Keď že na vareche ešte nie je čerešňový kompót, pridávam :) Robil som ich z dvojitej dávky do 0.7l fliaš.
porcií
príprava
na 85 °C
Postup
-
1
Otec priniesol čerešne, takže nevedel som, čo mám s nimi robiť. Či ich zjesť, alebo zavariť. Nakoniec som sa rozhodol, že ich zavarím...
-
2
Stonky od čerešní odtrhneme a dáme do väčšej misky, v ktorej je voda.
-
3
Potom si uvaríme sirup z ingrediencií. Sirup varíme dovtedy, kým sa nám cukor neroztopí.
-
4
Čerešne plníme do umytých fliaš.
-
5
Na čerešne nalejeme horúci sirup.
-
6
Až do vrchu, aby všetky čerešne boli ponorené.
-
7
Poháre uzavrieme tiež umytým viečkom, ktorý silno potiahneme.
-
8
Všetky poháre naplnené a aj uzatvorené.
-
9
Teraz spravíme skúšku. Pohár obrátime, a ak tečie, vymeníme vrchnák, alebo lepšie uzatvoríme.
-
10
Na dno kastróla alebo veľkého hrnca dáme noviny alebo papier.
-
11
Na to poukladáme naplnené fľaše.
-
12
Napustíme vodu a dáme sterilizovať. Kto má teplomer, môže pridať.
-
13
Sterilizujeme pri 85°C, okolo 20 minút.
-
14
Potom necháme vychladnúť v hrnci. Po vychladnutí utrieme a dáme na chladné miesto, kde vydržia aj dva roky.
Ináč viete, že ovocie sa má umývať predtým, ako ho odstopkujeme? zachová sa viac šťavy a špina sa nedostane dovnútra ovocia.