Cibuľovo-slaninové slimáky z kysnutého cesta fotorecept.

yogicek - fotkayogicek, 10. marca 2014
Cibuľovo-slaninové slimáky z kysnutého cesta (fotorecept).
Foto: yogicek

Slaný zákusok k pivečku, alebo vínečku, alebo len tak na chuť.

90 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
0,5 kg
0,25 l
21 g
0,1 l
2 PL
1 ČL
1 ČL
Plnka:
6 ks
200 g
podľa chuti (alebo tymian)
podľa chuti
podľa potreby
podľa chuti
Posýpka:
1 ks (na potretie)




Postup

  1. 1

    Prpravíme si kvások z 0,1l teplého mlieka, 21g droždia a 1ČL cukru. Odvážime si potrebné množstvo múky, do ktorej pridáme soľ, kvások, zvyšok mlieka, kyslú smotanu a olej. Zamiesime hladké cesto a dáme na teplé miesto vykysnúť na cca 45min.

    Cibuľovo-slaninové slimáky z kysnutého cesta (fotorecept). - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ nám kysne cesto, nakrájame cibuľu na mesiačiky.

    Cibuľovo-slaninové slimáky z kysnutého cesta (fotorecept). - obrázok 2
  3. 3

    Slaninku si nakrájame na malé kocky a na panvičke necháme trochu roztopiť.

    Cibuľovo-slaninové slimáky z kysnutého cesta (fotorecept). - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme cibuľu, mierne osolíme, prisypeme rascu (dámy, ktoré nemajú rady rascu, dajú tymián), okoreníme mletým čiernym korením a restujeme do hneda.

    Cibuľovo-slaninové slimáky z kysnutého cesta (fotorecept). - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto dáme pracovnú dosku.

    Cibuľovo-slaninové slimáky z kysnutého cesta (fotorecept). - obrázok 5
  6. 6

    Valčekom rozvaľkáme na hrúbku cca 3mm. Chlapi, ktorí neovládajú túto ťažkú ženskú zbraň, poprosia manželku alebo milenku aby im pomohla, tak ako ja. Rozvaľkané cesto posypeme cibuľkou a slaninkou.

    Cibuľovo-slaninové slimáky z kysnutého cesta (fotorecept). - obrázok 6
  7. 7

    Zrolujeme do rolády.

    Cibuľovo-slaninové slimáky z kysnutého cesta (fotorecept). - obrázok 7
  8. 8

    Roládu krájame na cca dva a pol centimetrové kolieska a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme podľa vlastnej chuti buď hrubou soľou, sezamovým, alebo ľanovým semiačkom. Alebo všetkým naraz.

    Cibuľovo-slaninové slimáky z kysnutého cesta (fotorecept). - obrázok 8
  9. 9

    Vložíme do rúry vyhriatej na 190° a pečieme pri tejto teplote cca 25min.

    Cibuľovo-slaninové slimáky z kysnutého cesta (fotorecept). - obrázok 9
  10. 10

    Z tohto množstva surovín mi vyšlo 40 slimákov. Dobrú chuť.

    Cibuľovo-slaninové slimáky z kysnutého cesta (fotorecept). - obrázok 10

Diskusia k receptu

eviana
@yogicek , ale že ako fajne si napiekol... normálne, že láska na prvý pohľad a o tom, že by bola aj na prvý kúsanec vôbec nepochybujem... Ukladám a isto niekedy vyskúšam, veď ma poznáš... mňa netreba dvakrát núkať :) No máš to aj dnes u mňa za 5* :)))
havino
smažená cibuľa, dobrota, dávam do chlebíka, do bagiet, na zemiaky, ale takto slimáky ma nikdy nenapadlo, ešte že táto varecha je, budem pamätať a inšpirujem sa, páčia sa mi, viem si chuť smaženej cibule a slaniny predstaviť
luss44
@yogicek , Ty si neskutočný, toto je výborný nápad. Cibuľu a slaninku dávam bežne na kysnutý osúch, zavinúť a urobiť z toho slimáčikov ma nenapadlo. Najbližšie urobím podľa Teba. Posielam Ti všetky ****** :)
eliska61
Napad vyborny, len kupit tu slaninku a vsetko doma mam. A najst trochu casu. Bravooo! KK a 5*.
alex37
@yogicek , skvele vyzerajú a určite minimálne tak dobre chutnajú tieto tvoje slimáčiky :-) KK, *****
kukulienka71
@yogicek ,ďalší skvelý nápad od teba!Velice slovenské,velice vábivé a ešte k tomu aj zábavné,kedže k tomu treba spoluprácu svojej polovičky.Aj ja sa ponúknem manželovi,že mu vyvaľkám cesto,ak ho on zamiesi a porobí aj ostatné(vrátane umytia riadu)ale ako ho poznám,problém v tom nebude žiaden,takže zaraďujem akoˇbod spoločného programu na ďalšiu príležitosť,ked bude doma:-) 5*,KK ďakujem!
pusta
drahý môj priateľ - milý@yogicek , vidím, že už kamarátiš aj s kysnutým cestom :-) úprimne blahoželám (y)
hned si vybral vynikajúcu kombináciu údenej slaninky a cibule, po tom sa teda dobre šmýka - myslím vínečko :DDD
slimáčiky sa ti perfektne vydarili :-)
bez zbytočnej debaty ***** dávam ti :-)
kimlo
To je super, spravím do roboty na narodky...
yogicek
@ luss44 , eviana@ , @ havino, @ alex37, @ pusta, @ kimlo
Milé dámy a priateľu, ja Vám ďakujem za Vaše uznanie. Keďže ja a múka sa ešte len začíname priateliť, tak ma to teší niekoľkonásobne. A asi sú naozaj dobré, keď chutia aj mne. Čoskoro asi prihodím zase niečo z múky, trošku zložitejšie. To bude blamáž!
yogicek
@kukulienka71
Ďakujem za pochvalu aj Tebe. Neviem síce aké budú ďalšie body Vášho programu, ale tuším, že ak si ich bude chcieť manžel užiť, tak asi naozaj s tým nesmie mať problém.:) Ani trošku nenaznačíš tie body programu, lebo ja som mal len tento jeden.:)
kukulienka71
:-D @yogicek ,verím,že tento bod nášho programu zvládneme v pohode za tebou avizovaný čas a ostatné body realizujeme spontánne v závislosti od počasia,počtu prítomných rodinných príslušníkov a aktuálneho stavu hviezd na oblohe...pekný deň ti prajem
yogicek
Vážení, teraz som si ich dal ku kapustnici. Musím skonštatovať, že je to lepšie ako humidovanie.
eliska61
Vyskusala som, boli dobre. Okrem slaninkovo-cibulovych som urobila aj variantu: mascarpone, gorgonzola a mlete vlaske orechy. Vsetko sme popapali.
janger
@yogicek , vyborny napad, taketo 'osie hniezda' naslano...Vyborne k vinku, ale myslim, ze by mi moc chutili aj k nejakej polievke nakyslo :-).
kytka
Úžasné,chutné a neopakovatelné.Všechny osúchy,které jsem upekla podle varechy sk.byli super.Děkuji za recept a inspiraci.
yogicek
Milá @kytka
Ďakujem za nahliadnutie a pochvalu receptu. Vážim si to. Pozdravujem Plzeň kde som svojho času pôsobil a mám tam kopu známych. Nech sa Ti darí a krásny deň prajem.
1x luss44




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia