Cesnačkafotorecept

kajusiqq - fotkakajusiqq, 29. septembra 2012
Cesnačka(fotorecept)
Foto: kajusiqq

Na slovensku a vlastne všade je považovana za polievku pre chudobných.Polievka plná zdravia.Pridávam recept na 2 spôsoby.

4
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 l
1 kocka
2-4 krajce
2 lyžice
4-6 stručiky
podľa chuti
podľa chuti
na ozdobenie
Krémová cesnačka:
5 menších
16 kuskov
120 ml
1 kus
Krutóny:
Podávanie:
2-3 kúsky




Postup

  1. 1

    Extra rýchla: Do vody dáme bujónovú kocku a necháme zovrieť.

    Cesnačka(fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na kocky pokrájame chlieb a oprážime na masti ak nemáme masť tak olej:).....ale na masti je lepší:)

    Cesnačka(fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do tanierov rozdelíme pretlačený cesnak.Zalejeme horúcim vývarom,ochutíme rascou,soľou a doplníme opraženým chlebom a nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou.

    Cesnačka(fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A tu je:)

    Cesnačka(fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krémová cesnačka: Očistené a na kocky nakrájané zemiaky dáme variť, osolíme, pridáme bobkový list.

    Cesnačka(fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do uvarených zemiakov pridáme polovicu pretlačeného cesnaku a vegetu ešte povaríme 5 minút.

    Cesnačka(fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odstavíme a ponorným mixérom rozmixujeme. Znova dáme na oheň, dolejeme vodou, alebo vývarom, pridáme druhú polovicu cesnaku, necháme povrieť.

    Cesnačka(fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dochutíme smotanou, odstavíme.

    Cesnačka(fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z bosniakov odkrojíme vrchnú stranu. Stred bosniakov vydlabeme, striedku nakrájame na kocky môžme aj odkrojene čiapočky ale nemusíme:)

    Cesnačka(fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Bosniak vymažeme bielkom a dáme zapiecť(pomôže nám to k tomu aby polievka nepresiakla )......akurat tento jeden bod som pridala sama :)

    Cesnačka(fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na panvicu dáme olej, nasekanú petržlenovú vňať ale môžme aj pažítku a pretlačený cesnak, premiešame a pridáme nakrájanú striedku a opražíme. Do vydlabaného bosniaka nalejeme polievku, nasypeme krutóny a podávame. Recept som obkukala z netu.Veľmi chutný.

Diskusia k receptu

lusinkab
U nas je tiez velmi oblubena,hlavne ked ma premohne choroba ale ja ju robim bez bujonu a pouzivam vlastny masovy alebo kuraci vyvar a celu hlavku cesnaku,polovicu oprazim zlahka na oleji a zvysok pridam do polievky tesne pred servirovanim :-)
arasidka
cesnačka! Keby sme boli modrj krvi, tak určie v našom rodinnom erbe by bola miska s cesnačkou. Mávame ju dosť často, jednoducho - už som to písala - uvarím zemiaky vo vode "na slano", keď sú uvarené, scedím ich do hrnca, medzi prsty pridám mletej červenej papriky, máičko mletého korenia, zamiešam, a rovno do zemiakového vývaru rozhabarkujem kyslú smotanu , rozotriem cesnak, buď ho dám na dno taniera, ale najčastejšie ho zamiešam do cesnačky a nalejem do misiek. K tomu opečený chlebík a hotovo. Ak chlapi nemajú chuť na opečený chlebík, len cesnačku z misky vychlíúpajú aj bez lyžičky.
arasidka
Keď spolu s mojím Al Rašidom cestujem krajmi hore-dole, vždy sa zastavíme niekde na obed a v prvom rade, ak ju majú v ponuke, objednáme si cesnačku a tak máme prehľad, kde ju kto ako robí. Na tejto dobrote je najzaujímavejšie, že má tisíc možností, ako ju pripraviť, vyhráva hlavne čerstvý cesnak :))) Jeho vôňa tvorí celú polievku.
lusinkab
eeeeejha @arasidka tak takto som ju neskusala robit :-)))) ale dakujem za napad urcite vyskusam,tak ako ked som bola mala som cesnak nemohla ani citit teraz sa ho neviem dojest do vsetkeho cesnak statocne vela davam :-) a o cesnacke ani nehovorim,nech ho tam je riadne citit :-) ochutnam a ked sa mi to nezda dost cesnakove tak este pridavam a pridavam ;-)
stacy77777
ako som mohla zabudnúť na cesnačku? tú som nevarila už niekoľko rokov...naozaj díky za pripomenutie
pupavciatko
ja som cesnačku robila práve včera, u nás je to taká sobotňajšia polievočka. a naozaj má veľa spôsobov prípravy. a ešte, my cesnačku doma voláme obar. neviem, prečo, ale tak si to pamätám z detstva z domu. a nerobí sa z čistej vody, ale z takej, v ktorej sa vyvárajú rezance. keďže včera k obedu som robila kapustové fliačky, poctivé, domáce, tak bol aj obar - cesnačka. a miesto opečeného chlebíka som dala do nej čerstvo vyvarené fliačky. bola mňa...
daniela142
U nás sa zase na cesnačku využíva voda, v ktorej sa varili zemiaky. Vodu zlejeme, necháme pár zemiačikov, ktoré rozmixujeme. Do taniera dáme trochu bravčovej masti, prelisovaný cesnak, zalejeme vodou zo zemiakov . Do polievky dávame tiež kocky opečeného alebo vysušeného chleba a nastrúhaný syr.
daniela142
možno to robíte aj vy, ale mňa to iba minule naučila suseda: keď vidím, že chlebík (alebo rožky) už nie sú najčerstvejšie, nakrájam z nich maličké kocky a na papieri nechám vysušiť. Odložím do pohára a keď potrebujem krutóny - mám ich pripravené - a bez tuku!
lubicenuska
Cesnakovú milujeme celá rodina a u nás sa cesnačka z vody uvarenej cestoviny volá ocetková a zabíjačková ovarová.Skúšam všetky recepty na polievku z cesnaku,určite skúsim aj tvoju! Kajusiqq,
emko1
Robím alepoužívam vodu z varených zemiakov
tamik
dneska mi tvoja cesnačka pripomenula základnú školu, tam som totiž cesnačku jedla naposledy...doma nerobíme ale po dneskajšku bude častejšie :)