Celozrnný chlebík so špenátom a syrom (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Ešte pred rokom som pri surfovaní webom natrafila na zaujímavo vyzerajúci recept chleba, kde sa do cesta pridával špenát a syr. Vtedy som naň nemala čas, tak som ho skúsila teraz. Príprava cesta bola naozaj jednoduchá, miesto žitného kvásku sa používa tzv.poolish, čo je typ kvásku pripravený z rovnakého pomeru múky a vody a pridaním kvasníc. Výsledkom bol voňavý bochník chleba, ktorý teraz chladne na mriežke a ja čakám, kedy ho budem môcť rozrezať a skúsiť.

130 minút
príprava
35 minút
na 240 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer pred dňom pečenia si pripravíme kvások typu poolish (nie som pekár, neviem špeciálny slovenský názov pre tento typ kvásku, iba ako je nazývaný medzinárodne). Do 250g celozrnnej múky pridáme 250g vody a 2g kvasníc.
  2. Konzistencia bude pomerne riedka, ako je snáď vidieť aj na obrázku. Zakryjeme vrchnákom a dáme na kuchynskú linku. Nevšímame si do druhého dňa.
  3. Na druhý deň ráno alebo cca po 12 hodinách si pripravíme samotné cesto na chlebík. Odkryjeme predpripravený kvások a vidíme, že tam veselo bublá.
  4. Pridáme chlebovú múku, zvyšnú celozrnnú múku a všetky súčasti okrem špenátu a syra.Cesto sa nelepí a je pomerne pružné.
  5. Dobre premiesime asi 8 minút, ja miesim rukami, mám rada ten pocit ako sa mi mení štruktúra cesta pod rukami, ale kľudne môžte použiť kuchynské mašinky. Tesne pred koncom pridáme poriadne vyžmýkaný špenát - musí byť naozaj dobre vyžmýkaný, inak budete musieť pri ďalšom premiešavaní pridať múku - a nahrubo postrúhaný syr.Je jedno, aký typ syra použijete, nemal by byť však veľmi tvrdý, aby sa mohol dobre roztopiť , parmezán a pecorino sa preto nehodia na tento typ chlebíka.
  6. Vznikne nám zelenkavý bochník, ktorý necháme v mise s vrchnákom zakrytý odpočívať cca 90 minút. Po 45 minútach premiesime a znovu zakryjeme. ak sme nevyžmýkali poriadne špenát, musíme dosypať trochu chlebovej múky, lebo cesto sa nám bude lepiť.
  7. Vykysnuté cesto znovu premiesime a preložíme do misy vystlanej pomúčenou utierkou a necháme prikryté ďalšou utierkou ešte 30minút kysnúť.
  8. Medzitým si pripravíme rúru - rozohrejeme ju na 240 st.C, plech si vyložíme papierom na pečenie, na dno rúry dáme malý plech - sem tesne pred vložením pecňa do rúry vlejeme 2 dl vody.Peceň prevrátime na pomúčený lopár, doformujeme ho, na vrchu spravíme krížové zárezy a potrieme peceň vodou. Šups s ním do pece.
  9. Znížime teplotu na 220 st.C a pečieme asi 35minút.Vyberieme na mriežku.
  10. Byt vonia nenormálne nádhernou zmesou syra a špenátu. Rovnako nádherne vonia aj chlieb.
  11. Teraz nastáva najťažšia fáza pečenia chleba-nechať ho v kuchyni a odísť aspoň na hodinku, aby vychladol a dal sa dobre krájať.Keď chcete urobiť fotku rezu, musíte vydržať, ale keď ho potom ochutnáte, zistíte, že už iný chlebík asi dlho nebudete chcieť jesť.