potrebnú šťavu, ďakujem, aj rozosmeješ, aj oko zvlhne pri spomienke na mojich rodičov, vrátiš človeka späť do detstva. cibuľový šalát zbožňujem, keď vyprážam mäsko, tak ho ešte trochu pokrstim tukom, v ktorom sa vyprážalo, aby dostal ten správny šmrnc ako sa vraví. keď sa do neho dostane aj trochu opražených prézlí, vtedy je najlepší. Robievam ho najčastejšie k fašírke plnenej vajíčkom a pečenej v rúre.
arasidka
aaaa...... to je kávička! Díky dzedko, uhádol si ju akurátne!Anina, aj tebe díky :))To vieš, dievča zlaté, to je asi rokmi . Myslím to spomínanie.Ja naozaj tento šalát obľubujem, niekedy ho spravím čisto cibuľovo-zemiakový, trošku okorením, osolím, pridám pár kvapiek oleja a pripravím octovo-vodovo-cukrový nálev. Priznám sa, že i napriek odporúčaniu odborníkov, že je dobre nakrájanú cibuľu zaliať vriacim nálevom, aby cibuľa strtila ostrosť, ja ju tak netrápim. Mne vyhovuje taká "nabrúsená", nech len čipká a vrzgoce pod zubami, to je ono.No a niekedy do zemiakov okrem cibuľky nakrájam na drobno nakladané uhorky - cca 4 - 5 akurátne veľkých kusov, a celý nálev z uhoriek nalejem na zemiaky. Dalo by sa všeličo pridať, trebárs mrkvičku na drobné kúsky nakrájanú - nie - tú tam nedám. Nech mi tú žlto-zelenú farbu šalátu neruší svojou červenou farbou :))
A povedzte mi aj vy ostatní - aj vy robíte ten fajnový majonézový šalát iba 2 - 3 krát do roka, ako ja? Vždy, keď ho urobím, sa všetci nezabudneme jeden druhého spýtať - A prečo ho robíme len pár krát do roka, keď je taký dobrý?
No a odpovieme si - šak preto - lebo je dobrý, tak ako naša pravá vianočná kapustnica - aj tá je len raz do roka a keď ju znovu navaríme k Novému roku - už to nie je rovnaká kapustnica, vždy sa trošku odlišuje "ingredienciami" :)))
elekra
Vúbec som nečakala takýto ohlas na môj cibuľový šalát, ale všetkým Vám, milé Varecháčky, veľmi pekne ďakujem za komenty. @arasidka , my doma majonézový šalát doteraz voláme Vianočný, pretože som ho robievala len na Vianoce a Veľkú noc, no a dievčatám sa viac páčili Vianoce, tak ho pomenovali Vianočný. Už sú to dospelé ženy s vlastnými rodinami a doteraz je to jednoducho Vianočný šalát. A tento cibuľový máme veľmi radi, má tú výhodu, že nemusíš čakať, kedy vychladnú všetky ingrediencie. Je hotový raz-dva. A kombinácia perkeltu so šalátom sa mi veľmi ľúbi, vyskúšam. Ináč som mala nutkanie urobiť perkelt v utorok, to sme ešte šalátik mali.
Ináč dnes som uvarila špenátik so zemiakovými plackami, chutilo nám.
jerica
stará dobrá klasika je klasika , hodí sa aj bez prílohy , skús dať do šalátu čerstého chrenu , nebudeš iný robiť, :-))
nadia56
vyborny salat, presne takyto robievame uz roky na stedry vecer a majonezovy/smotanovo-jogurtovy/ na stary rok :-)
tinca
tiež hovorím stará,ale dobrá klasika, robím presne ako ty aj najviac mi chutí k fašírkam a k vyprážanej rybe. Díky @elektra za typ, dávno u mňa nebol:)
1x albina
baka123
Robievam tento šalát niekoľkokrát do roka, ja dávam do nálevu aj horčicu a pridávam kyslú uhorku nakrájanú nadrobno. Cibuľu nechávam "nabrúsenu " ako @arasidka , ale narobila si mi chute, takže v sobotu mi prídu deti, tak spravím s fašírkou...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia