Celozrnné žemle fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 29. apríla 2012

K tomuto receptu ma nakopla @pusta, ja som si urobila svoju verziu. Som ochotná v sobotu alebo v nedeľu ráno aj privstať, aby sme mali na raňajky chutné žemle. Oplatí sa.

12 ks
porcií
10 minút
príprava
13-15 minút
na 150-180 °C

Suroviny

300 g
150 g
100 g
50 g
2 KL - zarovnané
1 KL
1 KL
1 KL
2 - 3 KL očistené
30 g čerstvé
170 ml teplé
200 - 210 ml teplá
3 - 4 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si:

    Celozrnné žemle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetky druhy múk si preosejeme do misky, pridáme soľ, semienka. Do stredu urobíme jamku, do jamky pridáme med, rozdrobené droždie a teplé mlieko s vodou. Prikryjeme, chvíľku necháme kvások nakysnúť. Potom všetko spolu vypracujeme na hladké cesto a v kyske necháme asi 10 ( 15 ) min. kysnúť.

    Celozrnné žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyklopíme na podložku. Podložku potrieme olejom, robíme bez múky.

    Celozrnné žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozdelíme na 12 rovnakých častí. ( toto je polovica )

    Celozrnné žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z cesta tvarujeme malé žemličky, kladieme na plech, alebo na čiernu fóliu na pečenie. Rúru zohrejeme na 180°C. Pred pečením žemle natrieme olejom a vložíme do rúry. Po 8 min. teplotu stiahneme na 150°C a dopečieme.

    Celozrnné žemle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme ešte asi 4 - 5 min. podľa potreby. Takýmito zlatistými žemľami sa určite zavďačíte celej rodine. Stačí natrieť maslom, pridať kopec zeleninky a " DOBRÚ CHUŤ ! "

    Celozrnné žemle (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

tatranka
Krásne žemličky,aké pekné rovnaké.Vydarili sa ti veľmi.
babkamt
Pekné žemle. Už sú v kk. Čakajú , kým ich vyskúšam.
rybarkuchar
Celozrné pečivo nie je práve moja srdcovka, ale vyzerajú tak pekne, že vyskúšam
mariaklara
Ďakujem a teším sa všetkým komentíkom, ak vyskúšate, dajte vedieť. Ja som ich robila aj dnes, mali sme ich na olovrant. @izabella , použila som štyri druhy.
cica2
krásne sa ti vydarili :-)...škoda že u nás nechcú celozrné, ináč by som hneď vyskúšala, lebo tiež mám nájradšej doma, pripravené pečivko
jerica
tá vôňa, to sa plazí po dome, chuťové kanáliky pripravené si pochutnať,k tomu redkovka, cibuľka, radosť v "papuľke"
mamatata2
Tie sú veru parádne a aj dosť rýchle, takže netreba vstávať až tak veľmi skoro.
mariaklara
chcem opraviť recept, potrebujem dopísať 3PL oleja do cesta, pomôže mi admin? ďakujem....:-)