Chrumkavé fánky fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 1. marca 2014
Chrumkavé fánky (fotorecept)
Foto: tatranka

Ešte to stihnete! Na poslednú chvíľku som zvolila aj tento ohromný recept na fánky.Fánky sú do hodiny na stole,kopec chutných,sladkých,kúskov.Žiadne kysnutie,prekladanie cesta.Cesto spracujete a Zobraziť celý popisEšte to stihnete! Na poslednú chvíľku som zvolila aj tento ohromný recept na fánky.Fánky sú do hodiny na stole,kopec chutných,sladkých,kúskov.Žiadne kysnutie,prekladanie cesta.Cesto spracujete a keď je hotové,kým si pripravíte ostatné veci,môžete začať pracovať.

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
250 g
2 lyžice
2 lyžice
1 ks
1 balíček
4 lyžice
1 lyžica
0,5 dcl
pol čl
 na vysmážanie
100 g (na posypanie)
2 balíčky




Postup

  1. 1

    Polo-hrubu múku zmiešame s práškom do pečiva,soľou práškovým cukrom.Priemiešame s múkou.Pridáme maslo izbovej teploty,/ nie rozpustené/,kyslú smotanu,žĺtko,a vinný ocot premiešaný z 0,5 dcl teplou vodou. Spracujeme cesto,tak ako na rezance.Ja ho delím na dva bochníky,aby som ho mohla rýchlo a hlavne na tenko rozváľať. Aj ho tak vyváľame.Na tenko.Asi na 2 mm.

    Chrumkavé fánky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto radielkom pokrájame na pásy.Ak chcete mať menšie fánky,tak na 6-8 cm šírku.

    Chrumkavé fánky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom radielkom pokrájame na 2-3 cm pásiky.

    Chrumkavé fánky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tie môžeme takto stáčať.Jednu aj druhú stranu,proti sebe. Oni sa sem tam niektoré roztočia,no ale to nevadí!

    Chrumkavé fánky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A potom takto.Ja ich volám košieľky.V hornej časti pásika urobím radielkom prierez a ním prepchám spodnú časť cesta.

    Chrumkavé fánky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyzerá to takto, ako krk v golieriku.

    Chrumkavé fánky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto pripravené fánky,vkadám do nahriateho oleja.

    Chrumkavé fánky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď sú z jednej strany ružové,pretočím a dopečiem.Ide to rýchlo.Takže si najprv nachystajte malé fánky a až tak začnite pražiť. Upečené vykladám na papierové utierky a nechám ich z tuku odsať. Sú ohromné a chrumkavé. V tejto chvíli,kto nemá rád veľmi sladké,môže si ich posypať len škoricovým cukrom.

    Chrumkavé fánky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ja si do sitka nachystám práškový a vanilkový cukor.Spolu ich premiešam.Po odsatí tuku, fánky zasypem cukrom.Je to ohromne sladučká a chrumkavá dobrota. Manžel vždy tvrdí,že sú oveľa lepšie,ako šišky. Nie je to práca náročná na čas. Z tohto cesta vyváľkaného na tenko mi vyšlo 128 kúskov.

    Chrumkavé fánky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A tu malá rekapitulácia.Nech sa vám fánky vydaria,myslím,že sa budete k tejto dobrote radi vracať.

    Chrumkavé fánky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

zuzkabluzka
kraasa, vyzera to naozaj na rychlovku, opisala si to tak jednoducho, ze mam chut ich zajtra vyskusat :) vdaka a 5*
medulienka122
takéto robila moja babka, len ich volala "čeregy", recept som nezdedila, tak ti ďakujem, ukladám :)
izabella929
skvelé fánky.-) pozerala som recept, niečo podobné robil nedávno Lacibácsi na ATV..pekne poprevliekal...páčili sa mi...podobné sú aj tvoje Martuška.-)))
medovnicek
naposledy som robila fánky pečené v rúre, ale tento tvoj recept ma veľmi zaujal a aj tie tvary - hlavne tie golieriky, recept si ukladám a určite vyskúšam
afataga
robila som nedavno podobne, ale som ich piekla v rure, tiez boli vyborne
ariela6
maš ich krasne Tatranka a maš aj pekny novy profil užasna fotka maj sa pekne pa
tatranka
Ďakujem za milé komentáriky.Tým,ktoré sa chystáte ich robiť,budú za hodinku a budete s nimi nad mieru spokojné.Miska nesmie byť na dosah.Čím sa viac ponúkate,tým viac chutia a ich hamkáte rad za radom... Sú vlastne nebezpečné!!!!!!!!!! / ale také chutné/
1x 45678
elysa
krásne, ešte som takéto "pomotané" nerobila...
vierik
Martuška veľmi lákavé,určite vyskúšam,potešila si ma receptíkom ,díky a máš to za5* (y)
eviana
@tatranka , Martuška krásne baculkaté fánky si zrobila... takéto prevliekané robieva aj moja svokra... mňam dala by som si :) 5*
tatranka
Janka,pridaj biele víno,alebo obyčajný 8 % ocot.
Ďakujem za milé komentáriky.
klaudia968
Cesto robím podobné, s vínom, ale neviem ich tak pekne pomotať. Máš šikovné ruky... Pekná profilová fotka.
garanco
Práve sme sa celá rodina "napchali" podľa Tvojho receptu pečenými fánkami a klasickými pampuškami (ako ich volám ja podľa mojej mamy). No tieto ešte určite vyskúšam, aj keď už nebudú fašiangy!
majdus
Manzel ma strasne rad fanky a ja najradsej chrumkave, tak dakujem za vyborny recept, tatranka! Dnes sa do nich pustim, nech je pred postom po nich :). A tie golieriky su super. :)
majdus
Mnaaaaam! Uplne famozne su! Velka vdaka! Dnes pride mamca, tak som zvedava, ci jej budu chutit, ale tusim, ze budu a velmi. Ale sa priznam, ze ked som naliala nakoniec vodu s octom, tak ma smiech presiel! Cesto bolo rozliate. Ale pridala som este asi raz tolko muky a o asi lyzicu cukru a bolo dobre. Asi som mala privelke lyzice :) Hlavne je, ze sa vydarili a odteraz ich budem robit takto :) tesim sa na dalsie tvoje recepty!
tatranka
@majdus dala si len 1,5 dcl vody a s jednou lyžicou octu? Ja som mala naopak problém spojiť cesto,pokiaľ som nepridala aj smotanu.Potom už bolo veľmi dobré.No pokiaľ si sa vynašla,tak je to dobre.Mala si viac kúskov.A pokiaľ chutili,je to OK.
1x bukso
lucietta
@Tatranka ja som mala rovnaký problém ako @majdus , po jej príspevku som bola opatrná, dala som len 1 dcl vody a aj tak som ešte trochu múky prisypala, lebo sa cesto strašne lepilo, potom boli akurát. Vyšlo síce "len" cca 90 kúskov, ale boli vážne famózne, vďaka za skvelý receptík :-)
tatranka
@majdus a @lucieta , veľmi sa vám ospravedlňujem.Ja som naozaj urobila chybu!!!! Hoci som si po nahodení recept prečítala,neprišla som na ňu.Až keď @majdus uviedla,že po naliati vody ju smiech prešiel,nemohla som uveriť,že sa cesto nevydarilo.No mali ste pravdu.Obsah teplej vody namiesto 0,5 dcl,bolo v recepte 1,5 dcl.Ospravedlňujem sa.Ešte sa mi takáto markantná chyba nestala.Som rada,že ste si aj na priek mojej chybe poradili.Ešte raz prepáčte! A zároveň aj ostatným varecháčkam sa ospravedlňujem.Ináč je recept v poriadku.
1x ivet74
denyany
Dnes som fánky urobila. Boli rýchlo spravené a rýchlo zjedené. Fantázia. Nemám rada cukrový posyp na čomkoľvek, tak som jedla len tak a potom som si spomenula na otvorený marhuľový džem. Aj s ním to bolo výborné. Určite zaradím do obľúbených!
tatranka
@denyany na to že ty nemáš rada pocukrované fánky,moje sa v cukre až topia.O to viac ti ďakujem,že si sa pre ne rozhodla a jednoducho to vyriešila,že si len nenacukrovala.
Džem a tiež marhulový zvyknem dávať na šišky.&&&&&no ak ti to chutilo s ním....čo dodať? Príma,tvoja voľba.
mamimna
Výborný recept. Len som podľa môjho doterajšieho receptu dala 1 vanilkový cukor do cesta a vodu som nahradila rumom, pretože bez
neho si fánky predstaviť neviem. Ešte nikdy som ich nemala také krehučké. Mali obrovský úspech. Odteraz budeme mať len takéto.
tatranka
@mamimna aj ja ich idem robiť a budem ich robiť tak,ako si ich robila ty.Tiež dám namiesto vody umu.Sladiť ich viac nebudem.Snažím sa používať čím ďalej menej cukru,ale tak,aby sa recept neznehodnotil.
ilusa
@Tatranka ,pre mňa už tvoje meno je zárukou dobrého receptu.Tento tvoj ukladám,teraz už nebudem robiť,už je pôst.Ale určite urobím skôr,,ako na ďalšie fašiangy.
sovka62
Tak idem na to, mám iný recept, ale tento tvoj m pokúša už dlho, fánky vyzerajú neskutočne dobre.
papek
Vyborny recept, robila som zo spaldovej muky a namiesto smotany som dala rastlinny jogurt, vsetko sa podarilo! Ukladam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia