Foto: iva63
Keď si zvyknete na chuť a vôňu ražného pečiva, tak jej nikdy neodoláte-:) ja som dnes zase experimetovala. Mala som doma múku mletú z Zobraziť celý popisKeď si zvyknete na chuť a vôňu ražného pečiva, tak jej nikdy neodoláte-:) ja som dnes zase experimetovala. Mala som doma múku mletú z celého ražného zrna a chcela som ju použiť. Tak som upiekla tieto žemle. Nechcela som primiešať múku pšeničnú, mala som chuť na čisté ražné pečivko...uff, no musím povedať, že som sa poriadne zapotila, lebo cesto bolo lepivééé...ale nevzdala som to...a výsledok stál zato! Žemle sú výborné!
porcií
na 200 °C
Postup
-
1
v recepte som použila iba tento jeden druh múky
-
2
múku, sušené droždie, soľ a vodu som dala do misky
-
3
hákmi som suroviny niekoľkokrát premiešala a pridala som sušené papradajky, ktoré som som v lete voľne na slnku nasušila...nie sú v oleji-:)
-
4
ďalej som všetko miesila iba voľne rukou...cesto bolo veľmi lepivé, ale vydržala som-:) keď už bolo dostatočne spracované, tak som si ruky dobre opláchla studenou vodou a cesto som celé vytvarovala...(ak sa vám ruky budú stále lepiť, tak použite viacej vody)...musí byť z toho úplne hladká "guľa"...prikryjeme ľanovou utierkou a necháme kysnúť celú hodinu na teplom mieste
-
5
po hodine cesto vyklopíme na dosku...no teraz to prišlo!-:))) nakoľko bolo cesto lepivé a ja som nemala ani jeden voľný, čistý prst - tak som nemohla fotiť!...postupovala som takto: na dosku som si pripravila misku so studenou vodou...nôž som si do nej namočila a cesto som rozdelila na 6 rovnakých dielov...potom som si zase namočila obe ruky a robila som malé úhľadné gule, ktoré som vytvarovala do žemle
-
6
čistý, suchý plech si poriadne pomúčime tou istou múkou, ktorú sme použili v recepte...žemle poukladáme na ten pomúčený plech rozkrojíme nožíkom ( zase som nefotila, lebo som bola tým namáčaním rúk úplne zaneprázdnená)
-
7
rozohrejeme si rúru na 200stupňov...pred vložením plechu do rúry vlejeme za pohárik vody na dno, aby sa nám vytvorila para...žemle pečieme asi 25 minút..ale teplota aj doba pečenia je individuálna, zaleží od typu rúry...po upečení žemle necháme na mriežke vychladnúť
-
8
no a takto vyzerali upečené ražné žemle so sušenými paradajkami-:)
-
9
prajem Vám dobrú chuť-:)
@tiginko máš pravdu...presne ako blato...ale, kto má s ražnou múkou skúsenosti tak vie, že vždy to tak bude!..ražne pečivo nikdy nebude vláčne, nafúknuté a ľahučké...ale zato je veľmi zdravé!...čo sa týka tých sušených paradajok, tak doteraz som ich sušila bez jadierok a potom naložila do olivového oleja...občas som aj bylinky použila..ale skôr tie olejové...tento rok bolo dosť paradojok a veľa slniečka, tak som tento prírodný zdroj využila a sušila som menšie paradajky aj s jadierkami voľne na plechu nie v rúre...potom som paradajky dala do pohára, uzatvorila a mám ich uložené v chladničke...iné skúsenosti s nimi nemám, nakoľko to bolo tento rok prvýkrát bez použitia oleja...
vidím, že aj ty používaš veľmi kvalitnú celozrnnú múku Kuchenmeister :-)
tiež som sa včera poriadne zapotila pri vymiesení bagety z nej, hoci tam bola aj pšeničná hladká múka extra špecial 00. a vody som spotrebovala viac ako bolo uvedené v pôvodnom recepte , asi ako ty.
chválim tvoje žemle!!!
5* ti posielam
tiež rada používam v mojich receptoch múku celozrnnú, dokonca staršie recepty čo mám vo svojej zbierke si "prerábam" a nahrádzam múku bielu pšeničnú za celozrnnú...tiež nemám pocit, že múka zahraničná je kvalitnejšia ako tá naša, ale teraz som mala doma práve tú a už som ju musela použiť! nakoľko nevypekám vo veľkom, nemám doma veľkú zásobu múky, ale už pracujeme na výstavbe pece a potom si určite nájdeme mlynára a budeme brať čerstvý tovar priamo z mlyna! už teraz sa nato veľmi teším-:) ďakujem
ty si neuveriteľne akčná žena..i ja by som si s maslom dala..keby som k tebe bližšie mala..:-)
a kobylky pošli umyť zúbky..vycikať..pomodliť..a spať...a budeš na raňajky mať...!!!
@irenaw myslela som, že to nazeranie do tvojej kuchyne bolo určené pre @afataga , ohľ. tej umývačky-:)))... ale veľmi milo si ma dnes prekvapila, žemle máš ukažkovééé!
@izabella929 ďakujem za pochvalu
Pomer 250múka -200ml vody vám z toho jednoznačne môže vyrobiť len tú glejovú konzistenciu, pretože je to veľa vody na málo múky.