Chlieb: škoricový s hrozienkami

pantinela - bez fotkypantinela, 27. marca 2013
Chlieb: škoricový s hrozienkami
Foto: pantinela

Tento chlieb opečený na hrianky patrí medzi najobľúbenejšie raňajkové jedlo v Severnej Amerike. Nádherne vonia a aj chutí. Je to taká "chlebová vianočka" :)

Suroviny

Cesto:
200 ml
2 ČL
500 g
1,5 ČL
2 ČL
2 ks
3 ČL
150 g
90 g
Glazúra:
1 ks
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny aby sme mali všetko poruke...

    Chlieb: škoricový s hrozienkami - obrázok 1
  2. 2

    V 100 ml mlieka rozpustíme hnedý cukor a vysypeme do neho kvasnice. Necháme 5 minút a pomiešame aby sa kvasnice rozpustili.

  3. 3

    Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ a škoricu. V strede spravíme jamku, vlejeme do nej rozpustené kvasnice, vajcia a rozpustené maslo. Zmiešame s múku a podľa potreby pridávame zvyšné mlieko až pokiaľ nevytvoríme vlhké lepkavé cesto.

    Chlieb: škoricový s hrozienkami - obrázok 3
  4. 4

    Cesto preložíme na zľahka pomúčenú dosku. Miesime asi 10 minút, pokiaľ nie je hladké, mäkké a poddajné.

  5. 5

    Cesto vložíme do čistej misy a prikryjeme utierkou.

    Chlieb: škoricový s hrozienkami - obrázok 5
  6. 6

    Necháme kysnúť 1 - 1,5 hod., pokiaľ cesto nezdvojnásobý svoj objem.

    Chlieb: škoricový s hrozienkami - obrázok 6
  7. 7

    Cesto "zrazíme" a necháme 10 min. odpočívať.

    Chlieb: škoricový s hrozienkami - obrázok 7
  8. 8

    Cesto vyvaľkáme na zľahka pomúčenej doske na obdĺžnik veľkosti 20 x 30 cm. Posypeme ho hrozienkami a jemne ich zatlačíme do cesta. Cesto zrolujeme a poje pritlačíme dospodu aby sa zlepili. (Fotku, žiaľ, nemám, ale dúfam, že si to viete predstaviť). Bochník vložíme do maslom vytretej formy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 - 45 min.

  9. 9

    Bochník potrieme vajcovou glazúrou (vyšľahané žĺtko s vodou) a pečieme v rozohriatej rúre na 200°C 40 min., potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ďalších približne 30 min., pokiaľ nie je bochník tmavý a lesklý. Po vyklopení z formy by mal po poklopaní na spodok vydávať dutý zvuk.

    Chlieb: škoricový s hrozienkami - obrázok 9
  10. 10

    Cítite tú krásnu škoricovú vôňu? :) (nie, to nemáte špinavý monitor, to ja mám dopackanú rúru so zvyškami pohánkovej kaše :D)

    Chlieb: škoricový s hrozienkami - obrázok 10
  11. 11

    Vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke (my sme to nevydržali).

    Chlieb: škoricový s hrozienkami - obrázok 11
  12. 12

    Hotovo, prajem dobrú chuť :)

    Chlieb: škoricový s hrozienkami - obrázok 12
  13. 13

    Ešte jedna rada na záver: fantasticky chutí pripravený ako hrianka s maslom ;)

    Chlieb: škoricový s hrozienkami - obrázok 13

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu