Čerešňový kompót (fotorecept)

Autor receptu: kucharronald

Keď že na vareche ešte nie je čerešňový kompót, pridávam :) Robil som ich z dvojitej dávky do 0.7l fliaš.

5
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 85 °C

Suroviny

Postup

  1. Otec priniesol čerešne, takže nevedel som, čo mám s nimi robiť. Či ich zjesť, alebo zavariť. Nakoniec som sa rozhodol, že ich zavarím...
  2. Stonky od čerešní odtrhneme a dáme do väčšej misky, v ktorej je voda.
  3. Potom si uvaríme sirup z ingrediencií. Sirup varíme dovtedy, kým sa nám cukor neroztopí.
  4. Čerešne plníme do umytých fliaš.
  5. Na čerešne nalejeme horúci sirup.
  6. Až do vrchu, aby všetky čerešne boli ponorené.
  7. Poháre uzavrieme tiež umytým viečkom, ktorý silno potiahneme.
  8. Všetky poháre naplnené a aj uzatvorené.
  9. Teraz spravíme skúšku. Pohár obrátime, a ak tečie, vymeníme vrchnák, alebo lepšie uzatvoríme.
  10. Na dno kastróla alebo veľkého hrnca dáme noviny alebo papier.
  11. Na to poukladáme naplnené fľaše.
  12. Napustíme vodu a dáme sterilizovať. Kto má teplomer, môže pridať.
  13. Sterilizujeme pri 85°C, okolo 20 minút.
  14. Potom necháme vychladnúť v hrnci. Po vychladnutí utrieme a dáme na chladné miesto, kde vydržia aj dva roky.