Chutney z broskýň a marhúľ
Foto: droetker
Komerčný recept.
príprava
Suroviny
400 g (čistá hmotnosť) |
|
300 g (čistá hmotnosť) |
|
želírovací cukor Extra 2:1 | |
175 ml |
|
75 ml |
|
75 g |
|
50 g, olúpané, nasekané |
|
1 KL |
|
1/4 KL |
|
1 pl, zarovnaná |
|
Postup
-
1
Broskyne sparíme horúcou vodou, schladíme studenou vodou a ošúpeme. Broskyne potom odkôstkujeme a odvážime 400 g. Marhule prepláchneme studenou vodou, odkôstkujeme a odvážime 300 g.
- 2
Broskyne a marhule nakrájame na menšie kúsky a v hrnci spoločne so želírovacím cukrom Extra roztlačíme. Pridáme všetky ostatné suroviny a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme minimálne 5 minút, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Odstavíme.
- 3
Poháre ihneď naplníme a uzavrieme viečkom. Ak používame viečka so závitom, obrátime uzavreté poháre asi na 5 minút hore dnom. Ak používame viečka, na ktoré potrebujeme hlavu na zaváranie, poháre neobraciame. Z tohoto množstva pripravíte 4 poháre à 375 ml.
- 4
Chutney je pôvodom z indickej kuchyne, ale rovnako ako iné úspešné jedlá, je dnes už celosvetovo rozšírené. Pripravuje sa najčastejšie z ovocia. Môže byť sladké, kyslé, jemné, ale i ostré. V každom prípade by chutney malo byť lahodné a výraznejšie korenené, aby vzbudzovalo chuť do jedla, vyzdvihlo jeho chuť a podporilo trávenie. Chutney sa môže podávať k akémukoľvek jedlu, najčastejšie sa používa ako omáčka k mäsu alebo rybe, prípadne na dochutenie ryže, zemiakov. Na zvýraznenie pokrmu stačí 1-2 lyžičky chutney.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu