Ciabatta

Ciabatta s olivami a tymianom

Autor receptu: grenadka

Jednoduchý recept na chutnú domácu ciabattu.

45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hladkú múku premiešame so sušeným droždím a soľou. (Ak nemáte sušené droždie, tak si môžete pripraviť klasický kvások z trochy vody, 1/2 kocky droždia a 1 KL cukru).
  2. Pridáme olivový olej, lístky tymianu a postupne prilievame vlažnú vodu.
  3. Vymiesime hladké cesto, ktoré bude lepivé. Prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na cca 60 minút.
  4. Po vykysnutí, cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Pomocou stierky cesto upravme do tvaru obdĺžnika, ktorý rozdelíme na 2 obdĺžniky. Cesto podľa potreby podsýpame múkou, pretože je lepivé.
  5. Na každý obdĺžnik cesta nasypeme nakrájané olivy a trochu ich pozatláčame do cesta. Nakoniec cesto skrútime ako vrtuľku.
  6. Pripravené ciabatty opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  7. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C cca 45 minút, kým budú upečené do zlata a chrumkavé na povrchu.