Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Celozrnný kváskový chlieb

jurka - bez fotkyjurka, 27. marca 2022

Jednoduchý recept na kváskový celozrnný chlieb, ktorý zvládnu aj deti. Treba počítať s prípravou deň pred plánovaným pečením. Mne vydrží upečený chlieb 2 týždne.

Suroviny

2 PL
300 g
150 g
1,5 ČL
450 ml vlažná
2 PL lúpané
1,5 PL lúpané
1,5 PL
Na formu:
1 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Zvyknem piecť v sobotu, takže v piatok večer si pripravím rozkvas: Do uzatvárateľnej misy, v ktorej budeme pripravovať cesto, dáme 2 PL kvásku, 150 ml ražnej celozrnnej múky (ja používam chlebovú) a 150 ml vlažnej vody. Zamiešame lyžicou (veľmi sa cesto lepí). Hustota cesta má byť asi ako na halušky. Následne odoberiem 1 PL hmoty späť do nádobky na kvások, misu s pripraveným rozkvasom zavriem (ja používam rýchlokvasku) a dám na noc na teplejšie miesto v izbe (nie radiátor). Odobraný kvások v pohári zavriem a dám do chladničky. Kvások o týždeň dokŕmim 1 PL ražnej múky a 1 PL vody, zamiešam a o ďalší týždeň mám opäť 2 PL kvásku na ďalší chlieb.

  2. 2

    Ráno do rozklasu pridám 150 g ražnej celozrnnej múky, 150 g celozrnnej špaldovej múky, 300 ml vlažnej vody. Hustota cesta ako na halušky. Zamiešam lyžicou, prikryjem a nechám 3-4 hodiny kvások v teple pri izbovej teplote.

  3. 3

    Do cesta pridám soľ, semienka, zamiešam. Kvádrovú formu naozaj dobre vymažem maslom (nie olej) a vysypem hrubou múkou. Preložím cesto do formy, prikryjem fóliou a nechám kvasiť niekoľko hodín v teple, kým nezačne cesto vystupovať nad okraj formy.

  4. 4

    Rúru vyhrejem na maximum (240 °C), pečiem 15 minút, potom teplotu stiahnem na 200 °C a pečiem ešte ďalších 20 minút.

  5. 5

    Upečený chlieb vyklopím na mriežku, prikryjem utierkou a nechám vychladnúť.

Diskusia k receptu

haji
Každý recept na chlebík má svoje kouzlo. Aj tento vypadá zajímavě. Když se chlebík vydaří, vždy je to radost!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia