Cesnaková polievka s citrónom

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácií Erdödyho paláca v Bratislave, 7. januára 2010
Cesnaková polievka s citrónom
Foto: Z knihy Šéfkuchár v paláci od vyd. Ikar
4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

6  strúčikov
2 ks
500 ml
4 ks
1 ks
4 PL
3 PL
1 šálka
4 PL
Maslové krutóny:
1 ks




Postup

  1. 1

    V hrnci na rozohriatom olivovom oleji speníme cesnak nakrájaný na tenké plátky a nadrobno pokrájanú šalotku. Zalejeme vývarom a pridáme citrónovú šťavu, zemiaky pokrájané na kocky a nakrájanú bielu časť póru. Osolíme, okoreníme a varíme asi 20 minút, až kým zemiaky nie sú takmer úplne mäkké.

  2. 2

    Pridáme zvyšok póru a varíme 10 minút. Nakoniec vmiešame ošúpané pistácie a polievku dôkladne rozmixujeme. Pridáme smotanu a prípadne zriedime aj trochou vývaru. Necháme prejsť varom a potom rýchlo schladíme.

  3. 3

    Podávame s plátkom citróna a maslovými krutónmi: Zo staršej bagety alebo sendviča okrájame kôrku, striedku nakrájame na kocky a opečieme ich na pretavenom masle dozlata.

  4. 4

    Náš tip: Polievku môžete pripraviť aj bez citrónovej šťavy a podávať teplú s opečenou slaninkou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia