Chrumkavé fánky (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Ešte to stihnete! Na poslednú chvíľku som zvolila aj tento ohromný recept na fánky.Fánky sú do hodiny na stole,kopec chutných,sladkých,kúskov.Žiadne kysnutie,prekladanie cesta.Cesto spracujete a keď je hotové,kým si pripravíte ostatné veci,môžete začať pracovať.

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Polo-hrubu múku zmiešame s práškom do pečiva,soľou práškovým cukrom.Priemiešame s múkou.Pridáme maslo izbovej teploty,/ nie rozpustené/,kyslú smotanu,žĺtko,a vinný ocot premiešaný z 0,5 dcl teplou vodou. Spracujeme cesto,tak ako na rezance.Ja ho delím na dva bochníky,aby som ho mohla rýchlo a hlavne na tenko rozváľať. Aj ho tak vyváľame.Na tenko.Asi na 2 mm.
  2. Cesto radielkom pokrájame na pásy.Ak chcete mať menšie fánky,tak na 6-8 cm šírku.
  3. Potom radielkom pokrájame na 2-3 cm pásiky.
  4. Tie môžeme takto stáčať.Jednu aj druhú stranu,proti sebe. Oni sa sem tam niektoré roztočia,no ale to nevadí!
  5. A potom takto.Ja ich volám košieľky.V hornej časti pásika urobím radielkom prierez a ním prepchám spodnú časť cesta.
  6. Vyzerá to takto, ako krk v golieriku.
  7. Takto pripravené fánky,vkadám do nahriateho oleja.
  8. Keď sú z jednej strany ružové,pretočím a dopečiem.Ide to rýchlo.Takže si najprv nachystajte malé fánky a až tak začnite pražiť. Upečené vykladám na papierové utierky a nechám ich z tuku odsať. Sú ohromné a chrumkavé. V tejto chvíli,kto nemá rád veľmi sladké,môže si ich posypať len škoricovým cukrom.
  9. Ja si do sitka nachystám práškový a vanilkový cukor.Spolu ich premiešam.Po odsatí tuku, fánky zasypem cukrom.Je to ohromne sladučká a chrumkavá dobrota. Manžel vždy tvrdí,že sú oveľa lepšie,ako šišky. Nie je to práca náročná na čas. Z tohto cesta vyváľkaného na tenko mi vyšlo 128 kúskov.
  10. A tu malá rekapitulácia.Nech sa vám fánky vydaria,myslím,že sa budete k tejto dobrote radi vracať.