Celozrnný jablkový koláč
Foto: droetker
Komerčný recept<br /> Hrejivý...
porcií
príprava
na 160-180 °C
Suroviny
Na náplň: | |
1,5 kg |
|
200 ml (alebo jablkový džús) |
|
4 PL |
|
z 1 citróna |
|
100 g |
|
Na cesto: | |
5 ks |
|
štipka |
|
300 g zmäknuté (alebo margarín) |
|
200 ml |
|
z 1 chemicky neošetreného citróna |
|
5 ks |
|
300 g (alebo špaldová) |
|
1/2 bal |
|
1 zarovnaná ČL |
|
Postup
-
1
Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna a podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť.
- 2
Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni dohladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. <br /><br /> Elektrická rúra: 180 °C<br /> Teplovzdušná rúra: 160 °C<br /> Plynová rúra: stupeň 3<br /> Doba pečenia: asi 30 minút
- 3
Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Necháme vychladnúť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu