Chobotničky podľa talianskej gazdinky

zemo - fotkazemo, 18. novembra 2009

Spolužiak Pico emigroval pred rokmi ta het zo Slovenska. Po rokoch sa cez varechu.sk vrátil. Poslal mi mailom recept, ktorý do ich domácnosti v Zobraziť celý popisSpolužiak Pico emigroval pred rokmi ta het zo Slovenska. Po rokoch sa cez varechu.sk vrátil. Poslal mi mailom recept, ktorý do ich domácnosti v Kanade priniesla jeho manželka Talianka. Pravé a nefalšované južanské calamari.

3 - 4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1000 g
3 strúčiky
2 ks
200 ml
12 ks
1 PL
2 cm
2 KL
600 g
1 - 2 PL




Postup

  1. 1

    Dovolím si ponúknuť vám celý recept v pôvodnom znení bez titulkov. Je totiž sám o sebe nesmierne chutne napísaný. Takže Peter, prezývaný Pico, mi po prosbe o recepty pre varechu.sk, z Kanady napísal: "Je to klasické talianske obľúbené jedlo z juhu. Neapol a nižšie. Ale severní Taliani, bohatá elita Talianska, sú kultúrne aj kulinárne "kolonizovaní" juhom, a tak napodobňujú.

  2. 2

    Budeš potrebovať: Pol kila chobotníc. Nie veľká chobotnica, tie sú tvrdé. // Kilo paradajok. Použi pokojne konzervované v škatuli, lebo keď sa niečo dlho varí, tak nezáleží veľmi na čerstvosti. Vylej vodu, a rozdrv ich potom, keby že sú v celosti.// Tri strúčiky cesnaku pasírované.// Dve štipľavé papričky. Najlepšie takzvané peperoncino. Keď ich dostaneš iba v rozdrvenom, suchom stave, tak za jednu veľkú čajovú lyžičku - skrátka, musí to byt štipľavé, ale nie moc. // Dva deci bieleho vína. // Dvanásť malých čiernych olív. Najlepšie s kôstkou, udržujú si lepšie prirodzenú chuť. // Petržlen nasekaný na drobno "na trlici". Treba ho dosť veľa, asi jednu veľkú kopcovú polievkovú lyžicu.// Citrónová kôra dvojcentimetrový kúsok. // Capperi (Italiano), Capers (English) - dve čajové lyžičky. Také malé zelené bobuľky vo veľkosti hrášku. Keď ich nemáš, nič sa nestane, keď ich tam nedáš. // Soľ podľa chuti.

  3. 3

    Chobotničky najprv treba očistiť, umyť a nakrájať na asi 1cm široké pásiky. Daj to do hrnca a var hodinu alebo viac, neprikryté, aby sa vyparila voda. Má to byť pekne bez vody, také krémové, ale vôbec nie suché. A nakoniec, ked je všetko uvarené, sa pridajú 1-2 lyžice olivového oleja.

  4. 4

    K tomu ide 600 gramov špagiet uvarených "al dente" čiže "na zub". To znamená, že cítiš trošku v zuboch ich tvrdosť. Zachová si tak svoju obilninovú chuť, nie je to rozvarená vodovina. Nikdy ju neprevar. Čím dlhšie sa pasta (špagety) musí variť, tým je lepšej kvality. A prosím ťa, nikdy pastu nevyplachuj! Taliani by ťa spoznali ako nenapraviteľného cudzinca - pasta sa musí jesť hneď. Neodkladá sa. Keď sa odloží, tak sa zapečie v rúre. Podať starú pastu v Taliansku je kriminálny čin. (Tak isto ako farba ponožiek nezladená s farbou kravaty.) Skratka - bol by si "buran" - spoločenská samovražda.

  5. 5

    U nás doma si to varíme pre troch. Potom trochu syra a chleba. Sme všetci traja žrúti. Marica (krásavica z béčky) by to jedla týždeň. Ale to je iná realita.“ Toľko recept od Pica. P.S. Poznámka Zema: Marica mala i má stále 48 kg. P.S.S. Ak nemáte peperoncino, dajte, keď sa Taliani nepozerajú, chilli alebo feferónky. Tie malé zelené guličky vo veľkosti hrášku sú kapary.

Diskusia k receptu

jarco
Toto určite si určite urobím.

Fakt to musia to byť riadni žrúti, keď toto plus 600 g špagiet (tzn. cca 6 porcií), a ešte s chlebom (!) zjedia traja :-)
zemo
Pico má 2 metre a postavu anorektického bohatiera Ilju Muromca. Neviem, kam sa jeho strava ukladala, bol chudý ako riadne dlhá špageta, ale zjedol naozaj za štyroch. Jedna príhoda za všetky. Chodili sme, keď sa minuli akosi peniaze na stravenky do študenskej jedálne na gymnáziu, tam iba na polievky, ktoré boli akože voľne prístupné vo veľkých misiach "zadarmo". Keď bola fazuľová alebo guľášová, dokázal spucovať aj štyri taniere a všetky zo spodu, kde bolo najhustejšie.
Pico, ak nás čítaš a ja viem, že áno, v tej Kanade, zaregistruj sa a ukáž svoju odvahu a priznaj, že si nevymýšľam!
prezyvka
ahoj Pico,
nejako sme v tom popise zabudli pridat v spravny cas tie surove/alebo predavarene / calamari :)
ciao Vali
zemo
Už to je doplnené, ako dôkaz ponúkam autentický kúsok z mailu, ktorý som od Pica dostal: "Ospravedlnujem sa, ale k tomu receptu treba nieco pridat. Pokorne hlasim ze tie chobotnicky najprv treba ocistit, umyt a nakrajat na asi 1cm siroke pasiky.
A nakoniec, ked je vsetko uvarene, sa pridaju 1-2 lyzice olivoveho oleja.
V horlivosti som to preskocil. Skus to tam nejak zaclenit. Dik." Vďaka za uúpozornenie, Pico prečítal a poslal.
jarco
ja som si to domyslel, asi som už niečo v živote povaril :-)
zemo
Jarco, ale ty nevieš, ako ma potešilo, že Piico na prezyvokove podpichnutie reagoval v našom čase rannom o 5.56. Zvyčajne sa píše okol tretej nadránom, čiže ja neviem, koľko bolo vtedy v Kandsku hodín.
Takže človiečik dlhočajzný a stále poctivý ako jeho otec, ktorý po 68 prestal platiť červené známky, presčasoval, ale dal si námahu, aby ľud slovenský upozornil na fatálnu chybu v calamaroch jeho ženy. A to je skoro ako doma, čo sa počíta, nie?
slonikvzoo
Super receptik,len upozornujem,ze kalamary nie su chobotnicky,ale sepie :-)
Ale vyyyborne to musi byt aj tak




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia