Cibuľové zemiaky na bielom víne fotorecept

elixir - fotkaelixir, 7. novembra 2013
Cibuľové zemiaky na bielom víne (fotorecept)
Foto: elixir

Pred dvoma dňami som v našom malom Köpenicku naďabila na ešte menšie kníhkupectvo, v ktorom som našla poklad. Odniesla som si odtiaľ knihu VEGAN Zobraziť celý popisPred dvoma dňami som v našom malom Köpenicku naďabila na ešte menšie kníhkupectvo, v ktorom som našla poklad. Odniesla som si odtiaľ knihu VEGAN KOCHEN So klappt die Umstellung. Z vegánskych kníh bývam sklamaná, pretože mladí švárni kuchári si z nich často robia fotoalbum seba samých... sem-tam dajú dokonca aj recept. :) Táto je plná krásnych receptov, keď už fotky, tak jedla - a toto je prvý, ktorý som skúsila.

2
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
1 ks (menšia)
1 ks (biela časť)
100 ml
100 ml
50 ml
 (alebo olej)




Postup

  1. 1

    Rozpustíme si maslo na panvici a opražíme na ňom na malé kúsky pokrájané zemiaky, spolu s na hrubo pokrájanou cibuľou a pórom, všetko osolíme. Oprážame zo 10 minút, kým zelenina chytí farbu.

    Cibuľové zemiaky na bielom víne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom ju podlejeme zmesou vína a zeleninového vývaru, prikryjeme pokrievkou a varíme 20 minút.

    Cibuľové zemiaky na bielom víne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 20 minútach pokrievku odložíme, prilejeme mlieko (ja som dala sójové, ktoré má pre mňa zľahka orieškovú chuť) a odokryté varíme, kým sa tekutina vyvarí.

    Cibuľové zemiaky na bielom víne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom dochutíme muškátovým orieškom, prípadne ešte osolíme.

    Cibuľové zemiaky na bielom víne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame posypané bylinkami, napríklad pažítkou. Dobrú chuť.

    Cibuľové zemiaky na bielom víne (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

nonna
Toto musí byť očarujúce, fantastické, presne pre mňa, čo zbožňujem a uznávam. Takže ukladám do KK a postupujem na FBčko. Recepis je hodný propagácie. Má len jedinú chybu, ktorá sa ovšem netýka jeho výživovej, chuťovej hodnoty, ale ceny. Spotrebuváva veľa energie. Budem klochniť v lete, vonku na dreve.
nonna
Neni zač! Sú už prvé LAJKY zo Srbska a Slovenska. Bude isto viac.
drahyjon
Vďaka za krásny recept, Elixir. Mám ale - ako neskúsený kuchár - otázku: podľa receptu sa spolu s opekaním tie zemiaky pripravujú minimálne 30 minút. Nie je to veľa? Nebudú rozvarené? Ďakujem.
elixir
@marianne :)
@drahyjon treba ich nakrájať cca na 1,5 - 2 cm veľké kúsky, asi som to mala takto lepšie napísať. Keď ich opečieš, nezmäkknú naozaj, skôr ohnednú... potom tých 20 minút je tak akurát. :) Takto sa Ti nerozvaria.
mariamka
zemiak nas kazdodenny a predsa taky variabilny, vyzera to velmi jedlo a chutne, kedze @elixir nepise, ako to chuti, budem musiet vyskusat :)
martinis
Zemiakové jedlá varím často, a toto sa mi páči obzvlášť. Máš skvelé fotky a super prezentáciu, rád čítam Tvoje recepty, tento tiež rád vyskúšam. Ešte mám otázku - aké to je Alsan Bio maslo ? Značka, alebo to niečo znamená ? :)
caterina
@elixir...tak sme vyskusali a mozem len odporucat. Hlavne moj muz ti odkazuje, ze boli fantasticke! Lebo ja ako vzdy navarim, ochutnavam a nakoniec nie som hladna :))
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Určite vyskúšam. Zemiaky máme radi.
lyali
Veľmi pekná zemiačková inšpirácia! Pravdupovediac, rastlinné mlieko som ešte neskúšala. Niekedy sa mi podarí vegánske navariť tak neplánovane z bežných surovín, hoci žiadny vegán zo mňa nie je... ľúbim aj klobásu :-) Ďakujem za recept :-)
eraserhead
@elixir vaše recepty sú ukážkové a určite aj chutné
nemôžem však s Vami súhlasiť v tom že tá vecička je maslo NIE JE TO MASLO, napokon ani výrobca to nikde netvrdí je to obyčajný margarín (čiže u mňa umelá hmota)
a či je tento produkt vegan? tiež sú na to rôzne názory ..
 vegan.de/foren/read.php?27,314127...
elixir
@goe dobrú chuť prajem keď sa objavia u vás na tanieri :)
@lyali ďakujem :)
@eraserhead ďakujem za pochvalu... je to pravda, alsan bio nie je skutočné maslo, ja ten termín používam v hovorovej reči ale do receptu nepatrí, ospravedľňujem sa... a ďakujem aj za zaujívamý link :)
elixir
@eraserhead prečítala som si o Alsan BIO viac, Alsan mal problém s tým, že do masla pridávali vitamín D súvisiaci s lanolínom... ten však už nepridávajú, takže tie pochybnosti už nie sú aktuálne a tento rastlinný tuk je vegan. Aj keď človek asi nemôže úplne slepo veriť, že všetko čo výrobca povie, je pravda, môže sa snažiť jesť aspoň tak, ako to ovplyvniť dokáže a k svojmu dobrému svedomiu. Vďaka za ten link, pochybovať je zdravé :)
marikafil
no, aj keď to už nebude celkom vegan, lebo ja použijem normálne maslo, rozhodne to vyskúšam. potom dám vedieť ako chutilo.
janger
Aj mne sa recept paci, hoci nie som veganka :-)...Pre nas to bude s normalnym maslom. Ale to iste tiez bude vyborne. O tom vine do zemiakov, mozem len potvrdit, ze je to velmi chutne. Ja to pouzivam v mojom recepte na tartiflette.
alena45
recept vyzerá zaujímavo, problém však pre mňa je to, že nemám rada víno a v jedle obzvlášť. Myslíš, že by sa dalo nahradiť napríklad riedenou citrónovou šťavou ?
elixir
@janger presne tak, treba si jednoducho suroviny nahradiť ako máme radi :) tartiflete vyzerá veľmi pekne :)
@alena45 určite aj takto pripravené budú dobré, aj keď trošku iné. Našla som stránku, na ktorej radia rozriediť citrónovú šťavu 1:1 s vodou, keď ide o náhradu bieleho vína. Ja som ešte neskúšala. Tiež neviem povedať, či aj vo vzťahu k mlieku to bude mať podobné vlastnosti, dúfam, že áno. :)
 www.livestrong.com/article/534079-a-cooking-alternative-fo...
mijaita
Brambory jsou opravdu vynikajici, take pouzivam sojovou smetanu, kterou jsem trosku naredila. Uzivam si obed s kurecim, varenym stehenním masem (vařím v zelenine, maso je výborné a ještě bude polévka). Je to k bramburkám skvělá příloha :-) Krásný recept, díky, je u mě na bramborovém topu. A máš to za 5, abys věděla :-)


mijaita
Ještě k vaření. V kyselém prostředí se brambory nerozvaří !
elixir
@mijaita Som veľmi rada, že si sa ozvala, aj pridala fotku... :) To všetko spolu na Tvojom tanieri vyzerá veľmi chutne. A ďakujem Ti aj za objasnenie, teraz mi napadlo, že aj v kapustnici sa zemiaky práve pre jej silnú kyslosť pridávajú až nakoniec, ale takáto súvislosť ma nenapadla... tak už som si to "vytetovala do mozgu". :)
mijaita
@elixir do kapustnice uvarim brambory zvlast a v te vode z brambor pak verim kapustu a vsechno dalsi a pridam do hotove ty brambory. Pokud je ovsem do kapustnice davam. Varim totiž vic druhu tehle uzasne polevky :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia