Foto: mariaklara
K tomuto receptu ma nakopla @pusta, ja som si urobila svoju verziu. Som ochotná v sobotu alebo v nedeľu ráno aj privstať, aby sme Zobraziť celý popisK tomuto receptu ma nakopla @pusta, ja som si urobila svoju verziu. Som ochotná v sobotu alebo v nedeľu ráno aj privstať, aby sme mali na raňajky chutné žemle. Oplatí sa.
porcií
príprava
na 150-180 °C
Suroviny
300 g |
|
150 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
2 KL - zarovnané |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
2 - 3 KL očistené |
|
30 g čerstvé |
|
170 ml teplé |
|
200 - 210 ml teplá |
|
3 - 4 PL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si:
-
2
Všetky druhy múk si preosejeme do misky, pridáme soľ, semienka. Do stredu urobíme jamku, do jamky pridáme med, rozdrobené droždie a teplé mlieko s vodou. Prikryjeme, chvíľku necháme kvások nakysnúť. Potom všetko spolu vypracujeme na hladké cesto a v kyske necháme asi 10 ( 15 ) min. kysnúť.
-
3
Cesto vyklopíme na podložku. Podložku potrieme olejom, robíme bez múky.
-
4
Rozdelíme na 12 rovnakých častí. ( toto je polovica )
-
5
Z cesta tvarujeme malé žemličky, kladieme na plech, alebo na čiernu fóliu na pečenie. Rúru zohrejeme na 180°C. Pred pečením žemle natrieme olejom a vložíme do rúry. Po 8 min. teplotu stiahneme na 150°C a dopečieme.
-
6
Pečieme ešte asi 4 - 5 min. podľa potreby. Takýmito zlatistými žemľami sa určite zavďačíte celej rodine. Stačí natrieť maslom, pridať kopec zeleninky a " DOBRÚ CHUŤ ! "
Diskusia k receptu