Foto: pantinela
Tento chlieb opečený na hrianky patrí medzi najobľúbenejšie raňajkové jedlo v Severnej Amerike. Nádherne vonia a aj chutí. Je to taká "chlebová vianočka" :)
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny aby sme mali všetko poruke...
-
2
V 100 ml mlieka rozpustíme hnedý cukor a vysypeme do neho kvasnice. Necháme 5 minút a pomiešame aby sa kvasnice rozpustili.
- 3
Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ a škoricu. V strede spravíme jamku, vlejeme do nej rozpustené kvasnice, vajcia a rozpustené maslo. Zmiešame s múku a podľa potreby pridávame zvyšné mlieko až pokiaľ nevytvoríme vlhké lepkavé cesto.
- 4
Cesto preložíme na zľahka pomúčenú dosku. Miesime asi 10 minút, pokiaľ nie je hladké, mäkké a poddajné.
- 5
Cesto vložíme do čistej misy a prikryjeme utierkou.
- 6
Necháme kysnúť 1 - 1,5 hod., pokiaľ cesto nezdvojnásobý svoj objem.
- 7
Cesto "zrazíme" a necháme 10 min. odpočívať.
- 8
Cesto vyvaľkáme na zľahka pomúčenej doske na obdĺžnik veľkosti 20 x 30 cm. Posypeme ho hrozienkami a jemne ich zatlačíme do cesta. Cesto zrolujeme a poje pritlačíme dospodu aby sa zlepili. (Fotku, žiaľ, nemám, ale dúfam, že si to viete predstaviť). Bochník vložíme do maslom vytretej formy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 - 45 min.
- 9
Bochník potrieme vajcovou glazúrou (vyšľahané žĺtko s vodou) a pečieme v rozohriatej rúre na 200°C 40 min., potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ďalších približne 30 min., pokiaľ nie je bochník tmavý a lesklý. Po vyklopení z formy by mal po poklopaní na spodok vydávať dutý zvuk.
- 10
Cítite tú krásnu škoricovú vôňu? :) (nie, to nemáte špinavý monitor, to ja mám dopackanú rúru so zvyškami pohánkovej kaše :D)
- 11
Vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke (my sme to nevydržali).
- 12
Hotovo, prajem dobrú chuť :)
- 13
Ešte jedna rada na záver: fantasticky chutí pripravený ako hrianka s maslom ;)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu