Ciabatta s olivami a tymianom

grenadka - bez fotkygrenadka, 12. júna 2017
Ciabatta s olivami a tymianom
Foto: grenadka

Jednoduchý recept na chutnú domácu ciabattu.

45 minút
na 180 °C

Suroviny

450 g
1 ks
8 PL
1 ČL
1 PL čerstvý
300 ml vlažná
 (čierne alebo zelené)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hladkú múku premiešame so sušeným droždím a soľou. (Ak nemáte sušené droždie, tak si môžete pripraviť klasický kvások z trochy vody, 1/2 kocky droždia a 1 KL cukru).

  2. 2

    Pridáme olivový olej, lístky tymianu a postupne prilievame vlažnú vodu.

  3. 3

    Vymiesime hladké cesto, ktoré bude lepivé. Prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na cca 60 minút.

  4. 4

    Po vykysnutí, cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Pomocou stierky cesto upravme do tvaru obdĺžnika, ktorý rozdelíme na 2 obdĺžniky. Cesto podľa potreby podsýpame múkou, pretože je lepivé.

  5. 5

    Na každý obdĺžnik cesta nasypeme nakrájané olivy a trochu ich pozatláčame do cesta. Nakoniec cesto skrútime ako vrtuľku.

  6. 6

    Pripravené ciabatty opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  7. 7

    Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C cca 45 minút, kým budú upečené do zlata a chrumkavé na povrchu.

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
videla som jedného taliana žijucého v čechách ako pripravoval ciabattu a zdôrazňoval, že ciabata sa musí piecť krátko a na vysokej teplote...7-10 min. na 230-250°C, ...skúšala som a nemjá chybu, aj pizzu takto pečiem.... chválim, pekne vydarené ciabattky ;-)
Vyskúšané - výborné, pridávam do svojej kuchárskej knihy. V budúcnosti budem dávať viac soli, viac tymiánu (vyskúšam aj provensálske korenie) viac olív. Kôrka je hrubšia v porovnaní s bagetou, ale to vôbec nevadí, naopak, vďaka oleju v ceste je výborná, chrumkavá. S cestom sa pracuje výborne, ani na plech sa neprilepilo (bolo pomúčené). Asi bude treba vyskúšať pečenie pri vyššej teplote (ako odporúča Lubavuska), pizza sa pečie až do 300 stupňov, doba pečenia sa skráti - ale doba zohriatia rúry sa predĺži, teraz som piekla tak, že som ciabattu vložila ešte do nerozohriatej rúry, počas stúpania teploty stačila ešte trochu podkysnúť - viac vyskočila, dopadlo to skvele.
Výborná je :) podľa rád som piekla na začiatku na 250, potom som znížila na 200. Bola ku šalátu. Eňo ňuňo! Ďakujem za recept :)


Upiekla som štyri menšie. Pri vážení múky mi vypovedala váha, tak som doosiala odhadom, dobré vodítko bolo, že cesto má byť lepivé. A do cesta som hneď dala olivy, lebo som sa pomýlila, ale nevadí, nakyslo dobre :)


Mala som to už uložené dosť dlho, a dnes nadišiel ten čas, keď sa to pýtalo :)
budem si musieť zaobstarať hladkú múku, mám totiž len polohrubú (doteraz mi stačila na všetko) a s tou to akosi nebolo úplne dokonalé. ale dalo sa to zjesť :)

Pridaj komentár k receptu: