Cesnakové zemiaky s volským okom fotorecept

katerin - fotkakaterin, San Rafael del Rio-Espaňa(Prievidza), 19. marca 2015
Cesnakové zemiaky s volským okom (fotorecept)
Foto: katerin

Tieto zemiaky ma naučil robiť manžel, aj keď on je viac mäsový. Je to obed starých mám, keď nebolo na mäso.:)

3-4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

1 200 g
4 strúčiky
650-700 ml domáci (alebo bujón)
1 PL nasekaná
1 ČL
4 ks
podľa chuti
 (alebo sladká)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistíme si zemiaky a nakrájame na tenké plátky, opláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Zatiaľ si ošúpeme cesnak a rozdrvíme-rozmačkáme ho, pridáme petržlenovú vňať-znovu rozdrvíme a primiešame rascu.

    Cesnakové zemiaky s volským okom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici rozpálime olej a pridáme zemiaky.

    Cesnakové zemiaky s volským okom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opečieme do chrumkava (keď nemám čas, tak ich opečiem vo friťáku). Stiahneme plameň a z panvice zlejeme prebytočný olej. Pridáme cesnak s petržlenom a rascou, dobre premiešame a opečieme asi 2 minútky.

    Cesnakové zemiaky s volským okom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prilejeme horúci vývar ,tak aby nám zakryl zemiaky (mne stačilo 650ml). Pridáme šafrán, alebo náhradu-nemusí byť. (ja som zabudla :)) Necháme na silnom ohni až sa nám odparí asi polovica vývaru-asi 5 minút.

    Cesnakové zemiaky s volským okom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do zemiakov jedno po druhom pridáme celé vajcia (rozbijem do pohárika a pridám), keď začne bielok belať, vypneme a zakryjeme pokrývkov na 5 minút.

    Cesnakové zemiaky s volským okom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odkryjeme a podľa chuti okoreníme a poprášime paprikou-ja som použila údenú jemne pálivú. Dobrú chuť!

    Cesnakové zemiaky s volským okom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

rulik
ničo podobné robil Polreich len bez vajca a viac to pripekal, toto sa mi páči, vyskúšam
motyka
Dobrý aj na súčasnú dobu. Pre tých, čo v piatok postia, alebo nemusia stále len mäso. Vyskúšam tiež.
frezia68
Zemiaky už v pivnici klíčia a tiež robím na rôzne spôsoby,asi vyskúšam :-)
brambora
chutny recept. nieco podobne robievam ale bez vajicok. vyskusam aj s nimi. to sa mi zda alebo mas na sporaku alobal? ;-)
katerin
Ďakujem všetkým za pekné komentáre.Zemiaky majú 1000 spôsobov.:)
@barbora ,nezdá sa ti :)),mám na šporáku alobal,predĺžim mu trošku životnosť :-)))
youness30
recept prave robim, verim, ze bude vyborny....len poprosim, opravte si gramaz zemiakov, je tam 1200 kg a to je hodne dost
evanaaa
Zaujímavé, aspoň pre mňa, hlavne to, že si tie krásne opečené zemiačky zaliala vývarom, (a ako dlho si ich opekala, kým boli také pekné?). Ale asi to je na tom recepte dôležité, aby zemiačky zmäkli. Mne sa to páči aj s vajíčkami.
katerin
@youness30-jasn é opravím-to by bolo pre celú armádu :)))-A ako dopadli?Chutili vám?
@evanaaa ,zemiaky mám nakrájané na tenučké plátky(2-3mm),tak im to dlho netrvá(15-20min.).Keď nemám čas ich tam obracať,tak ich urobím vo friťáku a potom už postupujem rovnako.
Pekný deň!
klarajka
Všetky Tvoje recepty sú veľmi zaujímavé a inšpirujúce... a musím povedať "mňam" :-)