Celozrnné žemle

mooncika89Mooncika89, 27 ročná žena, Bánovce nad Bebravou, 13. februára 2014 20:47
Ďalšie jej recepty »

9
porcií
45 min
príprava
40 min
na 200 °C

Suroviny

Postup prípravy

  1. 1

    Z vody, cukru a droždia urobíme kvások. V miske zmiešame všetky ostatné suroviny. Prilejeme pripravený kvások a spracujeme do pevnejšej kaše, „polocesta“.

    Celozrnné žemle - obrázok 1
  2. 2

    Rúru predhrejeme na 50°C. O pár minút vypneme a vložíme do nej pripravené cesto. Necháme asi 45 minút kysnúť do dvojnásobného množstva.

    Celozrnné žemle - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí cesto opatrne vyklopíme na pomúčenú dosku. Jemne z neho vytvarujeme širší valec, z ktorého odkrajujeme kúsky a formujeme žemličky (opatrne vtláčame okraje smerom dovnútra).

    Celozrnné žemle - obrázok 3
  4. 4

    Kladieme na plech tak, aby „škaredá“ strana bola otočená smerom nahor. Potrieme vlažnou vodou a pečieme pri 200°C asi 40 minút.

    Celozrnné žemle - obrázok 4
  5. 5

    HOTOVO! :)

    Celozrnné žemle - obrázok 5
ohodnoť recept:
Hlasovalo 7 ľudí (5,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist