Chobotničky podľa talianskej gazdinky

Autor receptu: zemo

Spolužiak Pico emigroval pred rokmi ta het zo Slovenska. Po rokoch sa cez varechu.sk vrátil. Poslal mi mailom recept, ktorý do ich domácnosti v Kanade priniesla jeho manželka Talianka. Pravé a nefalšované južanské calamari.

3 - 4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Dovolím si ponúknuť vám celý recept v pôvodnom znení bez titulkov. Je totiž sám o sebe nesmierne chutne napísaný. Takže Peter, prezývaný Pico, mi po prosbe o recepty pre varechu.sk, z Kanady napísal: "Je to klasické talianske obľúbené jedlo z juhu. Neapol a nižšie. Ale severní Taliani, bohatá elita Talianska, sú kultúrne aj kulinárne "kolonizovaní" juhom, a tak napodobňujú.
  2. Budeš potrebovať: Pol kila chobotníc. Nie veľká chobotnica, tie sú tvrdé. // Kilo paradajok. Použi pokojne konzervované v škatuli, lebo keď sa niečo dlho varí, tak nezáleží veľmi na čerstvosti. Vylej vodu, a rozdrv ich potom, keby že sú v celosti.// Tri strúčiky cesnaku pasírované.// Dve štipľavé papričky. Najlepšie takzvané peperoncino. Keď ich dostaneš iba v rozdrvenom, suchom stave, tak za jednu veľkú čajovú lyžičku - skrátka, musí to byt štipľavé, ale nie moc. // Dva deci bieleho vína. // Dvanásť malých čiernych olív. Najlepšie s kôstkou, udržujú si lepšie prirodzenú chuť. // Petržlen nasekaný na drobno "na trlici". Treba ho dosť veľa, asi jednu veľkú kopcovú polievkovú lyžicu.// Citrónová kôra dvojcentimetrový kúsok. // Capperi (Italiano), Capers (English) - dve čajové lyžičky. Také malé zelené bobuľky vo veľkosti hrášku. Keď ich nemáš, nič sa nestane, keď ich tam nedáš. // Soľ podľa chuti.
  3. Chobotničky najprv treba očistiť, umyť a nakrájať na asi 1cm široké pásiky. Daj to do hrnca a var hodinu alebo viac, neprikryté, aby sa vyparila voda. Má to byť pekne bez vody, také krémové, ale vôbec nie suché. A nakoniec, ked je všetko uvarené, sa pridajú 1-2 lyžice olivového oleja.
  4. K tomu ide 600 gramov špagiet uvarených "al dente" čiže "na zub". To znamená, že cítiš trošku v zuboch ich tvrdosť. Zachová si tak svoju obilninovú chuť, nie je to rozvarená vodovina. Nikdy ju neprevar. Čím dlhšie sa pasta (špagety) musí variť, tým je lepšej kvality. A prosím ťa, nikdy pastu nevyplachuj! Taliani by ťa spoznali ako nenapraviteľného cudzinca - pasta sa musí jesť hneď. Neodkladá sa. Keď sa odloží, tak sa zapečie v rúre. Podať starú pastu v Taliansku je kriminálny čin. (Tak isto ako farba ponožiek nezladená s farbou kravaty.) Skratka - bol by si "buran" - spoločenská samovražda.
  5. U nás doma si to varíme pre troch. Potom trochu syra a chleba. Sme všetci traja žrúti. Marica (krásavica z béčky) by to jedla týždeň. Ale to je iná realita.“ Toľko recept od Pica. P.S. Poznámka Zema: Marica mala i má stále 48 kg. P.S.S. Ak nemáte peperoncino, dajte, keď sa Taliani nepozerajú, chilli alebo feferónky. Tie malé zelené guličky vo veľkosti hrášku sú kapary.