Celozrnný chlebík so špenátom a syrom fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 4. januára 2011

Ešte pred rokom som pri surfovaní webom natrafila na zaujímavo vyzerajúci recept chleba, kde sa do cesta pridával špenát a syr. Vtedy som naň Zobraziť celý popisEšte pred rokom som pri surfovaní webom natrafila na zaujímavo vyzerajúci recept chleba, kde sa do cesta pridával špenát a syr. Vtedy som naň nemala čas, tak som ho skúsila teraz. Príprava cesta bola naozaj jednoduchá, miesto žitného kvásku sa používa tzv.poolish, čo je typ kvásku pripravený z rovnakého pomeru múky a vody a pridaním kvasníc. Výsledkom bol voňavý bochník chleba, ktorý teraz chladne na mriežke a ja čakám, kedy ho budem môcť rozrezať a skúsiť.

130 minút
príprava
35 minút
na 240 °C

Suroviny

300 g
200 g
250 g vlažná
10 g, sušené
90 g, alebo acidko
75 g, mrazený (rozmrazeny a vyžmýkaný)
120 g, nahrubo nastrúhaný(eidam, gouda )
1 a 1/2 KL
1 a 1/2 PL




Postup

  1. 1

    Večer pred dňom pečenia si pripravíme kvások typu poolish (nie som pekár, neviem špeciálny slovenský názov pre tento typ kvásku, iba ako je nazývaný medzinárodne). Do 250g celozrnnej múky pridáme 250g vody a 2g kvasníc.

    Celozrnný chlebík so špenátom a syrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Konzistencia bude pomerne riedka, ako je snáď vidieť aj na obrázku. Zakryjeme vrchnákom a dáme na kuchynskú linku. Nevšímame si do druhého dňa.

    Celozrnný chlebík so špenátom a syrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň ráno alebo cca po 12 hodinách si pripravíme samotné cesto na chlebík. Odkryjeme predpripravený kvások a vidíme, že tam veselo bublá.

    Celozrnný chlebík so špenátom a syrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme chlebovú múku, zvyšnú celozrnnú múku a všetky súčasti okrem špenátu a syra.Cesto sa nelepí a je pomerne pružné.

    Celozrnný chlebík so špenátom a syrom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobre premiesime asi 8 minút, ja miesim rukami, mám rada ten pocit ako sa mi mení štruktúra cesta pod rukami, ale kľudne môžte použiť kuchynské mašinky. Tesne pred koncom pridáme poriadne vyžmýkaný špenát - musí byť naozaj dobre vyžmýkaný, inak budete musieť pri ďalšom premiešavaní pridať múku - a nahrubo postrúhaný syr.Je jedno, aký typ syra použijete, nemal by byť však veľmi tvrdý, aby sa mohol dobre roztopiť , parmezán a pecorino sa preto nehodia na tento typ chlebíka.

    Celozrnný chlebík so špenátom a syrom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vznikne nám zelenkavý bochník, ktorý necháme v mise s vrchnákom zakrytý odpočívať cca 90 minút. Po 45 minútach premiesime a znovu zakryjeme. ak sme nevyžmýkali poriadne špenát, musíme dosypať trochu chlebovej múky, lebo cesto sa nám bude lepiť.

    Celozrnný chlebík so špenátom a syrom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnuté cesto znovu premiesime a preložíme do misy vystlanej pomúčenou utierkou a necháme prikryté ďalšou utierkou ešte 30minút kysnúť.

    Celozrnný chlebík so špenátom a syrom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Medzitým si pripravíme rúru - rozohrejeme ju na 240 st.C, plech si vyložíme papierom na pečenie, na dno rúry dáme malý plech - sem tesne pred vložením pecňa do rúry vlejeme 2 dl vody.Peceň prevrátime na pomúčený lopár, doformujeme ho, na vrchu spravíme krížové zárezy a potrieme peceň vodou. Šups s ním do pece.

    Celozrnný chlebík so špenátom a syrom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Znížime teplotu na 220 st.C a pečieme asi 35minút.Vyberieme na mriežku.

    Celozrnný chlebík so špenátom a syrom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Byt vonia nenormálne nádhernou zmesou syra a špenátu. Rovnako nádherne vonia aj chlieb.

    Celozrnný chlebík so špenátom a syrom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Teraz nastáva najťažšia fáza pečenia chleba-nechať ho v kuchyni a odísť aspoň na hodinku, aby vychladol a dal sa dobre krájať.Keď chcete urobiť fotku rezu, musíte vydržať, ale keď ho potom ochutnáte, zistíte, že už iný chlebík asi dlho nebudete chcieť jesť.

    Celozrnný chlebík so špenátom a syrom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

marcy
hmmm,pred chvíľou som sa zaregistrovala :-) a hneď chlebík,náš každodenný ...milujem vôňu čerstvo upečeného chlebíka,je to sladký domov...určite vyskúšam,hoci najviac milujem zemiakový.
evusik
krásny a určite vynikajúci chlebík.... takýto kvások som robila keď som piekla Bagetu dračí chvost podľa @egreska a bagetka bola vynikajúca.... vyskúšam aj tvoj recept :-)
monzet
Je fantastický!Nádhera!Na zahryznutie.Skúsim,ale ozaj len napodobniť...
Na takýto krásny chlebík treba isto kúsok praxe.Obdivujem tvoju šikovnosť @Tizian1cat
diabambulka
vyzerá vynikajúco a som presvedčená ťe aj je vynikajúci, si naozaj veľmi šikovná:-)))
alexdidi
Úžasne vyzerajúci chlebik, skúsim, či sa mi vydarí aspoň niečo podobné....
janger
A uz si ho ochutnala ;-)? Aky je? Vyzera velmi dobry...
amelie
Krásny chlebík, si šikulka:-) robím podobný, ale som lenivá, takže to za mňa vlastne robí domáca pekáreň :-( je výborný, však?
marianne69
....tvoje chlebiky a pecivko su bezkonkurencne...co dodat,dalsi vynikajuci chlebik z tvojej dielne...
tizian1cat
@janger : chutí skvelo, robila som ho s vasim holandským kozim syrom s koriandrovými semiackami, tá kombinácia so spenátom ma naozaj prekvapila
@amelie , ja mam miesenie chleba ako psychoterapiu a kedze teraz mam nejaké zdravotné problémy, tak miesim a miesim a miesim...:-)))
tinca
úúúúžasný iné niet čo dodať:-))))
julica
No co, no zase uzasne. :) Uz som do toho spadla - absolutne doverujem tvojej chuti, mila tizian1cat. kk
klaura
takýto chlebík sa dá jesť aj sám ... vyzerá vynikajúco ... ukladám
evanaaa
Zaujímavý chlebík, je dobré, že sa nemusí piecť v pekárničke, ale neviem, či len ja som nepochopila to množstvo kvasníc, koľko vlastne ide do kvásku? 2g v postupe s ami zdajú málo, v rozpise je 10g, prosím, upresniť, ďakujem.
tizian1cat
@evanaaa : do toho kvásku ide naozaj len stipka kvasníc, takze z celého mnozstva 10g do kvásku ide cca 2 g. Ostatné kvasnice idú az do cesta s ostatnými ingredienciami.
lucylee
ak použijem normálne droždie a nie sušené, aký je potom postup?Kocka droždia má 42g, koľko dám do kvásku a koľko do ostatného cesta?Dúfam, že Ti nevadia moje otázky, v pečení takýchto dobrôt som nová, tak sa radšej pýtam
lucylee
A ešte mám otázku-ak treba dosypávať múku, tak akú? Ja som dosypávala chlebovú. V recepte je celozrnná aj pšeničná chlebová, tak som si nebola istá....
tizian1cat
ja na dosýpavanie pouzívam vzdy psenicnu, lebo razná je dost tazká sama o sebe, moc by tu nepomohla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia