Čerešňový kompót (fotorecept)
Autor receptu: kucharronald
Keď že na vareche ešte nie je čerešňový kompót, pridávam :) Robil som ich z dvojitej dávky do 0.7l fliaš.
5 porcií |
10 minút príprava |
20 minút na 85 °C |
Postup
- Otec priniesol čerešne, takže nevedel som, čo mám s nimi robiť. Či ich zjesť, alebo zavariť. Nakoniec som sa rozhodol, že ich zavarím...
- Stonky od čerešní odtrhneme a dáme do väčšej misky, v ktorej je voda.
- Potom si uvaríme sirup z ingrediencií. Sirup varíme dovtedy, kým sa nám cukor neroztopí.
- Čerešne plníme do umytých fliaš.
- Na čerešne nalejeme horúci sirup.
- Až do vrchu, aby všetky čerešne boli ponorené.
- Poháre uzavrieme tiež umytým viečkom, ktorý silno potiahneme.
- Všetky poháre naplnené a aj uzatvorené.
- Teraz spravíme skúšku. Pohár obrátime, a ak tečie, vymeníme vrchnák, alebo lepšie uzatvoríme.
- Na dno kastróla alebo veľkého hrnca dáme noviny alebo papier.
- Na to poukladáme naplnené fľaše.
- Napustíme vodu a dáme sterilizovať. Kto má teplomer, môže pridať.
- Sterilizujeme pri 85°C, okolo 20 minút.
- Potom necháme vychladnúť v hrnci. Po vychladnutí utrieme a dáme na chladné miesto, kde vydržia aj dva roky.