Chlieb: škoricový s hrozienkami

Autor receptu: pantinela

Tento chlieb opečený na hrianky patrí medzi najobľúbenejšie raňajkové jedlo v Severnej Amerike. Nádherne vonia a aj chutí. Je to taká "chlebová vianočka" :)

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny aby sme mali všetko poruke...
  2. V 100 ml mlieka rozpustíme hnedý cukor a vysypeme do neho kvasnice. Necháme 5 minút a pomiešame aby sa kvasnice rozpustili.
  3. Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ a škoricu. V strede spravíme jamku, vlejeme do nej rozpustené kvasnice, vajcia a rozpustené maslo. Zmiešame s múku a podľa potreby pridávame zvyšné mlieko až pokiaľ nevytvoríme vlhké lepkavé cesto.
  4. Cesto preložíme na zľahka pomúčenú dosku. Miesime asi 10 minút, pokiaľ nie je hladké, mäkké a poddajné.
  5. Cesto vložíme do čistej misy a prikryjeme utierkou.
  6. Necháme kysnúť 1 - 1,5 hod., pokiaľ cesto nezdvojnásobý svoj objem.
  7. Cesto "zrazíme" a necháme 10 min. odpočívať.
  8. Cesto vyvaľkáme na zľahka pomúčenej doske na obdĺžnik veľkosti 20 x 30 cm. Posypeme ho hrozienkami a jemne ich zatlačíme do cesta. Cesto zrolujeme a poje pritlačíme dospodu aby sa zlepili. (Fotku, žiaľ, nemám, ale dúfam, že si to viete predstaviť). Bochník vložíme do maslom vytretej formy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 - 45 min.
  9. Bochník potrieme vajcovou glazúrou (vyšľahané žĺtko s vodou) a pečieme v rozohriatej rúre na 200°C 40 min., potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ďalších približne 30 min., pokiaľ nie je bochník tmavý a lesklý. Po vyklopení z formy by mal po poklopaní na spodok vydávať dutý zvuk.
  10. Cítite tú krásnu škoricovú vôňu? :) (nie, to nemáte špinavý monitor, to ja mám dopackanú rúru so zvyškami pohánkovej kaše :D)
  11. Vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke (my sme to nevydržali).
  12. Hotovo, prajem dobrú chuť :)
  13. Ešte jedna rada na záver: fantasticky chutí pripravený ako hrianka s maslom ;)