Chutné rožky s omladkom

simi711 - bez fotkysimi711, 3. augusta 2019
Chutné rožky s omladkom
Foto: simi711

Rožky s omladkom sú chutné.

8
porcií

Suroviny

100 ml vlažná
1  ČL (sladenka)
10 g čerstvé
130 g
Cesto:
5 g
140 ml
1,5 ČL
355 g
20 g (alebo roztopené maslo)




Postup

  1. 1

    Suroviny na omladok (100 ml vlažná voda, med, droždie, 130 g hladkej múky) premiešame a necháme 1 hodinu kysnúť, záleží od teploty miestnosti, niekedy stačí aj menej.

  2. 2

    K uvedenému omladku pridáme ostatné suroviny, vymiesime cesto a necháme asi hodinu kysnúť.

  3. 3

    Z vykysnutého cesta urobíme 8 - 10 rožkov. Dáme na plech s papierom na pečenie a necháme kysnúť. Pred pečením postriekame vodou a vložíme do rúry vyhriatej na 200 - 210 °C a upečieme.

Diskusia k receptu

babka123
Aj ja som sa chcela spýtať, čo to vlastne je ten omladok, ešte som to nepočula. Rožky sú pekné, až sa núkajú - zjedz ma.
simi711
Omladok je redší kvas z : 100 ml vlažná voda, med, droždie, 130 g hladkej múky. Pečivo s omladkom je chutnejšie, voňavejšie, má dlhšiu trvanlivosť, používa sa menej droždia ako pri bežnom kysnutom ceste.
dvorka
Asi pred desiatimi rokmi som počula v rádiu rozhovor talianského pekára ktorý vravel, že je pre neho nepochopiteľné, že slováci používajú nadmerné množstvo droždia v kysnutom ceste. Podľa neho na 100 g múky stačí 1 gram klasického droždia. Trvalo mi to nejaký čas kým som sa na to odhodlala, ale stálo to za to. Teraz síce pečiem väčšinou s kváskom, ale ak dám droždie, tak len vyššie uvedené množstvo. A či už chlieb alebo iné pečivo, je oveľa nadýchanejšie, necítiť za droždím a nenadúva.
A k rohlíkom? vyzerajú veľmi dobre, iste bude raz priestor na ich upečenie aj u mňa doma.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia